Ekonomi 'Marketlerde istediğimiz rakamlar yok'

'Marketlerde istediğimiz rakamlar yok'

18.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Bakan Berat Albayrak, “Fiyatlar pazarda farklı, marketlerde farklı. Marketlerde istediğimiz rakamlar yok, marketlerle konuşacağız” dedi. Ekonomik sıçrama için yoğun bir süreç başlattıklarını belirten Albayrak, bunun için birlik olunması gerektiğini vurguladı

Marketlerde istediğimiz rakamlar yok

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyonla mücadeleye ilişkin, “Bakıyoruz, fiyatlar pazarda farklı marketlerde farklı. Marketlerde istediğimiz rakamlar yok, marketlerle konuşacağız. İkisinin arasında ciddi fark varsa, o zaman marketlerimiz beklediğimiz katkıyı yapmıyor” dedi.

Haberin Devamı

İş dünyası temsilcilerinin katılımıyla Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen “Adım Adım Ekonomi Antalya” toplantısında konuşan Albayrak şunları söyledi:

“Yeni bir ekonomik sıçrama, yeni bir hikaye yazmak için yoğun bir süreci başlatıyoruz. Bunu hep birlikte el ele, omuz omuza iş dünyası, üreticisi, turizmcisi, sanayicisi her anlamda devleti ve kamu kurumlarıyla hep birlikte yapacağız, ortaya koyacağız. Elimizde iki hassas kırılgan top var. Bunları kırmadan, ikisini de düşürmeden, riske atmadan hassas bir şekilde yöneteceğiz. Bir, sıkı şekilde uygulayacağımız mali ve para politikalarındaki hassas bir yönetim, küresel sistemde oluşturduğumuz güven. Diğer hassas noktası da sanayici, iş dünyasının hassasiyetlerini gözardı etmeden bu dengeyi birlikte yöneteceğiz.”

Haberin Devamı

‘Öyle yok!’

Gıda enflasyonuyla mücadele kapsamında, gıda komitesi toplantısını önceki gün gerçekleştirdiklerini belirten Albayrak, özellikle hal fiyatlarındaki gelişmeleri, lisanslı depoculukta atılması gereken adımları, hal yasası ve erken uyarı sistemiyle ilgili hususları ciddi şekilde ele aldıklarını bildirdi. Albayrak, şöyle konuştu:

“Özellikle küçükbaş hayvancılığın yaygınlaştırılması kapsamında çok önemli bir çalışma başlattık. KOBİ’lerimiz ve esnafımız için gerek yapılandırmalar gerekse yeni kredi ve destek paketleriyle alakalı maliyetleri çok ciddi bir şekilde aşağıya çekmeye başladık. Sadece faizlerde 10 puanın üzerinde bir iyileştirme sürecini ortaya koyduk. Kredi maliyetleri düşüyor, düşmeye devam ediyor, daha da düşecek. Akaryakıt fiyatlarında kurun yanında dolar cinsinden de düşmeye başlaması maliyetler açısından piyasada olumlu gelişme olarak ortaya çıkıyor. Fiyatlarda hala maliyet noktasında gidilecek ciddi alanımız mevcut. İşte bu yüzden enflasyonla topyekun mücadele programının devam etmesi, güçlü dayanışmayı sürdürmek, bu bilinci kalıcı kılmak için üç ay daha, süreci gerekirse devam ettirme noktasında çağrımızı yaptık. Enflasyonla topyekun mücadeleye destek veren birçok paydaşın yanında desteği daha az olanları ona göre değerlendiriyoruz. Gıda zinciri çarşıda pazarda nasıl, marketlerde nasıl bakıyoruz. Pazarda farklı fiyatlar marketlerde farklı. Marketlerde istediğimiz rakamlar yok, marketlerle konuşacağız. Öyle yok. Pazardakiyle marketteki arasında ciddi fark varsa, o zaman marketlerimiz beklediğimiz katkıyı yapmıyor. Marketlerde olduğu gibi diğer alanlarda çok daha net iyileşmeyi bekleyeceğiz. Bu süreçte daha güçlü performansı tüm paydaşlardan bekleyeceğiz.”

Haberin Devamı

Kriter, yatırımcı güveni

Tüm firmaları, ülke için çok büyük bir sorun olan enflasyonla mücadele noktasında daha büyük ve güçlü sorumluluk almaya davet ettiklerini söyleyen Albayrak şöyle devam etti:

“Biz somut rakamsal kriterlerle performansımızı ortaya koyacağız. Uluslararası göstergelerle süreçleri ve performansımızı analiz edeceğiz. Son dönemde enflasyona mücadele, bütçe disiplini, sıkı para politikası, şeffaf iletişim alanlarında ortaya koyduğumuz performans bize yatırımcı güveni olarak uluslararası anlamda geliyor.”

Haberin Devamı

Samuray bonosu geliyor

Son dönemde oldukça başarılı Hazine ihaleleri yaptıklarını belirten Bakan Albayrak şunları söyledi:

“Borçlanmada hem ihtimal çeşitliliğini sağlayacağız hem de borçlanma maliyetlerini aşağıya çekeceğiz. Enstrüman çeşitliliğini artırma noktasında çok yakında Japon Yeni cinsinden samuray bono ihracı ile alakalı görüşmelere başladık.”

ÖTV ve KDV indirimi devam

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Gerek istihdama katkı sağlamak gerek piyasaları canlandırmak gerekse enflasyonla mücadeleyi güçlendirmek için başlattığımız ÖTV ve KDV indirimlerini devam ettiriyoruz” dedi.

Albayrak’tan THY mesajı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, THY’nin tüm dünya üzerindeki yöneticileri ile bir araya geldiğini söyledi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Albayrak, “THY Yönetim Zirvesi’nde, Türkiye’nin gurur markalarından olan THY’nin tüm dünya üzerindeki yöneticileri ile bir araya geldik. İnşallah THY, yakalayacağı büyük atılım ve hizmetlerle göğsümüzü kabartmaya devam edecek” dedi.