Mart Ayında Bahçe İşleri

İlkbahar mevsiminin ilk ayı olan Mart ayı bahçe için önemlidir. Bu aydan itibaren toprak ve bitkiler uyanmaya başlar. Yeni yaşam döngüsü başlar. Bu döngüyü olumlu yönde verim almak yani bahçenin tüm güzelliğini yıl boyunca yaşamak için birtakım işler yapmamız gerekir. Peki nedir bu işler? Haydi beraber bahçe işlerini belirleyelim.

Öncelikle her bahçenin ihtiyaçları farklıdır. İklime, konuma yapısına ve toprağına göre bu farklılık ortaya çıkar.

Bahçenizde yapmak istediğiniz işleri ( yeni bitki dikmek, sebze bahçesi-meyve bahçesi yapmak, havuz-süs havuzu yapmak…..vb.) belirleyin.

Haberin Devamı

Bahçenizde yağmur, kardan veya rüzgardan etkilenmiş bitkilerin; kurumuş, kırılmış kısımlarını budayın ve temizleyin. Budadığınız kısımların hava almaması için aşı macunu ile kapatın.

Bitkiler için toprak çok önemlidir. Bahçe toprağınızın nefes alması ve rahatlaması için havalandırın. Havalandırmayı tırmık, bel küreği, çapa, el çapası veya büyük havalandırma aletleri ile yapabilirsiniz. Toprağınızı havalandırdıktan sonra yerinize ve ikliminize göre 5-10 gün dinlenmeye alın.

Bahçe toprağınızın kalitesini arttırmak ve bitkilerinizin daha iyi gelişmesi için granüllü veya toz gübre atın. Genel olarak organik gübre kullanılmalıdır. Ama bitki diplerine atacağınız gübre aynı olmamalıdır. Çünkü bazı bitkilerin (açelya,ortanca,orman gülü…) farklı gübre ihtiyaçları olabilmektedir.

Bahçenizde meyva veya sebze ağaçlarınız var ise bakımlarını yapmayı unutmayın. Kışlık sebzelerinizi toplayın, kurumuş sebze fidelerinizi temizleyin, meyve ağaçlarınızın kırılmış hasar görmüş kısımlarını ayıklayın.

Bahçenizde pergola, kamelya, bank, çeşme gibi yapılar varsa bakımlarını yapın. Cila atımı, kırıkları onarmak-tamir etmek, boyamak….gibi işler bahçenizi daha kullanışlı ve daha güzel gösterecektir.

Bu aydan itibaren bahar budamalarına başlanılır. Budama zamanı bahar mevsimi içersinde iklim durumuna göre bazı yerlerde farklılık gösterir. Budama bitkinin sağlıklı ve güzel gelişimi için gerekli işlemdir.

Bahçe çiminizi kontrol edin. Mantar, yosunlaşma gibi zararlıları tespit edin ve bakımını yapın. Bu bölgelere mantar ilaçları, demir sülfat kullanabilirsiniz. Ya da bahçe drenajınızı kontrol edin.

Haberin Devamı

Mart ayından itibaren çiminizi yenilemek için uygun zamandır. İster tohum ister rulo çim şeklinde yenileyebilirsiniz. Yenileme işleminin zamanı bulunduğunuz yerinin hava şartlarına göre değişmektedir.

Saksılı bitkilerinizin bakımına başlanılmalıdır. Toprakları yenilenmelidir. Saksıları büyütülmelidir.

KOLAY GELSİN.

BAHARIN TÜM ENERJİSİ İÇİNİZİ ISITMASI DİLEĞİMLE………..

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////PEYZAJ MİMARI