Dünya May iki arada kaldı

May iki arada kaldı

20.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Başbakan May’e hem sert Brexit yanlılarından hem de AB’de kalma taraftarlarından baskı var. Özellikle gümrük birliği konusu nedeniyle Muhafazakâr Parti içinde bir bölünme olabileceği ifade ediliyor.

May iki arada kaldı

Avrupa Birliği ile vardığı Brexit anlaşmasının İngiliz parlamentosunda reddedilmesinin ardından zor günler geçiren Başbakan Theresa May’in kendi partisi içinde de büyük baskı altında olduğu iddia edildi. İngiliz basınında yer alan haberlere göre, Muhafazakâr Parti’nin içinde yer alan sert Brexit yanlıları, Başbakan’ın İşçi Partisi ile bir uzlaşıya girmesine karşı çıkıyor. Partisi, İngiltere’nin AB ile gümrük birliğinin bir parçası olarak kalmasını ve “güçlü bir tek pazar ilişkisi”nin sürmesini savunuyor. Muhafazakâr Parti üyelerinin bu şekilde bir taviz verilmesine kesinlikle karşı çıktığı ifade ediliyor. Haberlerde, gümrük birliği konusunun parti içinde bir bölünmeye dahi neden olabileceği ifade ediliyor. Öte yandan parti içindeki AB yanlılarının da anlaşmasız Brexit’in olmaması adına büyük çaba sarf ettiği ve May’e baskı uyguladığı belirtiliyor. İki tarafın arasında kalan Başbakan May’i oldukça zor günler bekliyor. May yarın yeni planını parlamentoya sunmak zorunda.

Haberin Devamı

Merkel’den açıklama

Bununla birlikte anlaşmasız Brexit’in gerçekleşmemesi için AB liderlerinden destek açıklamaları geliyor. Almanya Şansölyesi Angela Merkel İngiltere’nin AB’den anlaşmalı ayrılığını garantileyecek her şeyi yapmaya hazır olduğunu ve Brexit sürecinin usulünce sonlanması konusunda kendisini sorumlu hissettiğini söyledi. Merkel, “İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışının bir anlaşma çerçevesinde gerçekleşmesi ve İngiltere’yle ilişkilerin en iyi düzeyde sürmesi için son güne kadar çaba göstereceğim” ifadelerini kullandı.