Mayıs Ayında Bahçede Yapılması Gerekenler

Lale, Sümbül…. gibi soğanlı bitkilerin çiceklenme süreleri bitenlerin; toprak üstü kısımlarını bahçe makası ile kesin. Toprak altında kalan soğanlarını da eğer korunaklı bir alanda ise aynı yerinde bırakın değilse soğanları çıkartın ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edin.

Hala bahçenizi çiceklendirmediyseniz; hemen bahçenizin güneşli ve yarı gölge/gölge kısımlarını belirleyin. Güneşli yerlere begonya, ateş çiceği, kadife çiceği; gölge/yarı gölge yerlere cam güzeli, ortanca dikerek bahçenize renkli bir görünüm kazandırabilirsiniz.

Haberin Devamı

Hava sıcaklığın artmasıyla; bitkilerin su ihtiyaçları da artmaya başlayacaktır. Bu yüzden bitkilerin sulamalarını düzenli periyotlarda yapmayı ihmal etmeyin.

Bahçenizde çim ekimi yapmadıysanız yine bu ay içerisinde çim ekimi yapabilirsiniz. Piyasada çim tohumu çeşitleri çokdur. Bu çeşitlilikten bahçenize uygun çim tohumu seçerek bahçenizi çimlendirin ve çimlendirme öncesinde mevcut toprağınızı yeni toprakla harmanlayın. Bu işlem çim gelişimini hızlandırır.

Bahçe çiminiz güzel ve sağlıklı ise biçme işlemini ihmal etmeyin. Uzun çim zamanla zayıflar ve sağlıksızlaşır.

Gerek çimlerinize gerek bitkilerinize besleyici gübreler verin. Çicekli bitkilerinize için fosfat ağırlıklı, yapraklı bitkilerinize azot ağırlıklı çimleriniz için NPK oranı yüksek inorganik veya organik tabanlı çim gübrelerini kullanabilirsiniz.

Bahçenizde kurumuş bitkileriniz varsa bahçenizden uzaklaştırın. Çünkü hem kötü görüntü verir hem de hastalık oluşmasına neden olur.

Bahçe toprağınızı havalandırmak için en ideal ay bu aydır. Uygun bir bahçe çapası ve tırmık ile mevcut toprağınızı havalandırın. Bu işlem bitkileriniz gelişimine olumlu yönde katkı sağlayacaktır.

Bahçeniz çok güneş alan bir konumda ise; yaz mevsiminde bahçenizde keyif yapmak istiyorsanız kendinize pergola, çardak gibi gölge sağlayabilecek mekanlar hazırlayın veya hazırlattırın.

Bu ayda da bitki budamalarını ihmal etmeyin. Özellikle çit bitkileriniz, şekilli bitkileriniz formunu kaybetmemesi için budamaları düzenli yapın.

Haberin Devamı

Bitkilerinizi ara ara kontrol edin mantar hastalıkları bu ayda başlar. Bitkilerinizin yapraklarında, gövdelerinde veya dal kısımlarında ortaya çıkan renk, doku bozukluğu mantar hastalığını işaret edebilir. Böyle durumda mutlaka zirai danışmandan yardım isteyiniz ve bitki hastalığına göre ilaç kullanmaya başlayın.

Bahçenizde sarmaşık bitkilerinizin yeni çıkan sürgünlerini sarılacağı kısımlara yön verin.Bu aydan itibaren sarmaşıklar hızlı gelişme gösterir.

Mayıs Ayı Huzur, Mutluluk, Sevgi getirmesi dileğimle………

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///PEYZAJ MİMARI