Siyaset Mazbata itirazı bu kez YSK’ya yapıldı

Mazbata itirazı bu kez YSK’ya yapıldı

19.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Mazbata itirazı bu kez YSK’ya yapıldı

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) önceki günkü toplantısında AK Parti temsilcisi Recep Özel’in “İstanbul İl Seçim Kurulu’nun olağanüstü itiraz süreci tamamlanana kadar” Ekrem İmamoğlu’na Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının verilmemesi yönündeki başvurusu üzerine “süresinde itiraz varsa sürecin beklenilmesi” kararı aldığı öğrenildi. Özel, olağan itiraz sürecinin hâlâ işlediğine dikkat çekerek “Yani bu kararıyla YSK, il seçim kuruluna ‘olağan itiraz’ varsa mazbatayı verme’ dedi. Ama mazbata verildi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Millet İttifakı adayı İmamoğlu, 31 Mart seçimlerinden 17 gün sonra önceki gün mazbatasını alarak görevi devraldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Büyükçekmece seçimlerinin iptali için olağanüstü itiraz hakkını kullanan AK Parti ise bu süreç öncesi İmamoğlu’na mazbata verilmemesi için hamle üstüne hamle yaptı. İlk etapta İl Seçim Kurulu’na mazbatanın verilmemesi için başvuran AK Parti, bu talebinin reddedilmesi üzerine konuyu Özel’in başvurusuyla YSK gündemine taşıdı. Özel başvuru dilekçesinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri ile ilgili olağan ve olağanüstü itiraz süreçlerinin devam ettiğini belirterek, İstanbul İl Seçim Kurulu’nca olağanüstü itiraz süreci tamamlanana kadar “ilgili kişiye mazbata verilmemesine” karar verilmesini talep etti. Başvuruyu değerlendiren YSK, “süresinde itiraz varsa, sürecin beklenilmesine” karar verdi. Bu karar, YSK’daki muhalefet temsilcileri tarafından, YSK’nın mazbata konusunda kararı İl Seçim Kurulu’na bıraktığı ve AK Parti’nin olağanüstü itiraz sonuçlanana kadar, “mazbata verilmemesi” talebinin kurulca reddedildiği şeklinde yorumlandı. AK Parti kurmayları ise il seçim kurulunun YSK kararını beklemeden hareket ettiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Konuya ilişkin Milliyet’e konuşan Özel, YSK kararına ilişkin muhalefet kanadında yapılan yorumların doğruyu yansıtmadığını savundu. Özel, “YSK bu kararıyla, il seçim kuruluna, ‘olağan itiraz varsa mazbatayı verme’ dedi. Başvuru yaptığımızda da olağan itiraz süreci devam ediyordu. Buna göre mazbatanın verilmemesi gerekiyordu, ama verildi” ifadelerini kullandı.