Dünya Menbiç’te canlı bombalı saldırı

Menbiç’te canlı bombalı saldırı

17.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Menbiç’te ABD destekli koalisyon askerlerinin devriyesi sırasında bir lokanta önünde DAEŞ tarafından canlı bomba saldırısı düzenlendi. Saldırının ABD’nin Suriye’den çekilmeyi planladığı bir döneme denk gelmesi dikkati çekti

Menbiç’te canlı bombalı saldırı

ABD’nin Suriye’den güçlerini çekme hazırlığı sürerken terör örgütü SDG/YPG’nin kontrol altında tuttuğu Menbiç kent merkezinde dün şiddetli bir patlama meydana geldi. ABD destekli koalisyon güçlerinin devriye görevi yürüttüğü sırada bir lokantanın önünde gerçekleşen patlamada aralarında 2’si asker 4 ABD personeli ile YPG’li teröristlerin de bulunduğu 20 kişi öldü 20 kişi de yaralandı. Patlamanın canlı bombanın üzerindeki düzeneği infilak ettirmesiyle meydana geldiği, saldırıyı terör örgütü DAEŞ’in üstlendiği belirtildi.

Haberin Devamı

Sindis sokağındaki Qesir El-Umeraa lokantası önünde meydana gelen patlamada, 20 kişi öldü 20 kişi de yaralandı. Patlama sırasında ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin devriye görevi yürüttüğü belirtildi. Patlamanın olduğu bölgede, koalisyon güçleri ve ABD askerlerinin sık sık yemek yediği de öğrenildi. 2’si asker 4 ABD’li personelin öldüğü, 3 askerin de yaralandığı belirtildi. Ölenler arasında YPG’li teröristlerle sivillerin de olduğu kaydedildi.

Helikopterle tahliye

Patlamanın canlı bombanın üzerindeki düzeneği infilak ettirmesiyle meydana geldiği, saldırıyı terör örgütü DAEŞ’in üstlendiği belirtildi. Patlamada yaralanan ABD askerleri bölgeden helikopterle tahliye edilerek hastanelere kaldırıldı. Görgü tanıkları, Reuters ajansına verdiği bilgide, bu bölgenin ABD destekli ve terör örgütü YPG’nin de içinde bulunduğu Menbiç Askeri Konseyi tarafından yönetildiğini, patlama sonrasında kent üzerinde çok sayıda askeri uçağın görüldüğünü ifade etti. Menbiç’te bir hafta önce kent merkezi çıkışında bir aracın hedef alındığı mayınlı saldırıda da iki kişi yaralanmıştı.

Haberin Devamı

Menbiç’te canlı bombalı saldırı

CENTCOM: kayıplar patlama kaynaklı

Saldırıyla ilgili ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan (CENTCOM) açıklama yapıldı. Açıklamada, “Menbiç’te 16 Ocak 2019’da yerel bir toplantı yaparken 2 ABD askeri, bir Savunma Bakanlığı sivil personeli ve bir sözleşmeli personel öldü, 3 asker yaralandı. İlk raporlar kayıpların bir patlamadan kaynaklandığını gösteriyor. Olay soruşturma altında” ifadelerine yer verildi. Söz konusu sözleşmeli personelin tercüman olduğu belirtildi.

Türkiye’den kınama

Türkiye, Menbiç’teki bombalı saldırıyı şiddetle kınadı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Menbiç şehir merkezinde bugün (dün) vuku bulan bombalı saldırıda ABD askeri personeli ve sivil can kaybı meydana geldiği üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu menfur terör eylemini şiddetle kınıyoruz” ifadesi kullanıldı. Açıklamada şunlar kaydedildi: “Menbiç’in terör örgütlerinden temizlenmesi ve bu bölgede istikrar ve güvenliğin sağlanması amacıyla ABD ile onayladığımız Münbiç Yol Haritası’nın tüm unsurlarıyla uygulanması yönündeki irademizi tekrar vurguluyoruz. Türkiye, Münbiç Yol Haritası’nın uygulanma sürecinin en kısa sürede tamamlanması amacıyla ABD ile müştereken yürüttüğü faaliyetleri kararlılıkla sürdürecektir.” ANKARA Milliyet