Gündem MeteoUYARI nedir, ne anlama gelir? Meteorolojik renk kodlarının anlamları

MeteoUYARI nedir, ne anlama gelir? Meteorolojik renk kodlarının anlamları

22.05.2019 - 12:17 | Son Güncellenme:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından gün be gün vatandaşlara son dakika hava durumu ile ilgili bilgiler veren MeteoUYARI'ya ilişkin merak edilenleri bir araya getirdik. Peki MeteoUYARI ne anlama geliyor? İşte Meteorolojik renk kodlarının anlamları...

MeteoUYARI nedir, ne anlama gelir Meteorolojik renk kodlarının anlamları

Kuvvetli meteorolojik hadiseler, günlük hayatın işleyişini aksatan, can ve mal kayıplarına sebep olabilen meteorolojik olaylardır. Meteorolojik uyarılar, kuvvetli meteorolojik hadiselerin sebep olduğu olumsuz etkilerin azaltılması, zarar ve kayıpların en aza indirilmesi, vatandaşların ve ilgililerin gerekli tedbirleri almasına yönelik bilgi ve verilerin kamuoyuna duyurulmasıdır.

Haberin Devamı

MeteoUYARI NEDİR?

MGM’nin hazırlayıp yetkili kişiler ile paylaştığı uyarılar, MeteoUYARI sistemine uyarlanmıştır. Bu sayede uyarıların daha iyi anlaşılması sağlanacaktır. Uyarı seviyeleri ve renkler, meteorolojik hadisenin şiddeti, görülme sıklığı, etki alanı ve süresi dikkate alınarak belirlenir.

MeteoAlarm Avrupa Meteoroloji Servisleri Ağı (EUMETNET) faaliyetleri kapsamında geliştirilen, Avrupa ülkelerinde kuvvetli meteorolojik hadiseleri uyarı seviyelerine göre renk ve simgelerle gösteren bir sistemdir.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü personeli tarafından yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen MeteoUYARI uygulaması ile meteorolojik uyarıların vatandaşlarımız ve yetkililer tarafından daha iyi anlaşılması hedeflenmektedir.

Haberin Devamı

34 Avrupa ülkesi tarafından belirlenen renkler ve sınıflandırılmalar MeteoUYARI sistemine uyarlanmıştır.

YEŞİL KOD NE ANLAMA GELİYOR?

Uyarı yapılmasını gerektiren meteorolojik hadise tahmin edilmemektedir.

SARI KOD NE ANLAMA GELİYOR?

Hava durumu potansiyel tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalıdır.

TURUNCU KOD NE ANLAMA GELİYOR?

Hava durumu tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla görülmemektedir. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Çok tedbirli olmalı, güncel meteorolojik koşullar ve tahminler takip edilmelidir.

KIRMIZI KOD NE ANLAMA GELİYOR?

Hava durumu çok tehlikelidir: Son derece kuvvetli bir meteorolojik hadise tahmin edilmektedir. Büyük hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Bu hadiseler çoğu durumda geniş bir alan üzerinde hayatı tehdit eder. Güncel meteorolojik koşullar ve tahminler sıklıkla takip edilmelidir.


Benzer meteorolojik hadiselerin etkileri bölgelere göre farklılık göstermektedir. Örneğin; Erzurum’da 10 cm. kar yağışı günlük hayatta önemli bir aksaklığa sebep olmazken İstanbul’da ciddi sorunlara yol açabilir.

Meteorolojik hadiselerin şiddetini, zamanını ve süresini her zaman kesin olarak söylemek mümkün olmamakla birlikte; yayınlanan uyarı atmosferik şartların tehlikeli şekilde gelişebileceğini ifade eder.

Haberin Devamı

METEOUYARI SAYFASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ