Siyaset Mevlüt Çavuşoğlu: FBI da karanlık yüzünü görmeye başladı

Mevlüt Çavuşoğlu: FBI da karanlık yüzünü görmeye başladı

19.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ‘FBI, ABD’de eli kanlı terör örgütünün buradaki ihlallerini incelemeye başladı. Kapsamlı bir soruşturma başlattı. Şimdi bu terör örgütünün karanlık yüzünü burada FBI görmeye başladı’ dedi

Mevlüt Çavuşoğlu: FBI da karanlık yüzünü görmeye başladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, New York’taki temasları kapsamında, Türkiye’nin New York Başkonsolosluğu’nda, Türk toplumunun temsilcileri ile bir araya geldi ve yapımı devam eden yeni Türkevi binası inşaatını gezdi. FETÖ terör örgütüne karşı ve bu terör örgütünün elebaşı Fetullah Gülen’in iadesi konusunu en son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telefon görüşmesinde ABD Başkanı Donald Trump’a aktardığını söyledi. Son zamanlarda FBI’ın ABD’de bu eli kanlı terör örgütünün buradaki ihlallerini incelemeye başladığı belirterek, şunları dedi:

Haberin Devamı

‘Kapsamlı soruşturma’

“Kapsamlı bir soruşturma başlattılar, daha bu aşamasında bu terör örgütünün değişik eyaletlerde Amerikan kanunlarını nasıl ihlal ettiğini, bankaları nasıl dolandırdığını, vergi kaçakçılığını nasıl yaptığını, bunu nasıl profesyonel yöntemlerle yaptığını ve kimleri nasıl kullandığını görmeye başladılar. Bu Amerikalıların bizzat bizlere de söylediği bir bilgidir. Biz de kendilerine gerekli bilgileri veriyoruz. Biz de zaten kendilerine ‘Şöyle basit bir soruşturma başlatıp bunların o karanlık yüzünü görmeye başlayacaksınız’ dedik. Şimdi bu terör örgütünün karanlık yüzünü burada FBI görmeye başladı, soruşturmalarda görüyorlar.”

‘Türkiye kilit’

Dışişleri Bakanı, İdlib konusunda Rusya ile imzalanan muhtıranın, Suriye’de oyun kurallarını tekrar değiştirdiğini ve barış için önemli bir fırsat olduğunu belirterek, şunları ifade etti:

Haberin Devamı

“Büyük bir felaketi, dramları önlemiş olduk. Arkasından dörtlü zirve, şimdi Astana toplantıları ile bir taraftan bu ateşkesi kalıcı kılmak amacımız, diğer taraftan da siyasi çözüm için anayasa komisyonun oluşturulması için çaba sarf ediyoruz ve tüm bu çabalarda Türkiye, kilit ülkedir.”

‘Belgeleri Pompeo’ya vereceğiz’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile yarın Washington’da yapacağı görüşmeye ilişkin de bilgi verdi:

“Özellikle FETÖ konusunda yeni belgelerimizi kendisine vereceğiz, isim listesi dahil başkan Trump’a iletilmek üzere. Diğer taraftan Halkbank ve diğer davalarla iligili konuları da yakından takip edeceğiz. Münbiç, YPG/PKK gibi güvenlikle iligili konuları ve ikili ilişkilerimizin, özellikle üzerinde durduğumuz konuları ve bölgesel iş birliği ile ilgili konuları da değerlendirme fırsatı bulacağız.”

Irak ile ilgili değerlendirme de bulunan Çavuşoğlu, Irak’ın imarı aşamasında olduklarını ve en büyük miktarı

kredi olarak Türkiye’nin vadettiğini ve şimdiden Japonya dahil tüm dünyadan Türk firmaları ile birlikte Irak’ın yeniden inşası konusunda iş birliği yapmak istediklerini dile getirdi. Çavuşoğlu, İran)a yaptırımlarla ilgili de şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“ABD’nin tek taraflı ekonomik saldırıları, kararlar, İran üzerindeki yaptırımlar sadece bizi değil tüm dünyayı etkiliyor, Japonya dahil. Biz bu yaptırımlara karşı olduğumuzu samimi bir şekilde söyledik. Bizimle ilgili bir istisnanın ortaya çıkması sadece kendimizi düşündüğümüz için değil bölgenin istikrarı ve ekonomik kalkınması için bu adımların yanlış olduğunu söylüyoruz. Bu konuda Amerikalılarla görüşmelerimiz sürecek.”