Gündem MHP’den ‘yeniden yargılama’ talebi

MHP’den ‘yeniden yargılama’ talebi

13.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

MHP, kamuoyunda tartışma yaratan “af” teklifinin ardından, bu kez FETÖ’cü hâkimlerin verdiği binlerce kararla mağduriyete uğrayanlar için “yeniden yargılama” teklifi hazırladı

MHP’den ‘yeniden yargılama’ talebi

MHP, FETÖ’cü hakimlerin verdiği binlerce kararla mağduriyete uğrayanlar için “yeniden yargılama” teklifi hazırladı. Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun yeniden yargılamayı düzenleyen 311. maddesine geçici bir madde eklenmesini içeren teklif, 2002 ila 16 Temmuz 2016 arasında FETÖ’cü 3 bin 910 hâkimin verdiği kesinleşmiş kararları kapsıyor.

Haberin Devamı

Milliyet’e konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız hazırladığı yeniden yargılama teklifini anlattı. Hâkim ve savcı kılığındaki FETÖ üyelerinin verdikleri kararlarla adalet sisteminde tahribata yol açtıklarını belirten Yıldız, şunları kaydetti:

“Terör örgütü üyesi hâkimlerin Türk milleti adına karar vermedikleri açık olarak belirtildiği yerde, yapmış oldukları yargılamalar nasıl değerlendirilecek? Tüm bu sebepler göz önüne alındığında FETÖ mensubu hâkim ve savcıların imzası bulunan tüm kararlar ve dava dosyaları yeniden denetlenmek zorundadır, bu konuda zaruret vardır. 15 Temmuz 2016 itibarıyla ortaya çıkan bu durumun tarihte eşi ve benzeri görülmemiştir. Bu durum, gerçekten nevi şahsına münhasır bir durumdur. Terör örgütü üyesi, hâkim ve savcı sıfatını kaybetmiş bu kişiler hukuk ve adalete aykırı kararlar vermişler, ancak bu kararlar hâlen icra ve infaz edilmektedir. Yeniden yargılanma yolunun açılması bazen kaosa sebep olabilir, bazen iş yoğunluğu, bazen dava dosyalarının çokluğu bahaneleriyle görmezden gelinmektedir. Bu durum hukuk devletine yakışmaz, sürdürülmesi de mümkün değildir çünkü hak aramayı yaşam biçimine dönüştürmeyen üşengeç ve duyarsız insanların çoğunlukta olduğu toplumlar hiçbir şekilde ilerleyemez, gelişemez ve her alanda geri kalır.”

Haberin Devamı

3910 hâkime ihraç

Yıldız, 14 Kasım 2018 itibarıyla 3 bin 910 hâkimin ihraç edildiğini anımsatarak, şöyle dedi:

“Cezaevindeki FETÖ’cü tutuklu ve hükümlü hâkimlerin sayısı 352 hâkim, 204 savcı, bunlara dava dosyalarını, fezlekeleri hazırlayan 2 bin 834 polis, 437 emniyet müdürü, bin 420 emniyet amiri vardır. Yüksek yargı üyelerinden de iki Anayasa Mahkemesi, 19 Danıştay üyesi ve 71 Yargıtay üyesi tutuklu ve hükümlü olarak bulunmaktadır, hâlen cezaevidir. FETÖ’nün yargı gücünü silah olarak kullandığı konusunda toplum mutabakat hâlindedir. Peki, kurulan bu kumpaslar, verilen kararlar ne olacaktır? On dört yıl içerisinde verdikleri kararlar, yerli yerinde durmaktadır. Artık bir şeye kesin olarak karar vermek zorundayız, eğer bu, FETÖ’cü hâkimlerin verdikleri kararlar hukuka, adalete aykırıysa bunun ortadan kaldırılması için gerekli tüm hukuki yollar acilen hayata geçirilmelidir. Söz konusu kararların tamamı mutlaka ama mutlaka yeniden incelenmelidir.”

Haberin Devamı

Kesinleşmiş kararlarla sınırlı

Yıldız, 3 bin 910 hâkim tarafından verilen kesinleşmiş kararların “herhangi bir gerekçe aranmadan zorunlu olarak” gözden geçirilip “yeniden yargılamaya” tabi tutulmasını içerdiğini kaydetti. Yıldız, kesinleşmeyen kararların, Yargıtay gibi diğer aşamalarda telafi edilerek düzeltilebileceğini, bu nedenle “kesinleşmiş kararlarla” sınırlı olduğunu belirtti.