Siyaset Millet İttifakı’na 3 il daha eklendi

Millet İttifakı’na 3 il daha eklendi

21.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP ve İYİ Parti kurmayları ittifak yaptıkları il sayısını son dakika hamlesiyle 50’den 53’e çıkardı. CHP Karabük adayını geri çekerken, İYİ Parti Sivas ve Amasya’da aday göstermeyerek CHP adaylarını destekleme kararı aldı

Millet İttifakı’na 3 il daha eklendi

CHP ve İYİ Parti’nin yerel seçim iş birliği, aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunulduğu önceki gün son anda değişti. Bu çerçevede CHP, Karabük adayını geri çekti, İYİ Parti Sivas ve Amasya’da aday göstermedi. Böylece Millet İttifakı’nın kapsamı 50 ilden 53’e ile genişlemiş oldu. CHP 1399 seçim çevresinin 905’inde aday gösterirken, mevcut 230 belediye başkanından 80’i yeniden aday yapılmadı.

Haberin Devamı

İki partiden heyetler birkaç gün önce bir araya gelerek iş birliğine son şeklini verdi, ittifak protokolü de yeniden hazırlandı. Bu çerçevede; CHP Karabük’te aday gösterdiği Mehmet Durum’un adaylığını geri çekti. Bunun karşılığında İYİ Parti de Safranbolu ilçesindeki adayını yarıştan çekti. İYİ Parti’nin ayrıca Sivas ve Amasya’da da aday göstermeyerek CHP adaylarını desteklemesinde uzlaşıldı. İki partinin iş birliği 23 büyükşehir ve 30 ili kapsayacak şekilde 50 ilden 53 ile yükseldi.

‘Mersin’ planı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu dün İYİ Parti’nin Mersin’de evrakı geç teslim edildiği için aday gösteremediği Burhanettin Kocamaz’ın durumunu kurmaylarıyla değerlendirdi. Kurmaylar, Mersin’de yapılan son anketleri Kılıçdaroğlu’na sundu. Sunumda, Kocamaz’ın aday olamamasının CHP adayının “aleyhine” olacağı ve MHP adayına yarayacağı değerlendirmesi yer aldı. Kocamaz’ın aday gösterilememesinin “sürpriz” olarak yorumlandığı ve “olayın altında bir tezgâh aranması gerektiği” görüşünün dile getirildiği belirtildi. Parti kurmayları, CHP’nin Mersin adayı Vahap Seçer’in yerine Kocamaz’ın aday gösterilmesi gibi bir seçeneği “asla” düşünmediklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Listelerde ‘akrabalık’ tepkisi

Edinilen bilgilere Kılıçdaroğlu, kurmaylarıyla yaptığı toplantıda bazı isimlerin akrabalık ilişkileri nedeniyle listelere yazılmasına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, il başkanlıklarına listeleri kontrol etmeleri talimatı verdi. Kişisel ilişkilerle aday olanların istifasının isteneceği bildirildi.

İş birliği yapılacak iller

CHP ve İYİ Parti’nin yeni ittifak listesi şöyle:

CHP’nin yarışacağı iller: Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Aydın, Muğla, Eskişehir, Hatay, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Yalova, Sinop, Giresun, Zonguldak, Burdur, Kırşehir, Bartın, Bolu, Sivas, Erzincan, Rize, Artvin, Tunceli, Amasya, Sivas, Kastamonu.

İYİ Parti’nin yarışacağı iller: Balıkesir, Denizli, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Trabzon, Afyonkarahisar, Aksaray, Düzce, Elazığ, Isparta, Karabük, Kilis, Kırıkkale, Nevşehir, Osmaniye, Tokat, Yozgat.