Mucize Bir Arı Ürünü: Propolis

Propolis Nedir?

Arıların bitkilerden aldıkları ürünlerle ve kendi enzimleriyle oluşturduğu reçinemsi bir madde olan propolis; kovanın içerisinde bir yalıtım sağlayarak dışarıdan gelen tehlikelere karşı arıları ve kovanı korur.

Hipokrat, Heredot, Aristo ve diğer antik dönem bilginlerinin övgülerini kazanan propolis 3 bin yıldır çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bilimsel çalışmaları ise 20. Yüzyılın başında başlamıştır.

Propolis içerisinde 150’den fazla bileşen barındırır. (Örneğin; flavonoidler, krizin, apigenin, asasetin, kuersetin, kafeik asit, neovestitol, galangin…) Bu bileşenler propolisin pek çok hastalığa şifa olmasını sağlar.

Haberin Devamı

Propolisin Sağlığımız Üzerine Bilinen Etkileri Nelerdir?

1. Bağışıklık sistemini güçlendirme

Antibakteriyal, antifungal ve antiviral özellik göstererek mikroplarla savaşır. Grip, nezle, uçuk gibi hastalıkların tedavisinde etkilidir.

Ayrıca sentetik antibiyotiklerin aksine uzun süre propolis kullanımı zararlı bakterilerde direnç oluşturmamakta, yararlı bakterileri de olumsuz etkilememektedir. propolis ender bulunan geniş spektrumlu antibiyotik olarak kabul edilmektedir.

2. İltihaplanmalar

Özellikle idrar yolu enfeksiyonuna, orta kulak iltihabına, bronşite, solunum yolu iltihaplarına karşı olumlu etkisi bulunmaktadır.

3. Sindirim sistemi rahatsızlıkları

Mide ve onikiparmak bağırsağı ülserlerinde, gastiritin ve hemoroitin tedavisinde etkilidir.

4. Kanser

İyi ve kötü huylu tümörler üzerinde etkisi vardır. Özellikle cilt ve akciğer kanserinde etkilidir.

5. Ağız ve diş sağlığı

Propolis ağız yaralarını iyileştirmektedir. Diş çürüğü oluşumunu başlangıç seviyesinde durdurabilir. Diş ağrısında ve ağız yaralarında merhem gibi kullanılabilir.

6. Cilt hastalıkları

Propolisin deri üzerinde yenileme ve iyileştirme etkileri vardır. Siğil, nasır, egzama, sedef gibi hastalıkların ve yanıkların (2. dereceye kadar) tedavisinde kullanılabilir. Dahası yaranın üzerine pansuman yapıldığında yara iyileşmesinde olumlu etkileri görülmüştür. Propolis yenilenmeyi artırarak cilde parlak, canlı bir görünüm katmaktadır. Tüm bu sebeplerle bazı kozmetik ürünlere (kremler, losyonlar, şampuanlar) propolis katılmıştır.

Haberin Devamı

7. Diğer Etkileri

Sakinleştirici ve ağrı kesici etkisi vardır. Özellikle romatizmal ağrılarda, baş ağrısı ve eklem ağrılarında etkilidir. Astım, Parkinson gibi rahatsızlıklarda da kullanılabileceği ileri sürülmektedir.

İnstagram : https://www.instagram.com/dyt.kubrazeydanli