SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Mutfaktaki istenmeyen kokular nasıl giderilir?

Mutfakta vakit geçirmek eğlenceli olsa da mutfak kokuları bazen bu eğlenceye gölge düşürebiliyor. Peki mutfaktaki istenmeyen kokular nasıl giderilir? Aslında mutfak kokularını gidermek ise aslında sandığınızdan daha basit. Mutfak kokularını gidermek için öneriler:

|

Mutfağınızı istenmeyen kokulardan arındırmanın yolları

Yemek yapmayı sevenler için mutfakta vakit geçirmek meditasyon gibi bir şey aslında. Sevmeyenler için pek o kadar da zevkli ve rahatlatıcı olmayabilir tabii. Ama herkesin ortaklaştığı nahoş bir durum varsa o da kesinlikle yemeklerden sonra mutfakta kalan istenmeyen kokulardır herhalde. Yemek yapmaya bayılanlar için bile bu durum oldukça can sıkıcıdır.

Ama koku, mutfağın engellenemez parçalarından da biri ayrıca, çünkü mutfak bazısı güzel, bazısı o kadar da hoşumuza gitmeyen kokular üreten malzemelerle var olan bir yaşam alanı. Soğan, sarımsak, balık, tavuk, yemek artıkları, buzdolabı kokusu vs... derken yemek hazırlama işleminden sonra bizi bulaşıklarla birlikte bekleyen kokularla başa çıkmak zorunda kalıyoruz bir de. Önce herkesin bildiğini peşin peşin söyleyelim: Mutfakta istenmeyen kokulardan arınmanın en etkili yolu asla bulaşık bırakmamak ve yemeklerden hemen sonra mutfağı temizlemektir ama zaten tüm bunlar gündelik hayatımızı kaplayan yorucu ve sıkıcı işlemler. İşte tüm bu işlemleri biraz da olsa kolaylaştırmak veya eğlenceli hale getirmek için, mutfağınızdaki istenmeyen kokulardan kolayca kurtulmanın ipuçlarını derledik.

Mutfağınızda mis kokulu ferahlatıcı bitkilere yer açın!

(Ella James / homify.com.tr)

Fesleğen, nane, reyhan... Etrafa güzel koku saçan her türlü yeşil bitkiyi mutfağınızdaki saksılarda yetiştirmek mutfak alanının her zaman çok daha ferah ve mis gibi kokmasını sağlayacaktır. Üstelik mutfağınızda yetişen bu bitkilerle salatalarınızı da neşelendirebilirsiniz!

Aspiratör filtrelerine dikkat edin

(DHV Architects / homify.com.tr)

Çoğunlukla unuttuğumuz veya göz ardı ettiğimiz şeylerden biri de aspiratör filtreleridir. Her mutfakta mutlaka bulunan davlumbazların düzgün ve işlevli çalışabilmesi için düzenli olarak filtrelerinin temizlenmesi gerekiyor oysa. Düzenli bir filtre temizliğiyle mutfağınızdaki yemek kokularının ciddi oranda azalacağına eminiz.

Filtre temizliği için doğal ve pratik bir tarif de verelim: Bir tencere suyu kaynatın ve içine bir bardak soda katın. (Soda yerine beyaz sirke ve karbonat da katabilirsiniz.) Filtreleri kaynattığınız suyun içinde 10 dakika kadar bekletin ve sonra eski bir diş fırçasıyla ovarak filtreye yapışmış yağlardan kurtulun. Mutfakta kimyasal maddelerden uzak durmak isteyenler için hem pratik hem de çok daha sağlıklı olan bu yöntem filtrelerdeki kiri ve yağı tamamen sökebiliyor.

Buzdolabı kokularını önleyin

(Fisher & Paykel / homify.com.tr)

Buzdolabı temizliğinin oldukça sıkıcı bir iş olduğu hepimizin malumu. Buzdolabınıza koku sinmemesi için gıdaları bozulmadan tüketmeniz gerekiyor ancak hepimiz bazen bir şeyleri unutuyoruz ve sonuçları oldukça kötü oluyor. Ayrıca dolapta kalan gıdalar bozulmasalar dahi bazen kuvvetli kokularını bulundukları kaptan dışarıya yayabiliyorlar ve bu kokular buzdolabına sinebiliyor. İşte buzdolabı kokuları için biraz karbonat ve vanilya işinizi görecektir. Karbonat kötü kokuları çeker yok eder, vanilya ise buzdolabınıza hoş bir koku katar.

Çöp kutusunu hemen boşaltın

(Urban Myth / homify.com.tr)

Mutfaktaki kokuların en önemli kaynağının çöp olduğunu biliyor muydunuz? Ağzı dışarıyla hava alışverişinde bulunmayacak kadar sıkı kapanabilen bir çöp kovası edinmenizi ve buna rağmen her akşam çöpü mutlaka dışarı çıkarmanızı tavsiye ediyoruz.

Aromatik mumlar

(Press Profile / homify.com.tr)

Ve tabii ki her odayı daha ferah ve mis kokulu hale getirebilen aromatik mumlar mutfaktaki yemek kokularıyla savaşınızda da kullanabileceğiniz güçlü bir silah!

Kesme tahtaları

(Zeycan Çetin Pacha Mama / homify.com.tr)

Çoğumuzun farkında bile olmadığı koku kaynaklarından biri de soğan ve sarımsak kokularını bünyesinde saklayıp etrafa yayan kesme tahtaları! Gelgelelim özellikle ahşap kesme tahtası kullanıyorsanız kesme tahtanızı kimyasal deterjanla çok sık yıkamanızı da önermiyoruz, çünkü ahşap malzemelerin yüzde yüz durulanması çok çok zor. Bunun yerine sirkeli suyla tahtanızı iyice yıkamanızı tavsiye ederiz. Beyaz sirke ya da elma sirkesi hem hijyen sağlıyor, hem de kötü kokuların yapışıp kalmasına engel oluyor.

Çivi çiviyi söker!

(Agathe Convert / homify.com.tr)

Mutfağınızdaki yemek kokularını sökmenin en etkili yolları, onları yine doğal malzemelere ait güzel kokularla kovalamaktır! İşte birkaç yöntem:

- Küçük bir cezvede birkaç karanfil tanesini birkaç dakika kaynatın ve mutfağınız bir anda karanfil bahçesine dönüşüversin!

- Portakal ve limon kokularla savaşınızda en büyük yardımcınız olabilir. Limon ve portakal kabuklarını da karanfil gibi biraz kaynatarak doğal bir aroma katabilirsiniz. Veya 5-10 tane karanfili bir bütün portakala veya limona saplayın ve bu karanfilli limonu/portakalı tezgahın bir yerine yerleştirin. Şahane bir doğal oda kokusu!

- Birkaç dakika ocakta kahve çekirdeği kavurmak da en çok kullanılan koku kovma yöntemlerinden biri.

- Tatlınızın aynı zamanda mutfaktaki hava temizleyici olabileceğini hiç düşünmüş müydünüz? Tarçınlı, esmer şekerli ve tereyağlı kurabiyeler mutfağınızın saatlerce mükemmel kokmasını sağlayacaktır.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.