Mutlu Olmanın Sırrı

Mutlu olmanın yolları neler? Nasıl mutlu olacağız? Modern toplumların son yıllarda ihtiyacı olan, işte bu soruların yanıtları... Bu yıl 8 Mart’ta 5. kez düzenlenen ‘Mutlu İnsan Zihin Ruh ve Beden Festivali’ de bu tüm bu sorulara cevap bulmaya yardımcı olmayı amaçlıyor. Sağlıklı yaşam, kişisel gelişim, psikoloji, tıp, nörobilim gibi zihin, ruh ve beden sağlığı ile ilgili alanlarda Türkiye’nin önde gelen 70 uzmanının, 77 ayrı etkinlikte bir araya geldiği festivalin detaylarını ‘Mutlu İnsan Platformunun Kurucusu Gülferi Yıldırım veriyor.

Haberin Devamı

- Zihnen, ruhen ve bedenen nasıl sağlıklı ve mutlu olabiliriz?

Zihin, ruh ve beden... Üçlü bir dişli gibi birbiriyle bağlantılı. Birinde denge bozuldu mu diğerleri de sıkıntı çekiyor. Birini iyileştirmeye başladınız mı diğerlerine de sirayet ediyor. Hayatımızı, tüm seçimlerimizi ve deneyimlerimizi duygularımız, düşüncelerimiz ve davranışlarımız şekillendiriyor ve tüm bunların ana komuta merkezi de beynimiz. İlk adımın ben her zaman beden olduğunu düşünüyorum, çünkü hükmetmek kolay. Egzersiz, beslenme şekli ve uyku düzeni hem tüm bedensel fonksiyonlarınızın hem de beyninizin kimyasını doğrudan etkiliyor.

Zihin tarafında ise ben insanları mutlu ve mutsuz diye değil, olumlu veya olumsuz zihin yapısına sahip insanlar olarak ayırıyorum. Olumsuz zihin yapısı ise ‘mindfulness’, meditasyon gibi zihin egzersizleriyle dengeye getirilebilecek bir durum. Yani özetle bedeninize iyi bakmak, duygu ve düşüncelerinizin farkında olup kendinizin ve bütünün hayrına davranışlarınızı yönetmeniz mümkün. Ömür boyu zihnen ve bedenen sağlıklı olmanın ve doyumlu manevi olarak tatminkar bir hayat yaşamanın önemli bir kuralı da kişinin kendisini sürekli geliştirmesinden, yaşamını kendince önemli büyük bir amaca bağlamasında ve bu yolda hizmet etmesinde olduğuna inanıyorum. İnanmaktan öteye ben kendimi mutlu bir insan olarak tanımlıyorum ve aynen böyle bir hayat yaşıyorum.

Mutlu Olmanın Sırrı

- Günümüzde insanların sizce en büyük problemi nedir? Mutlu olmayı biliyorlar mı?

Hepimizin isteği mutlu olmak. Ancak mutluluğu yanlış yerde arar olduk. Tüm bilimsel çalışmalar, araştırmalar mutlu insanların daha başarılı, daha sağlıklı olduğunu gösterdiği gibi mutlu bir hayatın temelini yakın, samimi dostlukların, yardımlaşmanın, paylaşmanın oluşturduğu aşikar. Ancak öyle bir tempoda, öyle farkındalıktan uzak otomatik pilotta yaşadığımız bir dünya var ki, her şeyi sadece tüketiyor, sohbet masalarında telefona gömülüyoruz. İnsanı insan yapan nezaket, şefkat, sevgi, iş birliği gibi değerleri hırsa, kabalığa kurban ediyoruz.

- Mutluluğun sizce tanımı nasıl? Siz mutluluğu nasıl anlatırsınız?

Mutluluk günümüzde çoğumuz için ulaşılması gereken bir hedef haline geline gelmiş durumda. Bir hedef olarak bakıldıkça da ulaşılması gittikçe zorlaşıyor haliyle. Yani o noktaya varıncaya kadar kat edilen yolun sanki hiçbir önemi yokmuş da, o noktadan sonra hayat bir anlam kazanacakmış gibi bir bakış açısı hakim. Bu da aslında mutlu olmayı neredeyse imkansızlaştırıyor. Oysa mutluluk bize göre bir yaşam tarzı, kişinin kendisini, başkalarını ve hayatı yorumlama şekli, bir varoluş durumu. Mutluluk, kişinin kendisine ve şu ana kadar olan hayatına ilişkin olumlu değerlendirmeler yapıyor olması anlamına geliyor öncelikle. Olumlu değerlendirmeler demek sadece iyileri görelim, kötü olanları hasır altına süpürelim demek değil elbette. Kendimizin ve yaşamımızın iyi ve kötü yönlerini bir arada değerlendirip, kabullenme içerisinde olumlu bir sonuca ulaşmayı ifade ediyor.

- İnsanların mutlu olmak için ihtiyacı olan nedir? Mutsuzluğunu nasıl mutluluğa çevirip bu süreçte baş edebilir?

Kendimize ve çevremize baktığımızda sadece olumsuzlukları görüyorsak, sürekli bir şeylerden şikayet ediyor ve bunlarla ilgili herhangi bir sorumluluk duymuyorsak, hayatımızda anlam ve amaç eksikliği yaşıyorsak, problemlerimizle / stresle sağlıksız şekilde yani çeşitli bağımlılıklar (madde, alışveriş, yemek, telefon, TV, aşırı iş, aşırı spor, aşırı sosyalleşme, vb) geliştirerek baş edebiliyorsak mutsuz olduğumuza dair sağlam göstergeler var demektir.

Haberin Devamı

Yapılan bilimsel araştırmalar mutluluğa en fazla katkı sağlayan kavramın “şükretmek” olduğunu gösteriyor. Hatta psikologlar mutluluğu artırmanın en etkili yolu olarak şükür günlüğü tutmayı öneriyorlar. Hayatımızdaki anlam kaynaklarını zenginleştirmek ve umudumuzu beslemek de mutluluğu artırmanın yollarından bazıları. Kendimizi yakından tanımaya çalışmak, güçlü yönlerimizi fark etmek ve bunlar doğrultusunda seçimler yapmak, gelişime açık yönlerimizi görmek ve geliştirmek için uğraşmak, çevremizle besleyici tarzda ilişkiler kurmak, özverili olmak, dışsal bir karşılık beklemeden yardım etmek insanın mutlu olmak için yapabileceği şeyler arasında sayılabilir.

Haberin Devamı

- 5. Mutlu İnsan Zihin Ruh Beden Festivali’nde bu sene katılımcıları neler bekliyor? Ne gibi etkinlikler ve sürprizler olacak?

Birçok değerli akademisyen ve alanında uzman isimlerin yer aldığı ve her sene farklı temalarda gerçekleşen Mutlu İnsan Zihin, Ruh, Beden Festivali’nin ise beşincisi 8-9-10 Mart 2019 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Farkındalık yaratmak ve insanların her konuda algılarını değiştirmek üzere düzenlenen festivalin bu yıl ana temasını ise "Mutlu Kadın, Mutlu Çocuk, Mutlu Dünya" olarak belirledik. Böylece festivalde yetişkinlerin yanı sıra, çocukların bedensel ve duygusal gelişimine yönelik çocuk yogası, çocuklar için mindfulness atölyeleri gibi çalışmaların yapılacağı özel bir aktivite alanı da olacak. 3 gün boyunca 6 ayrı salonda 70 eğitmenden, 80’e yakın seminer, panel ve workshop’ların düzenleneceği festivalde, müzik ve dans gösterileriyle ziyaretçiler bilgi ve neşeyi bir arada bulacak.