Neden Keçi Sütü Tercih Etmeliyim?

Son yıllarda yapılan çalışmaların fiziksel ve zihinsel sağlığın üzerine yoğunlaşması biyoaktif gıda bileşenleri içeren fonksiyonel besinlerin ön plana çıkarmıştır. Keçi sütü protein komposizyonu bakımından anne sütüne en yakın süt olup insan sağlığına birçok faydası vardır. Genellikle kokusu ve tadı güzel olmadığı gerekçesiyle pek tercih edilmese de aslında uygun bakım ve ağıl koşullarında kötü tat ve koku oluşmamaktadır. Ülkemizde yaygın olarak endüstriyel üretimi yapılmasa da dış ülkelerde bu konuda daha fazla yatırım söz konusudur. Keçi peynirleri başta Fransa, İtalya ve İspanya olmak üzere dış ülkelerde çok fazla tercih edilen kaliteli ve pahalı süt ürünleridir. Sadece Fransa' da yaklaşık 60 çeşit keçi peyniri çeşidi bulunmaktadır. Keçi sütünün insan sağlığına katkılarına ek olarak endüstriyel üretime uygun olması ve ekonomik öneme sahip olması gibi özellikleri nedeniyle ürün geliştirme çalışmalarında daha fazla tercih edilmelidir.

Haberin Devamı

İnek sütüne kıyasla özelliklerini sayacak olursak; keçi sütü % 13 daha fazla kalsiyum içermektedir. Yağ kürecikleri daha küçük olduğu için sütte daha iyi dağılım sağlamakta ve daha homojen bir yapı oluşturmaktadır. Bundan dolayı keçi sütü daha az kaymak bağlar. Proteinlerin yapıtaşı olan aminoasit komposizyonu bakımından inek sütüne göre daha zengindir. Esansiyel aminoasitlerden treonin, izolösin, lisin, sistin, trozin ve valin içerir. Serbest aminoasitlerden taurin bakımından zengindir. Taurinin görme, beyin ve kalp fonksiyonları üzerinde önemli etkileri vardır. Keçi sütü yüksek oranda kısa ve orta zincirli yağ asitleri bulundurması sayesinde daha kolay sindirilir. A vitamin miktarı fazladır. O yüzden keçi sütü inek sütüne göre daha beyazdır.

Mide asitliğini daha iyi nötralize ettiği ve sindirimi kolay olduğu için erken dönem bebek beslenmesine uygun olacaktır. Bebeklere verilirken su ile seyreltilmesi böbreğe oluşturacağı yükü düşürecektir. Oligosakkarit içeriği bebeklerde probiyotik olarak işlev gören bifidobakterilerin gelişimini teşvik eder ve bağırsaklarda zararlı bakterilerin gelişimini engeller. Keçi sütü demir, folik asit ve B12 vitamini yönünden fakirdir. Bu nedenle keçi sütünü tercih eden bireylerin beslenmesinde bu besin öğelerini yeterli ve dengeli alması önemlidir.

Haberin Devamı

Keçiler hastalıklara dayanıklı hayvanlar olduklarından dolayı verem (tuberküloz) olmazlar. Bu nedenle keçi ürünlerinden tuberküloz bulaşma ihtimali çok düşüktür. Ayrıca İtalya' da yapılan çalışmalarda keçilerin kanser olmadığı tespit edilmiştir.

İnek sütüne alerjisi veya intolerans durumu olan bireyler günlük kalsiyum ve protein ihtiyacını karşılamak için keçi süt ve süt ürünlerini tercih edebilir. Burada bahsettiğim intolerans durumu laktoz intoleransı değildir. Keçi sütü de laktoz içerdiği için laktoz intoleransı olan bireyler aynı hassasiyeti keçi sütü tükettiğinde de yaşar. İnek sütüyle ilgili herhangi bir sağlık sorununuz olmasa bile beslenme programınızı keçi sütü ile zenginleştirmenizin sağlığınıza büyük katkısı olacaktır. Mutlu ve enerjik günler dilerim.

Haberin Devamı

http://www.instagram.com/dytnsrncpr/