Nefes Alırken Zorluk Yaşayanlar İçin Estetik Burun Ameliyatı

Burun ameliyatı talebinde bulunan kişiler genel olarak 2 nedenden dolayı, burun ameliyatı yaptırmaya karar vermektedir. Bunlardan ilki; burnun estetik yapısından ve görünümünden rahatsız olan kişilerin burun ameliyatı talebinde bulunmasıdır. Diğer neden ise; temel sorunun rahat nefes alıp verememe olmasıdır. Kişiler burundan rahat nefes alıp veremediği zaman, estetik bir kaygı gütmeden sadece rahat nefes alıp vermek için burun ameliyatı yöntemini tercih etmektedirler. Ancak bazı kişiler, nefes alıp vermeyi sağlıklı hale getirirken, estetik amaçlarını da göz önünde bulundurarak şekil değişikliği yapılmasını istemektedirler.

Haberin Devamı

Sağlıklı bir biçimde nefes alıp vermek, vücudun kompleks mekanizmalarından biridir. Nefes alıp vermede, burnun tek görevi havanın geçişini sağlamak değildir. Burundan geçen hava akciğerlere iletilirken, havanın yönünü, aerodinamiğini sağlar; havanın ısınmasında ve burun içi mikroplardan arındırılmasında etkili olur. Ayrıca havanın nemlendirilmesini sağlayan burun, bu özelliğiyle çok daha rahat nefes alınmasını sağlmaktadır.

Burun Ameliyatı Öncesinde

Burun için estetik ya da sağlık amaçlı ameliyat uygulamasından önce burun analizi yapılması gerekmektedir. Burun analizinde tomografi gibi görüntü yöntemlerinin kullanılması da tercih edilebilir. Burun analizinde, konka yani burun etinin büyüklüğü, sinüsler ve de septum kısmı incelenmektedir. İncelemer sonrasında nefes almada zorluk yaşatan durum belirlenir. Tedavi için öncelikle ilaç tedavisi yöntemi tercih edilmektedir.

Burun ameliyatına tam olarak karar verilebilmesi için yukarıda bahsi geçen adımların en doğru biçimde tamamlanması gerekmektedir. Tüm noktalara dikkat edilerek ameliyat kararının verilmesi, ilerleyen dönemler ve ameliyat olacak kişi için son derece önemldiir. Ancak burun dinamik ve de değişken bir yapıya sahiptir. Bu özelliği nedeniyle ameliyat olduktan sonra, çok nadir de olsa burunda nefes alıp verme zorluklarına dair, tekrarlanan sorunlar görülebilmektedir. Şikayetlerin terarlanmasıyla yeni tedavi yöntemlerine başvurulacaktır.

Haberin Devamı

Nazal Valv Bölgesinden Kaynaklı Nefes Alma Sorunları

Nazal valv, havanın burna ilk girdiği noktada, burnun ucunda bulunan ve burnun uç kısmının 1/3’lik kısmını kaplayan bölgedir. Hava geçişinin en dar olduğu alan, nazal valv bölgesidr. Nazal valv iç ve dış olmak üzere iki bölgeye ayrılmaktadır. Burun kanadının yüzle birleştiği noktayı dış valv; burnun orta çatısı ile burun kanadının kesiştiği yeri de iç valv oluşturmaktadır. Özellikle iç valv kısmı, nefes alınıp verilmesinde anahtar role sahiptir. Burun tıkanıklığı ya da nefes alıp vermede zorluk şikayetleriyle gelen kişilerde, nazal valv darlığına dikkat edilmelidir.

Nazal valv darlığının teşhisi, septum ile, yani burun direği ile burun kanadının arasındaki normal açının 10 ile 5 derece altında olmasıyla yapılmaktadır. Normal açıdan daha dar oluşan nzal valv bölgesi, son derece ciddi nefes sorunlarının yaşanmasına neden olmaktadır. Nazal valv darlığı burun yapısından ya da zaman içinde oluşan travmalardan kaynaklanabilir.

Haberin Devamı

Nazal Valvin Daralma Nedenleri

Nazal valvin daralma nedenleri burun yapısını genetik aktarımından kaynaklanabilir. Bununla birlikte sayılabilecek diğer nedenler;

Septum deviasyonu olarak geçen burun kemiğinde eğrilik oluşumu,
Alt konka hipertrofisi olarak geçen alt burun etinin normal boyutundan büyük olması,
Burun yapısı gereği, burun kanadında görülen güçsüzlük ve de desteksizlik,
Bazı burun estetiği operasyonlarından sonra görülen burun yapısı bozulmaları, şeklindedir.


Nedenlerin tam ve net olarak belirlenmesi için uygulanacak en doğru yöntem, alanında uzman bir doktora başvurmaktır. Doktor seçimi de tüm burun ameliyatları için son derece önemlidir. Uygulama yapacak ve tanı koyacak doktorun, burun estetiği ve ameliyatı alanında tecrübeli olmasına dikkat edilmelidir.