Netlik Kazanmanın Önemi

Netlik Kazanmanın Önemi

Şu an bu satırları okumaya başlamadan az önce bir karar aldınız; bu yazının linkine tıklama kararı. Her ne kadar bu kararı aldığınız ilk anda yazının devamını okuyup okumayacağınızdan emin (net) olmasanızda, başlığa tıklarken kararınızdan emindiniz (nettiniz).

Peki, hayatınızda gerçekleştirmek istediğiniz hayallerinizden, ulaşmak istediğiniz hedeflerinizden veya en basit haliyle bugün ne yapmak istediğinizden ne kadar eminsiniz? Mesela, bu sayfayla işiniz bittikten sonra ne yapmak istediğinizi biliyor musunuz?

Haberin Devamı

Seçeneklerin çok olduğu günümüzde, ne istediğimizden emin olmadığımızda zihnimiz bulanıklaşır, geleceği projekte ederken zorlanır.

Net olmak, herhangi bir durum içerisinde o durumdan ne istediğini tam olarak bilmektir.

Net olduğumuzda zihnimiz bulanıklıktan kurtulduğu için bize geleceği daha net bir şekilde projekte edebilir. Zihnimiz, bu resimleri daha net bir şekilde görebilmeye başladıkça da gelecekte projekte edilen resim, içerisinde bulunduğumuz mevcut resimden daha çekici bir hale gelerek zihinsel çekiş denen süreci devreye sokar ve gördüğümüz resme, yani ideal geleceğimize doğru hareket edebilmemiz kolaylaşır.

Kısacası, netlik, bize güç verir.

Gelin, bu güce ulaşabilmek için ihtiyacımız olan adımlara göz atalım.

Net Olabilmenin Temel Taşları;

Ne İstediğinizden Emin Olun

Evet, bir sürü şey yapmak istiyorsunuz. Gerçekleştirmek istediğiniz bir sürü hayaliniz var; gitmek istediğiniz restoranlar, gezmek istediğiniz şehirler, okumak istediğiniz kitaplar. Peki, en çok hangisini istiyorsunuz bunu biliyor musunuz?

Hayatta, herhangi bir karar almadan önce tam olarak ne yapmak istediğimize karar veremediğimizde, zihnimiz de ne yapacağını bilemez ve elindeki seçenekleri hızlıca değerlendirmeye başlar. Bu süreç içerisinde, elimizde bulunan seçenek sayısı ne kadar fazla olursa zihnimiz de o kadar kalabalık olur ve seçim yapmamız zorlaşır.

Kendi kendimize koyduğumuz, bizleri kısıtlayan bu engeli ortadan kaldırabilmenin en basit ve etkili yolu ise ne istediğimizden emin olmaktır. Ne istediğimizden emin olduğumuzda zihnimiz bulanıklıktan kurtularak netleşmeye başlar. Netleştikçe önünü daha rahat görebildiği için güçlenmeye başlayan zihnimiz, harekete geçebilmek için en çok ihtiyacı olan motivasyona da sahip olur.

Haberin Devamı

İsteğinizi Net Bir Şekilde Yazın

Zihin, yapısı gereği kolayı sever ve hayatımızı minimum efor maksimum kazanç ilkesine bağlı kalarak kurgular.

Bir çok alanda hayatımızı kolaylaştırıp alışkanlık kalıplarımızı değiştiren teknoloji, sunduğu kolaylıklar sayesinde bazı alanlarda ise bizleri tembelleştirebiliyor. Eski usul kağıt kalem kullanarak yazmakta tembelleştiğimiz alanlardan bir tanesi.

Yazdığımız zaman bir eylem alırız. Aldığımız kararı gerçeğe dönüştürebilmek için gerekli olan ilk adımı atar, yaratmaya başlarız. Bu yaklaşım, aslında ben aldığım kararı uygulamaya, hayata geçirmeye, yaratmaya hazırım demek ile aynı şeydir. Bu süreç içerisinde zihniniz, gerçekleştirmek istediğiniz hayalinizi net bir şekilde görür ve onu düşüncelerinizden, hayalinizden çıkarıp gerçekleştirmeye yönelik olan isteğinizi anlayarak netleşir

Haberin Devamı

İsteğinize Ulaşmak İçin Bir Tarih Belirleyin

Net olabilmenin en önemli dinamiklerinden bir tanesi de neyi, ne zaman gerçekleştirmek istediğinizi bilmektir.

Eğer gerçekleştirmek istediğiniz sonuca ulaşmak için net bir tarih belirlemezseniz, zihninizde bu hedefe ulaşmak için yapmanız gerekenleri ertelemeye başlayarak içinde bulunduğu “an” içerisinde en çok hoşuna giden aktivite ne olursa ona yönelir.

Ulaşmak istediğiniz sonuç için net bir tarih belirlediğinizde ise, neyi, ne zaman yapması gerektiğini anlayan zihniniz, kazandığı netlik ile birlikte hedefine kilitlenir.

Kendinize Bir Aksiyon Listesi Hazırlayın

Aksiyon listemiz bizim pusulamız gibidir; yapılacak çok fazla işimiz (zihnimiz bulanık) olduğunda, önceliklerimizi bizlere hatırlatarak önümüzü net bir şekilde görebilmemize olanak sağlar.

Ayrıca, aksiyon listemizde bulunan maddeleri gerçekleştirdikçe artmaya başlayan içsel motivasyonumuz, bizleri her zaman normalde yapacaklarımızdan daha fazlasını yapmaya teşvik ederek potansiyelimizin gerçek limitlerini keşfetme fırsatı da sunar.

Zamanınızı Organize Edin

Zaman, belki de hepimize eşit olarak verilen tek şeydir. Hepimiz bir günü 24 saat yaşarız, ama herkes bu 24 saati farklı şekilde değerlendirir. Eylemlerini gerçekleştirmek, hayata geçirmek için daha iyi organize olan ve bu amaç doğrultusunda hareket eden insanlar, zamanı diğerlerinden daha efektif kullanırlar.

Sizlerde günlerinizi, haftalarınızı ve aylarınızı önceliklerinize, ulaşmak istediğiniz hedeflere göre planladığınızda, günlük hayatın getirdiği karışıklıklardan uzaklaşarak hayatınızı kendi istekleriniz doğrultusunda daha net bir şekilde yaşarsınız.

Harekete Geçin

Harekete geçmeden düşüncelerimizin gerçek hayata yansımasının nasıl olacağını bilemeyiz. Sadece tahmin ederiz.

Oysa ki harekete geçtiğimiz her “an” içerisinde bir ödül barındırır ve attığımız her adımda yolumuz aydınlanır. Olumsuz sonuçlanan hareketlerimiz bile bizler için çok değerli birer deneyimdir. Bu deneyimler, içinde bulunduğumuz durumlara daha önceden hiç fark etmediğimiz bir açıdan bakmamıza yarar ve bakış açımızı geliştirerek geleceğimize ışık tutar.

Harekete geçmekten, hatta ve hatta başarasız olmaktan korkmayın. Unutmayın, her hareket içerisinde bir ödül barındırır.