Neurofeedback Nedir? Ne Değildir?

Neurofeedback, kişinin kendi beyin dalgalarını değiştirmesine yardımcı olan bir öğrenme stratejisidir. Bu yöntem,kişi eğer öğrenirse, bu değişikliklerin kalıcı olacağını savunur. Aynı zamanda, Neurofeedback’e bir çeşit beyin egzersizi de diyebiliriz.

Neurofeeback seanslarında hastanın kafasına(saçlı deriye) elektrotlar yerleştirilir ve bu elektrotlar bilgisayara bağlıdır. Elektrotlar, beyinden gelen elektrik paternlerini ölçer, ekrana yansıtır. Beyne herhangibir elektrik akımı vermez. Görsel ve işitsel feedbackler sayesinde hastalardan beklenen yavaş dalgaları (thetayı-deltayı) düşürmeleri, hızlı dalga olan betayı ve smr dalgasını yükseltmeleri beklenir.

Bu teknik hastaya haftada 2-3 gün uygulanır ve aralara mutlaka 1er gün konulması önerilir. Ancak bu şekilde sonuç alınabileceği savunulur.

Haberin Devamı

Peki, Neurofeedback’in görülen faydaları nelerdir?
Öğrenme kapasitesini arttırır(Bu özellikle öğrencilere oldukça fayda sağlar)
Analitik düşünme kapasitesi artar
Zihinsel konsantrasyonu arttırır
Bireysel özgüven duygusu gelişir
Unutma azalır, hatırlama kolaylaşır

Neurofeedback özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna sahip bireylerde kullanılan bir tekniktir. Kısaca bahsetmem gerekirse, özellikle bu teknik uygulanan hastalarda ilaç kullanımına duyulan ihtiyacın azaldığı görülmüştür.Ayrıca dikkatin sürdürülebilmesine de olumlu katkıları vardır. (Konuyla ilgili DEHB ve Neurofeedback başlıklı ayrıca detaylı bir yazı yayınlayacağım)

Neurofeedback ne değildir?
Özellikle bilgi almaya gelen danışanların bazı belirli kaygıları vardır örneğin; ,
Çocuğumun beynine elektrik mi vericeksiniz?
Gözleri bozulur mu?
Başı ağrır mı? İlaç gibi bir şey mi bu teknik?
Bizimle de iletişimi düzelecek mi? gibi

Bu soruların cevapları ise;
Beyne elektrik verme gibi bir durum neurofeedback seansları esnasında asla yoktur
Seanlar esnasında gözlerine zarar verebilecek herhangi bir durum söz konusu değildir.
Neurofeedback seansından kaynaklı baş ağrılarının görülmesi seyrektir.
Çocuğunuzun sizlerle iletişiminin düzelmesine elbette katkısı olacaktır fakat seansa gittiğiniz merkezde bir psikoloğun olması ve onun rehberliğinde seanslara devam etmeniz önemlidir .

Haberin Devamı

Belirsiz durumların olmaması eminim ebeveynlerin ve bireylerin de rahatlamasını sağlayacaktır. Görüşmeye gittiğiniz merkezlerde size daha detaylı açıklamalar yapıp uygulamalı olarak göstereceklerdir

Detaylı bilgi almak isteyen aileler ya da bireyler benimle sosyal medya hesaplarımdan ya da mail adresimden iletişime geçebilirler.

Sevgiler

PSİKOLOG GİZEM ÖRNEK