Geri Dön

Nurtaç tatlısı tarifi

Gaziantep mutfağına ait olarak bilinen nurtaç tatlısı tarifini sizinle paylaşıyoruz. Farklı lezzete sahip şerbetli tatlı arayanlar için nurtaç tatlısı mükemmel bir tatlı olacaktır. Üstelik yapımı çok basit olan nurtaç tatlısını kolayca deneyebilirsiniz. Cevizli ve çıtır çıtır irmikli bir şerbetli tatlı olan nurtaç tatlısı için malzemeleri paylaştık. İşte nurtaç tatlısı tarifi...

Nurtaç tatlısı tarifi
  • Fırında
  • 6+ Kişilik
  • 40 dk (Hazırlanma Süresi)
  • 30 dk (Pişirme Süresi)

Malzemeler

Hamuru için;
-100 gram oda ısısında yumuşamış tereyağı
-1 çay bardağı sıvıyağ
-2 yemek kaşığı irmik
-1 yumurta
-1 kabartma tozu
-1 vanilya
-2 buçuk su bardağı un

İçi için;
-Çekilmiş ceviz içi

Bulamak için;
-1 kase irmik

Şerbeti için;
-1 su bardağı toz şeker
-1 buçuk su bardağı su
-4-5 damla limon suyu

Nurtaç Tatlısı Nasıl Yapılır?

-Hamuru için öncelikle un haricindeki malzemeler derin bir kap içerisine alınır ve elle karıştırılır.

-Elde edilen karışıma azar azar un ilave edilerek güzelce yoğrulur ve yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir.

-Yoğrulan hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar kopartılıp avuç içerisinde yuvarlanır.

-Yuvarlakların ortasına işaret parmağı ile bastırılıp içli köfte yapar gibi oyulur.

-Oyulan hamurun içerisine çekilmiş ceviz içi koyulup kapatılır ve tekrar avuç içerisinde yuvarlanarak şekillendirilir.

-Şekillendirilen tatlılar irmiğe bulanır ve küçük fırın tepsisine veya büyük dikdörtgen borcam içerisine dizilir.

-Hazırlanan nurtaç tatlısı, önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri hafif pembeleşinceye kadar pişirilir.

-Pişirilen tatlılar fırından alınır ve soğumaya bırakılır.

-Sıra şerbete geldiğinde ise; şerbeti için gerekli olan su, ve toz şeker tencereye koyulup karıştırılır ve ocağın üzerinde kaynamaya bırakılır.

-Şerbet kaynamaya başlayınca içerisine limon suyu ilave edilir ve kısık ateşte 10-15 dakika kaynatılır.

-Hazırlanan şerbet ocaktan alınır ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra kaşık yardımı ile tatlıların üzerine dökülür.

-Şerbeti çektiğinde nurtaç tatlınız hazır demektir.

Yediğim İçtiğim Sizin Olsun | İlk Defa Ekşili Levrek Yaptık Yediğim İçtiğim Sizin Olsun'un yepyeni bölümünde Gülşah Karaman, Şef İbrahim Bayraktar ile birlikte Ekşili Levrek yaptı ve dünyanın en iyi tatlısı olarak seçtiği Kestaneli Helvaniyi tattı! Keyifli seyirler...
Yazarlar

Sıradaki Haber