SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Obezite cerrahisi sonrası gebelik

Obezite kaynaklı üreme sorunlarının gelecek yıllarda daha çok görüleceğini öngören Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar, obezite cerrahisi sonrası gebeliğin daha sağlıklı olduğuna değindi ve operasyon sonrası gebelik süreciyle ilgili önemli bilgiler paylaştı.

|

Obezite cerrahisi gebeliğe engel değil!

Obezite, dış görünüşle birlikte iç organları olumsuz etkileyen bir problemdir. Bütün sistemi derinden etkileyen ve ciddi tahribatlar yaratan obezite, gebeliği de zorlaştırır. Gebe kalmak ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için öncelikle obezite sorununun çözülmesi gerekir. Aşırı kilo, hormon dengesini bozarak gebelik oluşumunda yarattığı sorunların yanı sıra doğurganlığı olumsuz etkileyen faktörlerin başında gelir. Obezite sorunu olup gebe kalamayan hastalar tüp bebek de dahil olmak üzere alternatif tedavi yöntemlerini denerler. Ancak bu yöntemlerin başarısız olma şansı yüksektir. Obezite cerrahisi öncesi gebe kalma sorunu yaşayan pek çok hasta, ameliyat sonrası rahatlıkla çocuk sahibi olabilir. Obezite cerrahisi sanılanın aksine gebelik oluşumunu olumsuz etkilemez, tam tersine gebeliği kolaylaştırır.

Ameliyat sonrası bir yıl yeterli!

Obezite cerrahisinden bir yıl sonra hastaların gebe kalmasına müsaade edilir. Bir yıllık süreçte, aşırı kilo sebebiyle bozulan hormonlar dengelenir. Bu sürede hızlı bir kilo kaybı söz konusu olduğu için de bebeğin sağlığı açısından gebelik için beklenmesi tavsiye edilir. Gebelik için alınacak besin takviyeleri de hastanın kilo vermesini engelleyeceğinden, minimum bekleme süresinin tamamlanması önemlidir.

Obezite cerrahisi sonrası gebeliğin riskli olduğu görüşünün doğru olmadığı, yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Obezite cerrahisi bebekleri ve anneleri bazı risklerden korur. Gebelik diyabeti yaşanması, kan basıncının yükselmesi ve doğumu güçleştiren aşırı kilolu bebek doğma ihtimalleri bu risklerin başlıcalarıdır. Gebelikte annenin yaşayabileceği sorunların fetüse de etki yapacağı düşünülürse, obezite cerrahisi sonrası yaşanacak gebeliklerin daha sağlıklı olacağı sonucuna varılabilir. Obezite ameliyatı geçirmiş kadınlarda prematüre doğum, düşük doğum ağırlığı gibi risklerin gerçekleşme oranı, hiçbir cerrahi geçmişi olmayan kadınlar ile aynıdır.

Obezite cerrahisi sonrası doğal doğum veya sezaryen tercih edilebilir. Ancak gebeliğin takibini sürdüren doktorun obezite ameliyatı geçirildiğinden haberdar edilmesi gerekir. Gebelik boyunca cerrah ve kadın doğum uzmanı birlikte çalışırlar. Gebelik sırasında ise annenin aşırı kilo alması engellenir. Uygulanan cerrahi biçimine göre de ek tedbirler alınabilir. Doğumdan sonra ise annenin bebeği emzirmesinde hiçbir sakınca yoktur. Annenin beslenme programı obezite operasyonu sonrası beslenmesini takip eden diyetisyen tarafından takip edilmeye devam edilir.

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.