Gündem Trabzon'daki uçak için kurtarma operasyonu...

Trabzon'daki uçak için kurtarma operasyonu...

18.01.2018 - 07:58 | Son Güncellenme:

Ankara-Trabzon seferini yaparken Trabzon Havalimanı'na 13 Ocak akşamı indikten sonra pistten çıkan Pegasus Havayolları'na ait yolcu uçağı bulunduğu yerden adeta santim santim kaldırılarak bulunduğu yerden çıkarıldı. Trabzon Havalimanı operasyon nedeniyle 24 saatliğine uçuş trafiğine kapatıldı.

Trabzondaki uçak için kurtarma operasyonu...

Ankara-Trabzon seferini yapan ve Trabzon Havalimanı'na indikten sonra pistten çıkarak denize 25 metre kala toprağa saplanıp yamaçta duran 'PC8622' sefer sayılı 'TC-CPF' tescilli Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı için kurtarma operasyonu başladı.

Haberin Devamı

Uçağın zarar görmemesi için dikkatli bir çalışma ile halatlar havalimanının trafiğe kapatıldığı saat 04.00'dan itibaren öğle saatlerine kadar süren uzun çalışma ile uçağa bağlandı. Burun, kanat ve kuyruk bölümünden halatlarla biri 300 biri de 500 ton ağırlık çeken iki vinç yardımı bulunduğu yerden öğle saatlerinden itibaren adeta santim santim kaldırılmaya başlanan uçak saat 14.10 sıralarında bulunduğu yerden tamamen havaya kaldırıldı. O anlar hem denizden, hem karadan hem de drone ile havadan İhlas Haber Ajansı (İHA) tarafından saniye saniye görüntülendi.

Yaklaşık 100 kişilik bir ekibin katıldığı operasyonda uçağın bir zarar görmemesi ve tek parça halinde bulunduğu yerden çıkartılması için büyük gayret sarfedilirken, çalışmaların önümüzdeki saatlerde sonuçlanmasının beklendiği öğrenildi.

Haberin Devamı

UÇAK DÜŞTÜĞÜ YERDEN ÇIKARILDI

Trabzon Havalimanı’na indikten sonra pistten çıkan uçak için saat 04:00 sıralarında başlayan kurtarma çalışmalarında kurulan 500 ve 350 tonluk 2 vinç, titiz bir hazırlığın ardından 10 saat sonra harekete geçirildi. Vinç tarafından yerden az bir mesafe kaldırılan ve bağlı olduğu halatları test edilen uçak yeniden yere bırakıldı. Bir süre sonra yeniden kaldırılan ve altındaki çamur itfaiye araçlarının sıktığı su ile temizlenen uçak son güvenlik kontrollerinin ardından vinçlerle kanat ile ön ve arka kısmından bağlanan halatla havaya kaldırıldı. Bulunduğu yerden alınan uçak pistte indirilecek.

Trabzon Valisi Yücel Yavuz ile Trabzon Havalimanı Mülki İdare Amiri Ortahisar Kaymakam’ı Numan Hatipoğlu da çalışmayı izledi.

VATANDAŞLAR ATEŞ YAKTI, ÇALIŞMAYI İZLEDİ

Uçağın kaldırılması ile ilgili yürütülen kurtarma çalışmalarını vatandaşlarda ilgiyle izledi. Yol kenarında tel örgüler arkasından, üst geçit üzerinden ve yamaçlardan çalışmaları izleyen vatandaşlardan bazıları üşüyünce ateş yakarak ısınmaya çalıştı. Hüseyin Köksal adlı vatandaş çalışmanın uzaması üzerine ısınmak için ateş yaktıklarını belirterek “Uçağın nasıl kaldırılacağını merak ediyoruz. Gerekirse yardıma gidebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

NELER YAŞANMIŞTI?

Ankara- Trabzon seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait PC 8622 sefer sayılı ‘Zeynep’ isimli Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, cumartesi gecesi saat 23.26’da Trabzon Havalimanı'na iniş yaptığı sırada kontrolden çıktı, pistin kuzey yönünde deniz tarafına yöneldi. İniş takımları, balçığa dönüşen toprağa saplanan uçak, denize 25 metre kala durabildi. 162 yolcu ve 6 mürettebatı ekiplerin müdahalesi ile 24 dakikada tahliye edilebildi. Kaza ile ilgili Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

HAVALİMANI UÇUŞ TRAFİĞİNE KAPATILDI

Bugün saat 04:00 sıralarında başlayan kurtarma operasyonu nedeniyle Trabzon Havalimanı 24 saatliğine uçuş trafiğine kapatıldı. Ankara Esenboğa ve Samsun Havalimanlarından getirilen 500 ve 350 tonluk 2 vinç uçağın bulunduğu alana yanaştırıldı. Devlet Hava Meydanları İdaresi (DHMİ) ekiplerinin de eşlik ettiği kurtarma operasyonunda vinçlerin kurulumuna başlandı. Gün boyu sürmesi beklenen kurtarma çalışması sırasında bulunduğu yerden alınacak uçak, önce piste ardından teknik inceleme için hangara çekilecek. Öte yandan uçak kurtarma operasyonunu takip etmek üzere yabancı medya kuruluşu temsilcileri de Trabzon’a geldi.

Haberin Devamı

100 KİŞİLİK EKİP GÖREV ALDI

Trabzon Havalimanı’na indikten sonra pistten çıkan uçak için saat 04:00 sıralarında kurtarma operasyonu başladı. Trabzon Havalimanının uçuşlara kapatılması ile birlikte Ankara Esenboğa ve Samsun Havalimanı’ndan getirilen 500 ve 350 tonluk 2 vinç uçağın bulunduğu alana yanaştı. Devlet Hava Meydanları İdaresi (DHMİ) bünyesinde oluşturulan kriz merkezi tarafından yönetilen kurtarma operasyonunda Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele Birimi ile AFAD, UMKE, Sahil Güvenlik, sağlık, itfaiye ve belediyeden oluşan 100 kişilik ekip görev aldı. Polisinde çevrede güvenlik önlemi aldığı kurtarma çalışmalarını vatandaşlarda çevreden ilgiyle izledi.

VİNÇLER KURULDU

Operasyon, uçağın bulunduğu alanda sağlamlaştırılan zemine yanaştırılan 2 ağır tonajlı vincin kurulumu ile başladı. Görevliler uçağı kanat hizasından halatla bağladı. Uçağın gövdesinde hasar oluşmaması için halatla gövde arasına süngerler yerleştirildi. Uçak ön ve arka taraftan bağlanacak ilave halatlarla dengede tutularak piste çekilmesi planlanıyor. Piste çekilecek uçağın yakıtı boşaltılarak hangara çekilecek. Burada yolcuların bagaj ve kabinde kalan kişilsel eyşaları indirilecek.

Haberin Devamı

DENİZDEN GÖRÜNTÜLENDİ

Trabzon Havalimanı’nda süren uçak kurtarma çalışmaları DHA ekibi tarafından denizden görüntülendi. Sahil Güvenlik botunun denizden eşlik ettiği çalışma sırasında görevliler uçağın ön tarafına kadar inerek operasyonu yönettiği görüldü.