İzmir ÖDEMİŞ BELEDİYE MECLİSİ’NDEN YOĞUN MESAİ

ÖDEMİŞ BELEDİYE MECLİSİ’NDEN YOĞUN MESAİ

04.06.2014 - 11:05 | Son Güncellenme:

.

ÖDEMİŞ BELEDİYE MECLİSİ’NDEN YOĞUN MESAİ

Ödemiş Belediye Meclisi’nin haziran ayı olağan toplantısı Mahmut Badem başkanlığında pazartesi akşamı gerçekleştirildi. Ödemiş’in meskun alan düzenlemesinin yeniden yapıldığı toplantıda Çamlık Kafeteryası’nın özel sektöre kiralanmasıyla ilgili tartışmalar ön plana çıktı. Toplantı 10 gündem maddesi olmasına rağmen ara verilmesi nedeniyle yaklaşık 2,5 saat sürdü.
Toplantı öncesi Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, mayıs ayındaki çalışmaları hakkında meclis üyelerine bilgiler verdi. Badem, Bademli Kiraz Festivali’nin Ödemiş Belediyesi’nce 15 Haziran’da düzenleneceğini ve festival kapsamında konserlerin gerçekleştirileceğini söyledi.
Badem, Bademli’deki festival ile Çaylı’daki rahvan at yarışlarının sürdürülmesi konusunda belediye olarak ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. CHP’li üyeler Konaklı’daki deve güreşleri ve Birgi’deki incir festivalinin de sürdürülmesini istedi, Badem imkanlar dahilinde bu organizasyonlar için de gerekeni yapmak istediklerini ifade etti.
BELDELERDEKİ DÜĞÜN SALONU FİYATLARI BELİRLENDİ
Daha sonra gündeme geçilirken, Ödemiş Belediye Meclisi’nde geçen ay görüşülen düğün salonlarıyla ilgili tarife konusu ilk olarak ele alındı. Bütünşehir Yasası gereği Ödemiş Belediyesi’ne bağlanan belde ve köylerdeki düğün salonu ve alanların fiyatları yeniden belirlendi. Geniş tartışmalara yol açan maddeyle ilgili MHP’liler engellilerin düğünleri için %40 indirim yapılmasını önerdi. Bu öneri oybirliği ile geçti.
CHP’li bazı üyeler salon fiyatlarını yüksek bulurken, düğün salonu fiyatlarıyla ilgili düzenlemenin 2013 yılında yapıldığını hatırlatan Başkan Mahmut Badem, daha önce fiyatı 30-40 lira olan yerlerin 2013 yılında 300 liraya çıkartıldığını ifade ederek, konuya bu çerçeveden de bakılmasını istedi.
Beldelerdeki kapalı salonların hafta içi fiyatı 200 lira, hafta sonu fiyatı da 300 lira, Bademli festival alanı ile Gölcük’teki tören alanı hafta içi 500 lira, hafta sonu 600 lira, köylerdeki salonların da 100 lira olarak belirlenmesini içeren tarife meclisten oy çokluğu ile geçti.
Bütünşehir yasası sonrası tarımsal sulama suyu tarifeleri de mecliste görüşüldü. Suyun saat bazında satış ücretleri belirlendi. Büyük pompalardan yıllık 1 saat nöbetleşe kullanım şeklinde 200 lira, küçük pompalardan yıllık 1 saat nöbetleşe kullanım şeklinde 100 lira, küçük pompalardan bir saatlik sulama ücreti 10 lira, büyük pompalardan bir saatlik sulama ücreti 15 lira ve dere suyuyla yapılan sulamanın saati de 5 lira olacak şekilde mecliste oybirliğiyle karar bağlandı.
Belediye memurlarına sosyal denge tazminatı ödenmesiyle ilgili yetkili sendikayla görüşme ve sözleşme imzalama konusunda Belediye Başkanı Mahmut Badem’e oybirliği ile yetki verildi.
MESKUN ALAN KROKİSİ YENİLENDİ
Bütünşehir Yasası sonrası İZSU ile yapılan işlemlerde güncel olmayan meskûn alan krokisi nedeniyle sıkıntılar yaşanmasından dolayı meskun alanlarının son durumunun belirlenmesi de belediye meclisinde görüşüldü. Belediyenin 1985 yılı onaylı imar planındaki meskûn alanların günümüzdeki Ödemiş’i yansıtmadığını, ilçenin hızla büyüdüğünü ve bugün büyük birer mahalle olan pek çok yerin meskun alan krokisinde olmadığını kaydeden Başkan Badem, konunun hemen görüşülmesi için İmar Komisyonu’na havale edilmesini önerdi. Oybirliği ile kabul gören öneri sonrası toplantıya ara verildi. İmar Komisyonu, yaklaşık 45 dakika süren bir çalışma ile meskûn alan krokisini yeniden belirledi.
Evsel katı atık ücret tarifelerinin belirlenmesi, toptancı hal devir ücreti tarifesinin belirlenmesi, belediyeye ait konukevi ve misafirhanelerin ücret tarifelerinin belirlenmesiyle ilgili maddeler oybirliği ile Plan-Bütçe Komisyonu’na havale edildi.
Bütünşehir Yasası sonrası kapatılan Bademli ve Birgi belediyelerinin gerçekleştirdiği PTT acenteliklerinin bundan sonra Ödemiş Belediyesi’nce yerine getirilmesi konusu da oybirliği ile kabul edildi. Bu maddede ayrıca tüm belde ve köylerde ihtiyaç halinde Ödemiş Belediyesi’nin acentelik için başvuru yapmasına da izin verildi.
İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne üye seçimi de yapıldı. AK Parti grubundan İpek Yılmaz asil üye, Serkan Ekrem de yedek üyeliğe seçildi.
Daha sonra İmar Komisyonu’nun meskûn alan krokisi ile ilgili kararı görüşüldü. İmar Komisyonu’nca yeniden düzenlenen kroki meclisten oybirliği ile geçti.
Toplantının dilek ve temenniler bölümünde CHP’li üyelerden Cumhur Şener, yıllardır Birgi Belediyesi ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğiyle devam eden yaz okulu faaliyetlerinin devamı için gerekli görüşmelerin yapılması gerektiğini söyledi.
MHP’Lİ ÜYELERDEN TEPKİ
MHP grup sözcüsü Ceyhun Kınlı, önceki gün düzenlenen Halk Eğitimi Merkezi ve Ödemiş Kadın Kooperatifi sergi açılışında tatsız bir olay yaşadıklarını belirterek, CHP’li ve AK Parti’li meclis üyeleri törende sertifika verirlerken kendilerinin adeta görmezden gelindiğini öne sürdü.
Halk Eğitim Merkezi müdürünün törene katılan 2 MHP’li üyeye, “Ben sizi tanımıyorum ki” dediğini kaydeden Kınlı, 18 bin oyu mecliste temsil ettiklerini belirterek, bu olaydan dolayı üzüntülerini paylaştı.
Belediye Başkanı Mahmut Badem, “Meclis üyemin hakkını koruyamadığım için özür dilerim. Böyle bir durumu fark etseydim, derhal orayı terk ederdim. Seçilmiş üyeye böyle saygısızlık olmaz. Konuyla ilgili gerekli görüşmeleri yaparız, ne gerekiyorsa yapılır” diyerek üzüntü duyduğunu kaydetti.
“SARI ÇİZGİ NEDEN SARAÇOĞLU CADDESİ’NDE UYGULANMADI”
MHP’li üyelerden Anıl Selek, Saraçoğlu Caddesi’ndeki kaldırım işgallerine dikkati çekerken, Belediye Başkanı Mahmut Badem de, “Geçmiş dönemde bir sarı çizgi uygulaması var. Nedense Saraçoğlu Caddesi’ne değil de eski istasyona giden Gençlik Caddesi’ne çektiler sarı çizgiyi. Gençlik Caddesi’nde kaldırıma ürün koyan esnaf yok. Ama Saraçoğlu Caddesi’ndeki bazı AVM’ler sattıkları motosikletleri kaldırımda sergiliyor. Vatandaş geçecek yer bulamıyor. Geçen dönem hiçbir müdahalede bulunulmamış. Biz AVM’leri uyardık. Bundan sonra da Saraçoğlu Caddemiz için araç parkları konusunda da 15 dakika ya da 30 dakika uygulamamızı yeniden getirmeyi planlıyoruz. Saraçoğlu Caddesi’ndeki kaldırım işgalleri için gereken neyse yapılacak” dedi.
SELEK, ÇAMLIK KAFETERYASI İLE İLGİLİ KİRALAMA KARARININ GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİ İSTEDİ
Selek daha sonra bugün kiralama ihalesi yapılacak belediyeye ait Çamlık Kafeteryası ile ilgili görüşlerini paylaştı. Selek, “Belediye işletmeleri içerisinde en az zarar eden yer Çamlık. Yıllık 1300 TL zararı var. 6 işçi çalıştırılıyor. Buradaki işçi sayısı 4’e düşse sorun çözülür. Burayı kapattığınızda 6 işçiyi de işten çıkarmadığınıza göre zarar bitiyor mu? Bugün Kuşadası’nda sahil kenarında belediyeye ait birçok işletme var. Halk o işletmelerde güzel bir sosyal hizmet alıyor. Çamlık Kafeteryası da sosyal bir hizmettir. Vatandaşımız 50 kuruşa çay içip vaktini güzel bir ortamda geçiriyor. Belediye maddi olarak zor koşullarda olabilir, ama ekonomik tedbirler konusunda bilhassa sosyal projelere esneklik tanınmalı. Kiralama konusu ihale yapılmadan gözden geçirilmeli” dedi.
“KAR EDEN İŞLETMELERİN NASIL KİRAYA VERİLDİĞİ NEDEN SORULMUYOR?”
Selek’e konuyla ilgili yanıt veren Badem şunları söyledi: “Bugün baktığımızda Ahrandı’nın 115 bin lira, Engelsiz Kahve’nin 87 bin lira yıllık zararda olduğunu görüyoruz. Perşembe Pazarı’ndaki hizmetimiz aynen sürüyor. Çamlık’taki tesisi kiraya vermemizdeki amaç çevresinde zaten çay satan, kahve satan esnafımızın çok olmasıdır. Orada zaten bir rekabet söz konusu. Çamlık’ta çalışan personelimizi ihtiyaç duyulan birimlere kaydırdık. Ödemiş’in 99 mahallesi en azından temizlik hizmeti bekliyor. Yıllardır süpürülen Birgi’nin, Bademli’nin yine süpürülmesi lazım. 40’ın üzerinde personeli Temizlik İşleri’ne aktardık. Ne isimlerini bilirim, ne de tanırım. Bugün Bedia Akartürk Müzesi’ne günde 1 kişi ziyaretçi olarak gidiyor, 2 personelimiz var. Personel konusunda ihtiyaç duyulan yerlere sevk lazım. Zarar eden işletmeler de bu zararı azaltırız. Daha önce Ahrandı’da yaptığımız gibi. Ama neden kâr eden işletmelerin nasıl kiraya verildiği sorulmuyor. Yazlık düğün salonunun, halı sahanın nasıl kiraya verildiği neden gündeme gelmiyor”
“CUMHURBAŞKANIMIZI BİRGİ’YE GETİRMEYE ÇALIŞACAĞIZ”
Badem ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği İzmir programı kapsamında Birgi’yi de ziyaret etmesi için girişimlerinin sürdüğünü, bu ziyaretin gerçekleşmesi durumunda Birgi’ye yüksekokul kazandırılması için önemli bir fırsatın ortaya çıkacağını kaydetti. Badem, “Sayın Cumhurbaşkanımızı Birgi’ye getirmeye çalışacağız” dedi.