Okul döneminde sağlıklı beslenme

Okul zilleri çaldı, kocaman yaz tatili bitti, çocuklar sınıflarına girdi. Peki yaz boyunca ailede sürdürülen sağlıklı beslenme alışkanlıkları okulda nasıl sürdürülecek? Burada en büyük görev ebeveynlere düşüyor.

  1. Öncelikle çocuklara sağlıklı beslenme nedir, zararlı besinler nedir, onları yediklerinde ne olur, nasıl kilo alınır gibi temel bilgiler kafalarını karıştırmadan, basit bir şekilde anlatılmalı. Bu sayede bilinçlenen çocuk aile kontrolü olmadan da kendi için faydalı ve zararlı besini ayırt edebilir.
  2. Okula gitmeden önce mutlaka çocuklara kahvaltı hazırlanmalı. Evden kahvaltı etmeden çıkan çocuklarda dikkat dağınıklığı, odaklanma zorluğu, baş ağrısı ve yorgunluk sıkça görülür. Bunun yanısıra yapılan pek çok araştırma sonucu kahvaltı etmeyen çocukların yüksek şekerli gıdaları daha çok tükettiği ve buna bağlı olarak obezite görülme risklerinin arttığı görülmüştür. Dengeli bir kahvaltıda ise mutlaka peynir, yumurta, süt, pekmez ve ekmek bulunmalıdır.
  3. Çocuklara, okula giderken bir beslenme çantası hazırlanmalı ve öğretmenleri tarafından beslenme çantası getirmeleri teşvik edilmelidir. Beslenme çantasındaki yemekleri bitirene bir ödül konması alternatif bir çözüm olabilir.
  4. Beslenme çantasındaki içerikler; çocukların okulda ana yemek alıp almamasına göre değişkenlik göstermektedir. Beslenme çantasında ara öğün olarak süt, yoğurt, meyveli yoğurt, ayran, meyve, az yağlı kek, az yağlı sebzeli poğaça, ceviz, fındık, kuru üzüm bulunabilir. Yoğurt sevmeyen çocuklar için pancar gibi renk verici gıdalar kullanarak yoğurt renklendirilebilir, ilgi çekici hale getirilebilir. Ana öğün olarak ise beslenme çantalarına; peynirli sandviç, tost, tahıllı gevrek ve süt, köfteli sandviç, az yağlı sebzeli börek ve meyve suyu konabilir.
  5. Çocuklara okuldan eve geldiklerinde mutlaka yukarıda yazılan ara öğün seçeneklerinden biri yaptırılmalı, akşam yemeğinde ise sofraya hep beraber oturulmalıdır.

Bu maddeleri uygulamaya başlarsak, zamanla çocukların sağlıksız seçimleri terk ettiğini, sağlıklı seçimlere yöneldiğini, paketli gıdalar yerine anne yemeğini tercih ettiğini görebiliriz. İhtiyacımız olan biraz sabır ve özveri!

Tüm çocuklara başarılı, sağlıklı, zinde bir okul yılı dilerim!