Okula Uyum Süreci

Haberin Devamı

2018-2019 eğitim öğretim yılının ilk haftasını geride bırakmak üzereyiz. Özellikle okul öncesi ve ilkokula başlama döneminde olan çocuklarımızın ilk hafta endişe, korku, ayrılma kaygısı yaşadığına şahit olmuş olabilirsiniz. Bu endişe, kuşku ve kaygılar oluşurken çocuğun kendine sorduğu bazı sorular vardır. Örneğin;neden anne ve babamdan ayrılıyorum? neden okula gidiyorum? Okuldaki bu çocuklar da kim? Ya annem/babam geri gelmezse? Burada ne yapacağım? başıma neler gelecek? gibi..

Çocuğun bu kaygı ve korkular arasında yeni bir ortama uyum sağlaması zaman alacaktır.Genelde çocuğun okula uyum süresi 1-2 ay içersinde gerçekleşecek olsa da yine çocuktan çocuğa bu süre değişecektir.Bazı çocuklar yeni duruma/ortama yumuşak bir geçiş yaşarken,bazılarında bu geçiş biraz daha keskin olabilir.

Peki anne babalar bu süreçte neler yapabilirler?
Öncelikle öğretmenlerle işbirliği yapmak çok önemlidir.Uyum konusunda bir problem yaşadıklarında rehber öğretmene ve sınıf öğretmenine mutlaka bunu bildirmeli, ortak bir yol izlenmeli ve anne baba öğretmenlerden gelecek yönergelere açık olmalıdırlar.

Özellikle bu konuda aileye düşen en büyük görev,çocuklarını dikkatli bir şekilde gözlemlemeleri ve sorunlarını tespit etmelidirler. Okula uyum problemi yaşayan çocuk ilgi ve enerji kaybı, sinirlilik, iştahsızlık, ağlama nöbetleri gibi problemler yaşabilir. Ailenin bu gibi problemlere mutlaka duyarlı olması gerekir.

Bir başka öneri de, okula giden çocukları ve onların yaşadığı şeyleri anlatan öyküleri çocuğunuza anlatabilir ve bu öykülerle alakalı konuşabilirsiniz. Ayrıca,her gün okuldan geldikten sonra o gün neler yaptığını, başından neler geçtiğini meraklı gözlerle ona sorabilir ve konuşmalar yapabilirsiniz.

Okula uyum konusundaki en önemli nokta şudur; okula devam sağlanması. Yani çocuğunuz gitmek istemese bile özellikle ilk aylarda mutlaka okula devamı sağlanmalıdır.

Keyifli ve verimli bir eğitim-öğretim yılı dilerim.

Psikolog F.Gizem ÖRNEK