Okullardaki Gizli Tehdit !

Son zamanlarda sıkça duymakta olduğumuz Akran zorbalığı çocuklarımızı tehdit etmektedir. Okul fobisi, sosyalleşme problemi, içe kapanma ve en önemlisi okul dışına yansıyan olumsuz davranışlar akran zorbalığının sonucunda ortaya çıkabilecek problemlerden birkaçıdır.

Peki, Ama Zorbalık Nedir ?

Zorbalık: Kişinin bir başkasına, gerek sözlü gerek fiziksel gerekse de psikolojik olarak istediği şeyleri zorla yaptırmasıdır.

Akran zorbalığı ise aynı yaştaki kişilerin birbirlerinin üzerinde zorla hakimiyet kurma çabasıdır. Akran zorbalığına çocuklar küçük yaşlarda okulda veya anne babanın yanında olmadığı ortamlarda maruz kalabilirler. Özellikle ortaokul ve lise çağlarında sıkça görülen akran zorbalığı, çocukları zihinsel olarak etkilemenin yanında, kaygı ve depresyon oluşmasına neden olabilir. Bu durum çocukların gelişimini olumsuz etkilemekle birlikte akademik başarılarında düşüş görülebilir. Bu zorbalığın önüne geçilmediği takdirde meslek seçimlerinde hatalı tercihler yapılabilir.

Haberin Devamı

Çocuklarda okula gitmeyi reddetme davranışı görülebilir. Anne ve baba bu durumu geçiştirmeden kulak vermeli ve nedenleri iyice irdelenmelidir. Çocuğunuzun zorbalığa uğradığını gösteren kanıtlar iyi gözlemlenmelidir. Çocuklarınız her zaman zorbalığa maruz kaldığını ifade edemeyebilir. Yıpranmış kıyafetler, okula gitme konusunda isteksizlik, iştahta azalma, kâbuslar, ağlama vb. ipuçları görülebilir.

Akran Zorbalığına Karşı Ne Yapılmalı ?

Ebeveynler okulda, çocuğunun yanında olduklarını hissettirmelidir. Çocuklarına kontrol edildiklerini belli etmeden; okul ve öğretmenler ile iş birliği içinde olmaları gerekmektedir. Bunlar Akran Zorbalığı ile mücadelede ve kontrolü sağlamada çok önemlidir.

https://www.instagram.com/psikologedaelbir/