Ekonomi ‘Otomotivde ÖTV-KDV indirimi uzatılsın’

‘Otomotivde ÖTV-KDV indirimi uzatılsın’

25.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Otomotiv Sanayii Derneği’nin Başkanı Haydar Yenigün, otomotiv ana sanayine yeni yatırımların gelmesi için iç pazarın güçlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, ÖTV ve KDV indirimi gibi iç talebi artırıcı önlemlerin yıl sonuna kadar uzatılmasını istedi.

‘Otomotivde ÖTV-KDV indirimi uzatılsın’

Kur ve kredi faizlerindeki sert yükselişle birlikte geçen yıl Nisan ayında bu yana daralan yurtiçi araç pazarında küçülme, Kasım ayından bu yana yürürlükte olan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) indirimleri sayesinde hız kaybetti. Ancak vergi indirimlerine rağmen iç pazarın yılın ilk beş ayında yüzde 50 daraldı.

Haberin Devamı

Yenigün, Türkiye’nin ana ihracat sektörlerinden olan otomotiv ana sanayinde üretimin yüzde 86’sının ihraç edildiğine dikkat çekerek, “İhracat ile iç pazara üretimin bir dengesi olması risk yönetimi açısından önem taşıyor. Sadece ihraca dayalı bir üretim modeli sanayimizi daha kırılgan hale getiriyor” dedi.

‘İstikrar sürmeli’

Yenigün, iç pazarın güçlenmesi için bu ay sonunda süresi dolacak vergi indirimi ve diğer talep artırıcı önlemlerin süresinin yıl sonuna kadar uzatılmasını isteyerek, “Uzun vadede ise iç pazarın geçmişte ulaştığı 1 milyon adet seviyesine ulaşması ve istikrarının sürdürülmesi için yeni politikaların geliştirilmesi gerektiği görülüyor” dedi.