Siyaset Otoyollarda hız sınırı artacak

Otoyollarda hız sınırı artacak

19.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nün “Dünya Trafik Mağdurları Anma Günü” etkinliğinde konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, trafik terörünün boyutlarına dikkat çekerek, yılda 7 binden fazla insanın kazalarda hayatını kaybettiğini, 303 bin kişinin yaralandığıni söyledi.

Otoyollarda hız sınırı artacak

Otoyoları kullanan araç sayısının yüzde 26 arttığını belirten Soylu, kazaların yüzde 7, can kayıplarının yüzde 6 azaldığını kaydederek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘137.5 km’ye taşınacak’

“Emniyet Genel Müdürümüz, daire başkanlarımız ve bakan yardımcılarımızla bunu biraz daha izleyeceğiz. Şu anda otoyolda hız sınırı 132 kilometre maksimum sınır. 120 artı yüzde 10. Biraz daha izleyip otoyollarda belki bu hız sınırını 20-25 kilometre daha yukarı çıkaracağız. Buradaki regülasyonu iyi sağlarsak, otoyollarda 120 kilometre olan hızı 125 kilometreye, yüzde 10 daha koyunca, 137.5 kilometrelik bir banda taşımaya çalışacağız.”

Okul servisi denetimi ve kör noktalarla ilgili Soylu, şu bilgileri verdi: “Okul servis aracı denetimlerini yüzde 55.7 arttırdık. Ülke genelinde 81 ilde toplam 1 bin 892 kaza kara noktası tespit ettik ve bu noktaların ilk 30’unda ve analizler yaptık. Tedbirler alarak can kayıplarında yüzde 55 azalma elde ettik. Ramazan Bayramı’nda bu noktalarda hiç kaza olmadı. Kurban Bayramı’nda 1 kaza ve bir ölüm oldu. Daha önceki bayramlarda bunun 10 katı, 15 katı, 20 katı kadar sonuçlar oluyordu.”

Haberin Devamı

‘Sigara, kaza riskini yüzde 150 artırıyor’

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, etkinlikte yaptığı konuşmada, 2016 verilerine göre, trafik kazalarının ekonomiye maliyetinin yıllık 39 milyar lira olduğunu ifade etti. Araç kullanırken konsantrasyonun dağılmasının kazaların önemli bir nedeni olduğuna dikkat çeken Erdöl, şunları dedi: “Bilimsel çalışmalarda yüzde 10’dan fazla sürücünün araba kullanırken 5 dakikadan daha uzun süreyle tütün kullandığı, bu süre zarfında kaza riskinin yüzde 150 arttığı ve trafik kazalarının yüzde 7’sinin sigara kullanımı ile ilişkili olduğu ispatlanmıştır. Cep telefonu kullanımı yol takibini güçleştirmekte, sürücünün konsantrasyonunu bozup reaksiyon zamanının uzamasına yol açmaktadır. Video takipli çalışmalarda telefon kullanımının sürücü reaksiyon zamanını yüzde 30 uzattığı, bunun da kaza riskinde 10 kat artışa neden olduğu sonucuna varılmıştır. Trafik terörünü de mutlaka ve mutlaka tavır noktasında ‘terör’ olarak muhatap almalı ve ona göre mücadele etmeliyiz.”