Dünya Paris’te sıcak görüşme

Paris’te sıcak görüşme

11.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Trump, Macron’un savunma konusunda sözlerini sert biçimde eleştirmesine karşın ikili görüşmede iş birliği mesajı verdi. ABD Başkanı, Macron ile iyi arkadaş olduklarını ve çok ortak noktaları bulunduğunu söyledi.

Paris’te sıcak görüşme

Birinci Dünya Savaşı’nı bitiren “Ateşkes Günü” anma etkinlikleri için Fransa’ya gelen ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü. Trump, görüşme öncesinde Macron’un ‘Avrupa Ordusu’ kurulmasına yönelik sözlerine sert yanıt verse de, ikilinin görüşmesi olumlu bir havada geçti. Trump, Macron ile iyi arkadaş olduklarını ve ortak çok noktaları bulunduğu söyledi.

Haberin Devamı

İki lider görüşmeleri öncesinde basına açıklamalarda bulundu. “Avrupa güvenliğinin bugün sadece ABD tarafından güvence altına alınması adaletsiz” değerlendirmesinde bulunan Macron, “tam da bu yüzden” daha fazla Avrupa kapasitesine ve daha fazla savunmaya ihtiyaç olduğuna yönelik inancını tekrar dile getirdi. ABD, İngiliz ve Fransız güçlerinin Suriye’de bu yılın başında Esad yönetimine yönelik yaptıkları operasyonu öven Macron, “Başkan’ın (Trump) ‘NATO’da daha fazla külfet paylaşımı’ sözlerine katılıyorum. Bununla birlikte, Avrupa savunmasına yönelik önerim bu sözler ile tamamen uyumludur. Önerim, NATO’da daha fazla Avrupa gücü ve kapasitesi anlamına geliyor” ifadelerini kullandı. Macron, bu hafta Paris’te yaptığı açıklamada Rusya tehlikesine dikkati çekerek, ABD’ye bağımlı olmayan, egemen bir Avrupa Birliği ordusu kurmadıkça Avrupalıların güvende olamayacağını söylemişti.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Trump ise ülkesinin Avrupa’ya savunma alanında “yardımı sürdüreceğini” ancak Avrupalıların da külfet paylaşımına “adil biçimde” katılması gerektiğini söyledi. “Avrupa’ya yardım etmek istiyoruz ama bu adil olmak zorunda” diyen Trump, şu anda NATO’da külfet paylaşımının büyük ölçüde ABD üzerinde olduğunu söyledi. Son birkaç yıldır Macron ile iyi bir dost haline geldiklerini belirten Trump, “Ortak noktalarımız farklılıklarımızdan daha fazla” şeklinde konuştu.

Trump, Paris’e iner inmez sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Macron’un “ABD, Çin ve Rusya’dan korunmak için Avrupa’nın kendi ordusunu oluşturması gerektiğini” söylediğini belirterek, “Bu çok aşağılayıcı. Belki Avrupa önce ABD’nin çok büyük bir şekilde destek verdiği NATO’ya olan borcunu ödemelidir” ifadelerini kullanmıştı.

Liderler Paris’te

Birinci Dünya Savaşı’nı bitiren “Ateşkes Günü”nün 100’üncü yıldönümü için 70’in üzerinde dünya lideri Paris’te buluşuyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bugün evsahipliği yapacağı Paris’teki etkinliklere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Theresa May gibi isimler katılacak. Trump dün konuyla ilgili attığı tweet’te “Bir savaşın sona ermesini kutlamaktan daha güzel birşey var mı; hem de tüm zamanların en kanlı ve en kötüsü olarak anılan savaşlardan biri” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Paris’te sıcak görüşme

Paris’te iki ülkenin First Lady’leri de bir araya geldi. Melania Trump ve Brigitte Macron bir görüşme gerçekleştirdi.