Dünya Paskalya kana bulandı

Paskalya kana bulandı

22.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sri Lanka’da kilise ve otellere yönelik terör saldırılarında en az 207 kişi hayatını kaybetti. Toplam 8 saldırının düzenlendiği ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Paskalya kana bulandı

Asya ülkesi Sri Lanka’da Paskalya Bayramı’nın kutlandığı gün kiliselere ve otellere yönelik bombalı saldırılar gerçekleştirildi. Terörist saldırılarda en az 207 kişi hayatını kaybederken yaklaşık 450 kişi yaralandı. Patlamalar sabah saatlerinde koordineli olarak Kochchikade, Negombo ve Batticaloa’da Paskalya ayini sırasında 3 kilisede ve başkent Colombo’da da 3 otelde meydana geldi. Colombo’da The Shangri La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otelleri hedef alındı. 6 saldırının ardından farklı bölgelerde 2 saldırı daha meydana geldi. Bu patlamalar da başkent Colombo’nun hemen dışındaki Dehiwela’da ve Dematagoda bölgelerinde meydana geldi. Hükümet yerel saatle akşam 6’dan sabah 6’ya kadar tüm adada geçerli olmak üzere sokağa çıkma yasağı ilan etti. Facebook ve Instagram dahil sosyal paylaşım siteleri asılsız haberlerin yayılmasını önlemek amacıyla geçici olarak engellendi. Ulaştırma Bakanlığı ise ülkedeki tüm tren seferlerinin iptal edildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

7 kişi gözaltında

En az ikisinin intihar saldırısı olduğu sanılan saldırıların sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı. Sri Lankalı yetkililer, terör saldırılarıyla bağlantılı 7 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Sri Lanka Savunma Bakanı Ruwan Wijewardane, zanlıların tespit edildiğini söyleyerek “İnanıyoruz ki bu talihsiz terör olayıyla ilgisi olan tüm zanlılar en kısa süre içinde yakalanacaktır” dedi.

Sri Lanka Devlet Başkanı Maithripala Sirisena, yaptığı açıklamada, “Bu komplodan sorumlu olan kişilere karşı sert eyleme geçilmesi konusunda talimat verdim” ifadesini kullandı. Maithripala Sirisena, tüm emniyet ve savunma birimlerinden, kanun ve nizamın sürdürülmesi için tüm adımları atmasını, bu adi saldırıların hızla soruşturulmasını ve sorumluların yakalanmasını istediğini söyledi. Sri Lanka Devlet Başkanı, vatandaşlara da sükunetle davranmaları ve söylentiler ile asılsız haberlere itibar etmemeleri çağrısında bulundu. Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, korkakça saldırıları güçlü biçimde kınadığını belirterek, “Tüm Sri Lankalılara bu trajik dönemde bir arada ve güçlü kalmaları çağrısında bulunuyorum” dedi.

Haberin Devamı

Paskalya kana bulandı

Paskalya kana bulandı
İki Türk de ölenler arasında

Sri Lanka’daki saldırılarda Serhan Selçuk Nariçi ve Yiğit Ali Çavuş isimli iki Türk vatandaşının da hayatını kaybettiğini duyuruldu. İki mühendis arkadaşın otelin restoran bölümünde otururken patlamaya yakalandıkları öğrenilirken, Gaziantep Üniversitesi’nden mezun olan Serhan Selçuk Nariçi’nin 2 yıl önce Kolombo’ya yerleştiği belirtildi. Adıyamanlı Nariçi’nin kuzeni Mehmet Ördek, sosyal medya hesabından, “Çocuğu buradan göndermiştik. O zaman Afganistan’daydı, oradan başka yere geçiyor diye seviniyorduk. Afganistan’da olmayan, Sri Lanka’da gerçek oldu” mesajını paylaştı. Nariçi’nin acı haberinin ulaştığı Adıyaman’daki ailesi büyük üzüntü yaşadı. Baba Mehmet Nariçi, “En son bu sabah 05.00’te bana WhatsApp’tan ‘Günaydın’ yazdı. Arkadaşlarıyla beraber otelin kafeteryasına kahvaltı yapmaya gitmişler. Orada da saldırı düzenlenmiş” diye konuştu. İstanbul Kadıköy’de yaşayan Yiğit Ali Çavuş’un babası Mehmet Çavuş ise, “Pırıl pırıl bir çocuktu, İTÜ’yü onur derecesiyle bitirdi, iki dil biliyordu. Ülkesi için başarılı bir çocuktu, yani böyle insanlara nasıl kıyıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan Sri Lanka’daki saldırılarda ölenlerden en az 27’sinin yabancı ülke vatandaşları olduğu aktarıldı.

İç savaştan beri en büyük saldırı

Sri Lanka ordusunun ayrılıkçı Tamil Kaplanları örgütünün yenildiğini ilan etmesiyle iç savaşın sona erdiği 19 Mayıs 2009’dan bu yana ülkede bu denli büyük saldırılar yaşanmamıştı. Sri Lanka 1983’ten 2009’a kadar iç savaş halindeydi. Sri Lanka ordusu ve Tamil Kaplanları arasındaki çatışmalar, bağımsızlık isteyen Tamil Kaplanları’nın yenilgisiyle sona ermişti. İç savaşta yaklaşık 40 bini azınlık Tamillerden olmak üzere 70 bin ila 80 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor. 20 milyon nüfuslu Asya ülkesinde nüfusun yüzde 70’ini Budistler oluştururken, Hindular yüzde 12.6, Müslümanlar yüzde 9.7, Hıristiyanlar ise yüzde 7.6’lık bir orana sahip. Çoğunluğu Budist olan ülkede Müslümanlar ile Budistler arasında zaman zaman gerilimler yaşanıyordu. Ülkede geçen yıl Budistlerin camii ve iş yerlerini hedef alan saldırıları ardından bazı yerlerde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Öte yandan geçtiğimiz yıllarda Hıristiyanlara yönelik tehdit ve saldırıların da yaşandığı ifade ediliyordu.

Haberin Devamı

Paskalya kana bulandı

Paskalya kana bulandı