Ekonomi Pestil ve köme dünya yolculuğuna çıkıyor

Pestil ve köme dünya yolculuğuna çıkıyor

21.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Gümüşhane denilince akla ilk gelen ürünlerden olan pestil ve köme, aylık 50 tonluk üretimle Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.

Pestil ve köme dünya yolculuğuna çıkıyor

Evlerde yapılan fakat daha sonra ticari ürün haline gelen pestil ve köme, 2004 yılında coğrafi işaretli ürün tescil belgesi aldı.

Haberin Devamı

Evlerde de yapılır

Pestil ve kömenin Gümüşhane dışında üretildiğini fakat lezzetinin tutmadığını belirten gumushaneden.com Genel Müdürü Mustafa Akbulut şunları söyledi:

Pestil ve köme Türkiye’de birçok bölgede yapılıyor. Fakat bu yapılan üretim bizim üretimimiz kadar lezzetli olmuyor. Gümüşhane’de yaşayan herkes bunu bilir ki çocukluğumuzdan itibaren evlerimizde pestil ve köme yapılıyor. Bu lezzet bize miras.”

Türkiye’nin her noktasına satış yaptıklarını belirten gumushaneden.com Genel Müdürü Akbulut: ”Türkiye’de her yere online olarak satışımız mevcut. Hatta yurtdışına bile satış yapıyoruz. Bu lezzeti yurtdışından da talep ediyorlar. Amacımı Gümüşhane’ye özgü lezzetleri tanıtmak ve satışlarımızı internet aracılığıyla dünyanın her köşesine taşımak” dedi.

Haberin Devamı

Glikoz şurubu yok

Lezzetinin tutmamasından dolayı ürünün değerinin düştüğünü belirten Akbulut şöyle konuştu: “Bu tarif bize dedelerimizin mirası, milli markamız. İddia ediyorum ki Gümüşhane dışında yapılan pestil ve köme bizim üretimimiz kadar lezzetli olmuyor. Bundan dolayı da ürünün değeri düşüyor. Ürünlerimizde glikoz şurubu kullanmıyoruz. Mayıs sonundan eylül ayına kadar hasat edilen dutlarla üretim yapıp kalan dutu da pekmez haline getirip tüm aylarda üretime devam ediyoruz.”