SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Polikistik over nedir, nasıl tedavi edilir?

Çağımızın en yaygın kadın hastalığı polikistik over hakkında tüm sorularınızı yanıtlıyoruz. Polikistik over nedir, polikistik over belirtileri nelerdir, polikistik over tedavisi, polikistik over hamileliğe engel mi gibi ve benzeri birçok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

|

Polikistik over nedir?

Polikistik over kadın östrojen ve progesteron hormonlarında bir dengesizlik olması durumudur. Bu hormonal dengesizlik polikistik over sendromuna (PCO), yumurtalıklarda birçok küçük iyi huylu kist oluşmasına neden olur.


Polikistik over sendromu belirtileri nelerdir?

Polikistik over sendromu belirtilerinin şiddeti ve türü kişiden kişiye değişir. En sık rastlanan belirti düzensiz regl görülmesidir. Polikistik over sendromu belirtileri ilk regl döneminden sonra da görülmeye başlayabilir. Hamile kalmakta sıkıntı da polikistik over sendromu belirtilerindendir.

-Yüz, göğüs, karın, parmak üstü bölgelerinde tüylenme

-Göğüslerde küçülme

-Seste kalınlaşma

-Saç dökülmesi

-Akne

-Kilo alma

-Yoğun ağrılı regl dönemi

-Kısırlık

Polikistik over tedavisi

Sağlıklı beslenmek

Polikistik over hastalarına sağlıklı beslenmeleri ve düzenli egzersiz yapmaları tavsiye edilmekte. Sağlıklı beslenme ve egzersiz regl döneminizi düzenlemenizde size yardımcı olacaktır.

Hamilelik planlanmadığında, doğum kontrol hapı kullanımı

Doğum kontrol hapları, polikistik overin neden olduğu; düzensiz regl dönemi, akne ve hormon dengesizliğine engel olur. Bu haplar polikistik over sendromunu tedavi etmemekle birlikte hastalığın neden olduğu rahatsız edici belirtileri önler.

Ameliyat

Doktorun uygun gördüğü durumlarda ameliyat ile tedavi uygulanır.

Polikistik over hamileliğe engel mi?

Hayır. Polikistik over sendromu hamile kalmanıza bir engel değildir. Polikistil overin neden olduğu gebe kalma sorunu kolayca tedavi edilebilen bir kısırlıktır. Polikistik overin neden olduğu hormonal bozukluk tedavi edildiğinde hamile kalabilirsiniz.

Polikistik over sendromu neden olur?

Polikistik over sendromunun asıl sebebi bilinmemesine rağmen, doktorlar bu hormonal dengesizlikte genetiğin ve beslenmenin etkili olduğuna inanmaktadırlar. Anne ya da kız kardeşte polikistik over sendromu görülüyorsa kişide polikistik over görülmesi ihtimali artıyor.

Polikistik over sendromunun etkilerini en aza indirmek için ne yapılmalı?

Polikistik over hastalarının en çok merak ettiği soru ise, nasıl beslenilerek bu hastalığın etkileri en aza indirilir.

- Günde beş porsiyon değişik renkte olan sebze-meyve tüketilmeli. Tabağınızda renk çeşitliliği besinlerin yarar çeşitliliği ile doğru orantılıdır.

- Aşırı yağlı besinlerden kaçınılmalı, hazır ve paketli gıdalar tüketilmemelidir.

- Yüksek lif alımı sağlamak için baklagil tüketilmelidir.

- Düzenli egzersiz de insülin metabolizmasında en az diyet kadar etkili olmaktadır. Günlük 30-40 dakika egzersiz kilo kontrolünde fayda sağlar.

Ayge Buse GÜNDOĞAN

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.