Polikistik Overli Kadınlar Hamile Kalabilir mi?

Polikistik over sendromu yumurtalıklarda meydana gelen irileşme ve birçok küçük boyutlu kist oluşumu ile ortaya çıkmaktadır. Bu durum kadınlarda hormonal problemlere neden olmaktadır. Polikistik over sendromunun tam olarak hangi sebeplerle ortaya çıktığı henüz bilinmemektedir. Bu sendromun görülmesinde genetik faktörlerin sebep olduğu düşünülmektedir. Bu sendromdan muzdarip kadınların hamile kalma ihtimali diğer kadınlara göre daha düşüktür. Polikistik over sendromu yumurtlamayı engellediği ya da düzensiz hale getirdiği için hamile kalma olasılığını düşürmektedir.

Haberin Devamı

Polikistik Over ve Hamilelik

Tüp bebek tedavisi gören hastaların yaklaşık %15-20’si polikistik over sendromuna sahip hastalardan oluşmaktadır. Bu sendroma sahip hastalar bazen tedavi olmadığından gebe kalabilmektedir. Ancak bu son derece nadir görülen bir durumdur. Polikistik over sendromu %100 kısırlığa sebep olmamaktadır ancak hamile kalma şansını önemli ölçüde düşürmektedir. Ancak tüp bebek tedavisinde polikistik over sendromuna sahip hastalar için gebe kalınabilirlik oldukça kolaydır. Bu sendromda yumurtalık uyarımı sonrasında ortaya çıkan yumurta sayısı oldukça iyidir. Bu sayede tüp bebek tedavisinin olumlu sonuçlanması mümkündür. Polikistik over sendromu hastalarında tüp bebek tedavisi ile hamile kalma şansı yaklaşık olarak %66’dır. Bu sendroma sahip olan hastalarda tüp bebek için uyarımlar oldukça dikkatli ve düşük dozda gerçekleştirilmektedir. Kontrolsüz yapılan uyarımlar aşırı uyarım sendromunun gelişmesine neden olabilmektedir.

Diğer Yöntemler

Polikistik over sendromu olan hastalar genellikle obez hastalardır. Bu yüzden tedaviye başlanmadan önce hastaların fazla kilolarını vermesi gerekmektedir. Bu durum hem yumurtlamayı düzenler hem de gebelik şansını önemli ölçüde arttırır. Polikistik over sendromuna sahip hastaların yumurtlamasını sağlamak için öncelikle insülin direncinin düşürülmesi gerekiyor. Bazı kadınlarda bu direnç haplarla düşürülerek yumurtlama elde edilebiliyor. İlaç tedavisi yaklaşık olarak altı ay kadar sürmektedir. Ancak bir kısım hasta için ilaç tedavisi de yeterli olmamaktadır. Bu durumda iğne ile tedavi yöntemi denenmektedir. 3 ile 6 ay arasında yapılan iğne tedavisi de etkili olmadığı durumlarda tüp bebek tedavisine başvurulması gerekmektedir. Tüp bebek tedavisi, polikistik over sendromu bulunan hastalarda yüz güldürücü sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır.

Haberin Devamı

Op. Dr. Seval Taşdemir

Kadın Hastalıkları, Doğum

ve Tüp Bebek Uzmanı

https://www.facebook.com/drsevaltasdemir

https://www.instagram.com/drsevaltasdemir