Portakal suyunda sınırları zorlama

Hep dikkatimi çekmiştir...Dizi ve filmlerde zenginlerin sabah kahvaltı sofralarının olmazsa olmazıdır portakal suyu...Sosyal medyaya baktığınızda da, özellikle de instagramda muhteşem doğa manzaralar eşliğinde konulan kahvaltı fotoğrafları da en çok beğeni alan fotoğraflar olmaya başladı. Sanki bir bardak bu mucize içecekten içince, enerji alıp kuş gibi kanatlanıp uçacağız ve mutlu olacağız sanıyoruz..

Artık kış mevsiminin sonlarına yaklaşıyoruz ancak, pek çoğumuz halen salgın halindeki gripten muzdarip durumda. Ayakta ya da yatarak atlatmaya çalıştığımız ve domuz, keçi ve kuş gibi hayvan isimleriyle daha da antipatikleşen bu hastalıklardan kurtulmak için C vitaminine yüklenir olduk. Mucizeler yaratarak bizi hemen ayağa kaldıracağına inandığımız ve sıkıp sıkıp bardak bardak suyunu tükettiğimiz, C vitamini deposu portakalın, faydaları yanında aslında çoğumuzun bilmediği gizli zararlarından bahsetmek gerektiğini düşünerek bu yazıyı hazırladım.

Haberin Devamı

Nasıl olur ? Doktorların kışın bol bol tüketin dedikleri portakal da mı aslında zararlı? gibi sorular eminim şu anda aklınızdan geçiyordur. Bu soruya yanıtım hem evet hem de hayır olacak!

Aslında yola ‘Herşeyin fazlası zarar’ mantığından gitmek gerek. Vücudumuzun günlük ihtiyaç duyduğu C vitamini ortalama sadece 50 mg dır. Fazlasını almaya başlarsak, C vitamini bağırsak düzenimizin bozulmasına, hatta zamanla böbrek taşlarının oluşumuna bile sebep olabilir.

Ayrıca çoğumuz, en büyük yanlışı yaparak, C vitaminini sadece portakaldan alabileceğimizi düşünüyoruz. Halbuki sofralarımızdan eksik etmememiz gereken her türlü yeşillik de zengin birer C vitamini deposudur. Böyle olunca günlük yeşillik tüketimimizle farkında olmadan aslında C vitaminini alıyoruz. Yani, doğru miktarlarda yeşillik tükettiğinizde,(taze biber, ıspanak, domates, maydonoz,brokoli,karnıbahar…) vücudunuzun ihtiyacı olan C vitaminini fazlasıyla karşılayabiliyorsunuz. E hal böyle olunca, yüksek miktarda asit ve şeker içerdiğini her fırsatta belirttiğim portakalın suyunu yerine lif oranı yüksek olduğundan bütün olarak tüketmenin daha doğru olduğunu söylemek gerek. Düşünsenize,bir bardak portakal suyu elde etmek için neredeyse 4-5 adet portakal sıkmamız gerekiyor. Her bir portakalın içindeki fruktoz da karaciğerimizin yağlanmasına ve metabolik sendromlara sebep olabiliyor. Yani aslında faydalı bir şey yapayım derken diğer taraftan tahribat yapıyoruz.

Haberin Devamı

Gut'un Sebeplerinden Biri

Çoğumuz GUT hastalığını daha çok zengin hastalığı olarak bilir ve nedeni de daha çok hayvansal gıda ve deniz mahsulleri tüketimine bağlıdır. Size son dönemde yapılmış bir araştırmadan bahsetmem gerek;Kısa bir süre öncesine kadar da sadece erkeklerde görülen GUT hastalığının bugün özellikle Amerika’da 40 yaş üstü kadınlarda da sıkça görülmeye başladığını ve asıl şaşırtıcı olanın ise ana sebeplerinden birinin de portakal suyu olduğudur.

Taşikardiyi tetikler

Kalp atışlarının normalin üzerinde olması yani taşikardi veya kalp çarpıntısı şikayetlerinin de bazen yüksek dozda portakal suyu tüketiminden kaynaklandığına, tüketirken artık belirli limitlerde ve düşünerek tüketmemiz gerektiğine sizleri ikna edebilmişimdir.

Haberin Devamı

Dişleri aşındırır!

Evet yanlış duymadınız! Asitli içeceklerde bulunan asidin,hassas bir yapı olan diş minesindeki kalsiyumu çözdüğünü ve diş minesini erozyona uğrattığı artık bilimsel araştırmalar sonucunda kanıtlandı bile...

Diyabet Hastalığına Aday

Her gün düzenli olarak ve yüksek miktarlarda meyve tüketiminin, diyabet riskini artırdığını düşünecek olursak, özellikle portakal suyunun barındırdığı yüksek şeker miktarı ile diyabete yakalanma riskinin en önde gelenlerinden bir olabileceğini söyleyebiliriz.

Her zaman belirttiğim gibi,

Ne yerseniz O sunuz

Sağlıkla Kalın...