Ramazan Ayı'nda Artan Kabızlık İçin Beslenme Önerileri

Ramazan Ayı’nda Artan Kabızlık İçin Beslenme Önerileri

Ramazan’ın yaz aylarına denk gelmesiyle vücudumuz uzun süre aç-susuz kalıyor. Bu sebeple metabolizma yavaşlıyor, kabızlık şikâyetleri de oldukça artıyor. Bu şikayeti azaltmak elbette mümkün. Bu konuda sizlere çözüm olabilecek bazı önerileri aşağıda derledim.

-Su Tüketimi

Sindirim sistemimizin düzenli çalışması büyük ölçüde sıvı alımıyla ilişkilidir. Ramazanda su tüketimi ise yiyip içme süremiz kısa olduğu için oldukça azalıyor.

Vücudumuzun düzenli çalışması için iftar ve sahur arasında 2,5-3 litre su tüketmemiz gerekiyor. İftara bir bardak suyla başlayıp, yemek sonrasında geçen her saatte ikişer bardak su tüketmek, sahurda ise ılık su içmek kabızlık şikayetini azaltıyor.

Haberin Devamı

-Fiziksel Aktivite

Oruç tutarken egzersiz yapılmasını elbette istemiyoruz. Ancak oruçken günlük yaşamımızdaki hareket seviyemiz de oldukça azalıyor.

Ramazan ayında da en azından günlük faaliyetlerimizi gerçekleştirmeye devam etmeliyiz. İftardan 2 saat sonra yürüyüşe çıkmak veya evde birkaç egzersiz hareketi yapmak da kabızlık sorununa iyi gelecektir. Bunun yerine teravih namazına da gidilebilir.

-Ramazan Pidesi

Ramazan ayında pidenin varlığıyla ekmeği unutuyoruz. Esmer ekmek tüketimimiz iyice düşüyor.

Esmer ekmek türleri içerdiği lifle bağırsak sağlığımıza katkıda bulunuyor, yavaş sindiriliyor ve tok tutuyor. Pide ise oldukça hızlı sindirilen ve lif yönünden fakir olan bir besin.

Pide hiç yemeyin demiyorum; ancak kabızlık sorunu yaşıyorsanız, esmer ekmek tüketimine devam edip, yediğiniz esmer ekmek miktarından sadece 1 dilim azaltarak, 1 küçük parça pide tüketmenizi öneriyorum.

-Bir Anda Hızlı ve Çok Yemek

İftara kadar uzun süre aç kaldığımız için, acıkıyor bu yüzden bir anda hızlı ve çok yiyoruz. Bu davranış da kabızlık şikayetlerini artırıyor.

İftara su ve hurma ile başlayıp ardından yavaş bir şekilde çorbamızı içip minik bir ara verirsek bir anda ve hızlı yemenin önüne geçebiliriz. Yavaş ve iyice çiğneyerek besin alımı sindirim sistemimizi oldukça rahatlatacaktır.

Haberin Devamı

-Sebze Tüketimi

İftar sofraları genelde et yemekleriyle kurulur. Sebze yemeği pek tercih edilmez. Bu sebeple Ramazan ayı boyunca toplum olarak sebze tüketim miktarında azalma yaşıyoruz. Oysa sebzeler lif içeriğiyle bağırsaklarımızın düzgün çalışmasını sağlıyor.

Ana yemeğimiz sebze olmasa dahi yeterli miktarda sebze alımı için salata miktarını artırabiliriz. Bol yeşillikli salatalar hazırlayabiliriz.

-Yoğurt ve Kefir Tüketimi

Yoğurt ve kefir içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığını koruyor ve geliştiriyor.

İftar soframızda herkese ait bir yoğurt kasesinin bulunmasını tavsiye ediyorum. Herkes mutlaka kendine ait bir yoğurt kasesi bitirmeli. Daha iyi bir etki için probiyotik yoğurt tercih edebilir veya yoğurdunuzu probiyotik yoğurt mayasıyla yapabilirsiniz. Bunun yanında İftardan 2-3 saat sonra yapacağınız ara öğünde veya sahurda 1 bardak kefir içmeniz kabızlık sorununuzu hafifletecektir. Ayrıca kefirinizin içerisine 1 tatlı kaşığı kadar keten tohumu koymanız etkiyi artıracaktır.

Haberin Devamı

-Patates ve Pirinç

Patates ve pirinç suyu tutarak kabızlık şikayetlerini artıran besinlerdir. Özellikle misafir sofralarımızda yemeğin yanında sıkça yer alırlar ve Ramazan ayında misafirliklerin sıklaşmasıyla patates, pirinç tüketimimiz de artar. Bu besinlerin tüketim sıklık ve miktarına dikkat etmemiz kabızlık şikayetimizin artmasını engelleyecektir.

-Kuru Erik/Kayısı/Hurma gibi Meyveler

Kuru meyveler lif içeriğiyle bağırsak sağlığına katkıda bulunur.

Sahura başlamadan ılık suyla birlikte kuru erik veya kayısı tüketmek, iftara hurma ve su ile başlamak şikayetlerinizi hafifletecektir.

-Demleme yeşil çay ve elma kabuğu

Yeşil çay yaprakları ve elma kabuğunu kaynamış su ile buluşturup birkaç dakika demledikten sonra tüketmeniz sorunu hafifletecektir. (Not: Kabuğunu kullandığınız elmayı kabızlık şikayeti yaşıyorsanız yemeyin.)

Size Bir de Bağırsakları Çalıştıran Tarifim Var:

Her öneriyi denediniz ancak çok verimli sonuç alamadıysanız bir de bu tarifi deneyin derim. 3 kuru eriği ve 3 hurmayı çekirdeklerinden ayırıp az bir suyla yumuşayana kadar pişiriyoruz. İçine 1 yemek kaşığı tahin, 1 çay kaşığı çörek otu, 1 tatlı kaşığı zeytin yağ ekleyerek robottan veya belenderdan geçiriyoruz. Aç karna 1/3’ünü tüketiyoruz.

Aşağıdaki linklere tıklayarak beni facebook ve instagramdan takip edebilirsiniz.

Sağlıkla Kalın.

https://www.instagram.com/dyt.kubrazeydanli/?hl=tr

https://www.facebook.com/DiyetisyenKubraZeydanli/