Ramazan Ayı ve Ağız Sağlığı

Ramazan ayı; biz diş hekimleri için ağız, diş ve diş eti sağlığı bozulan bir çok hastaya sık rastlamaya başladığımız bir ay. Sahur ve iftar arasında dişlerin fırçalanmadığı sürede ağızda kolayca üreyen bakteriler; diş çürüklerini, diş eti sorunlarını ve ağız kokusunu arttırıyor. Bu dönemde ağız ve diş sağlığınının normalden daha fazla dikkate alınması gerekiyor.

Bakteriler, yemeklerden sonraki 20-30 dakika içinde dişlerde asit oluşumuna yol açarak diş çürüğü yapmaya başladığından sahurda mutlaka dişlerin fırçalanması gerekiyor. Atlanırsa bu eylem gün içinde yapılmalı. Oruçluyken diş macunu yutmamak kaydıyla diş fırçalamanın orucu bozmadığı konusunda din adamlarının da mutabık olduğunu artık biliyoruz.

Haberin Devamı

Özellikle iftar ve sahurlarda yemek yendikten sonra dişlerin daha özenli fırçalanması gerekiyor. Oruçlu iken yeme, içme fonksiyonlarımız azaldığından ağızdaki tükrük akış hızı oranı düşer. Tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi azalır. Bu nedenle, bakteri varlığı açısından vücudun en zengin bölgesi olan ağzımız, temizlenemediği için sürekli kirli kalır. Bu da, zaten var olan ağız kokusunun şiddetini artırır ve onun çevreyi rahatsız edecek boyutlara ulaşmasına neden olur. Daha çok açken ortaya çıkıyor gibi görünen ağız kokusunun asıl nedeni budur.

Diğer taraftan bronşlar ve mideyle ilgili kokular da ağız kokusu ile karıştırılabilmektedir. Özellikle daha önce yediğimiz gıdalar ve midenin boş olması koku olasılığını artırabilir. Soğuk algınlıklarına bağlı enfeksiyonlar ve geniz akıntıları da koku yapabilir. Ayrıca ağız kokusunun bir diğer nedeni diş eti iltihabı ve protezler olabilir. Dişlerin fırçalanmaması sebebiyle dişlerin aralarında veya protez altlarında biriken yemek atıklarına bağlı olarak ağız kokusu olabilir. Oruçluyken ağzımızın bakımı çok iyi yapılmazsa bu koku daha da artabilir.

İftarda ve sahurda yediğimiz yemeklerden sonra ağızdaki dengeler tamamen bozulur, asit oranı artar, bakteri çoğalması için uygun ortam oluşur. Sahurda yemek yenildikten sonra hemen yatıldığı için ağız içinde temizlenmeyen plaklar daha çok bakteri üremesine neden olabilir. Bu dönemde dikkat edilmezse, diş çürükleri de ağız kokusu ile birlikte artabilir. Gece yatmadan önce ağız ve diş temizliği çok iyi bir şekilde yapılmalıdır. Diş araları, kuron ve köprüler varsa altları diş ipiyle temizlenmelidir. Ağızda hareketli protezler varsa ağızdan çıkartılıp içleri fırçayla temizlenmelidir.

Haberin Devamı

Ayrıca bu özen yediğimiz besinlerde de devam etmeli. Sebze ve meyve gibi lif yönünden zengin besinlerin tüketilmesi önemli. Yanlış beslenme alışkanlığının bir yandan dişte yarattığı hasarları arttırdığı, diğer yandan tükürüğün kalitesini ve savunma gücünü düşürerek ağız hijyenini bozduğu unutulmamalı.

Diğer blog yazılarım : https://www.onurozturk.com/blog/

İnstagram : https://www.instagram.com/dronurozturk/