Siyaset Referandum tezkeresi Meclis’ten geçti

Referandum tezkeresi Meclis’ten geçti

24.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresi TBMM Genel Kurulu’nda oy çokluğuyla kabul edildi.

Referandum tezkeresi  Meclis’ten geçti

Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkere, Meclis’te Ak Parti, CHP ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi. HDP hayır oyu kullandı. Oylama, elektronik oylama yerine, el kaldırma yöntemiyle, işaret oyu ile yapıldı.

Haberin Devamı

Hem bakanlar hem de milletvekillerinin oylamaya yoğun katılımının gerçekleştiği gözlendi.

Görüşmelerde hükümet adına konuşan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye’nin ve bölgenin güvenliğini tehdit edecek, küresel çatışmaları beraberinde getirecek yeni siyasi oluşumlara müsade edilmeyeceğini net ifadelerle dünyaya ilan etti. Bölgedeki dengelerin hassas ve kırılgan olduğunu, bir tuğlanın dahi yerinden çekilmesinin tüm dengeleri bozacağını ve küresel ölçekli çatışmaları beraberinde getireceğini kaydeden Canikli, “Böyle bir referandum bizim açımızdan her zaman yok hükmünde olacaktır ve hiçbir kıymeti harbiyesi bulunmayacaktır. Türkiye bu tehdidi ortadan kaldırmak için uluslararası anlaşmaların verdiği hak ve sorumluluklarının gereğini yapacaktır” dedi. Tüm dünyanın Türkiye’nin blöf yapmadığını bildiğini vurgulayan Canikli, referandumun iptal edilmesi çağrısını yineleyerek IKBY yönetimine “Tüm araçlar, yöntemler masadadır. Gerekli tüm tedbirler alınmakta ve alınacaktır. Bu araç ve tedbirlerin kullanılması konusunda en ufak bir tereddüt ortaya çıkmayacaktır” mesajı verdi.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz ise IKBY Başkanı Mesut Barzani’ye, “Sizin attığınız tek taraflı adım bölgeyi taşeronlaştırıyor. Siz bağımsızlığa gitmiyorsunuz, bu referandumdan sonra bağımlılığı açacak bir sürece giriyorsunuz” diye seslendi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da “Türkiye’ye hiçbir güç yön tayin edemez. Türkiye Cumhuriyeti’ne kimse parmak sallayamaz. Bize parmak sallayanların parmağını kırarız” ifadelerini kullandı. HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir’in konuşmasında kullandığı ifadelere TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın tepki göstermesi tansiyonu artırdı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın yönettiği Genel Kurul’daki tezkere görüşmelerine, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de katıldı. Görüşmelerde hükümet adına söz alan Canikli özetle şu mesajları verdi:

DEVLETÇİKLER İSTENİYOR: İçinde bulunduğumuz coğrafyanın siyasi sınırları yeniden dizayn edilmeye çalışılmaktadır. Devletler küçültülmek, etkisizleştirilmek, aralarında derin ayrılıkların olduğu yeni devletçikler kurulmak istenmektedir. Bölücü örgütler bu projenin reailize edilmesi için birer taşeron ve paravandan ibarettir.

Haberin Devamı

OYUNU TÜRKİYE BOZDU: 100 yıl öncesinin defterleri yeniden açılmıştır. Esasında küresel senaristler bu projeyi 30 yıl öncesinde hayata geçirmeye çalışmışlardır. Onlar açısından hedeflerinin bir hayli gerisinde yer almaktadırlar. Bu oyunu bu açıdan Türkiye bozmuştur. Bu dönemde terör örgütleri projenin hızla sonuçlandırılması için her türlü desteği bazı ülke ve çevrelerden görmektedirler. Örgütlerin ağızlarına iki parmak bal sürülmüş, onlar da maşalık görevine razı olmuşlardır. Bölücü terör örgütünün küresel desteğinin artışıyla birlikte Türkiye’ye yönelik saldırılar artmaktadır. Tehdidin kaynağı daha önce büyük ölçüde Kuzey Irak’tan beslenirken, bugün bu ölçeğin boyutu artmış, şimdi maalesef Suriye’nin kuzeyi de tehdit unsurlarına ilave edilmiştir.

Haberin Devamı

PYD/YPG SİYASİ OLUŞUM PEŞİNDE: PKK’nın Suriye yapılanması olan PYD/YPG terör örgütü Suriye sınırları boyunca siyasi bir oluşum peşindedir. Müttefikimiz ABD’nin yoğun silah, mühimmat, istihbarat ve her türlü lojistik desteği ile bu bölgelerden Arap ve Türkmen nüfusu çıkartarak, Suriye’nin kuzeyinde, ülkemizin güneyinde etnik yapı üzerine kurulu, terör örgütü tarafından koordine edilip yönetilecek bir siyasi oluşumu gerçekleştirmeye çalışmaktadırlar. PYD/YPG, etnik yapı üzerine işgalci bir yapıyla bir yapılanmanın önünü açmaya çalışmaktadır.

FİİLİ ADIM VURGUSU: Sadece bunların ifadesi yetmez. Türkiye aktif olarak arazide bu yanlışları, işgalleri tehditleri ortadan kaldıracak adımlar fiilen atmadığı sürece bu tehditlerin bertaraf edilmesi mümkün değildir. Ülkemizin güneyinde bu şekilde bir siyasi oluşumun orta ve uzun vadede hiçbir şekilde hayatta kalma şansı yoktur. Kısa vadede de Türkiye böyle bir oluşuma müsade etmeyecektir. Çünkü böyle bir oluşum doğrudan Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve milletini hedef almaktadır. PYD/ YPG, PKK aynı terörist havuzunu, kullanmakta aynı yerden kumanda edilmektedirler. Bütün hesabımızı kitabımızı bu gerçek üzerine kuruyoruz.

Haberin Devamı

FAY HATLARINI AKTİVE EDER: Referandum kararı bölgedeki fay hatlarının yeniden ve güçlü şekilde aktive olmasına neden olacaktır. Zincirleme reaksiyonlara yol açabilecek böyle bir sorumsuz adım bölgede önü alınamaz yangına neden olabilecektir. Referandumdan en büyük zarar ve acıyı dost ve kardeşimiz Kuzey Irak Kürt halkı çekecektir. Biz bugüne kadar oradaki kardeşlerimizin yanında olduk. Ancak yönetimin aldığı yanlış, sorumsuz karar bölgeyi ateşe atacaktır. Şahsi siyasi ikbal uğruna yangına adeta körükle gidilmekterir.

KÜRESEL ÇATIŞMA UYARISI: Bu bölgede hiçbir yerde demokratik, etnik, mezhepsel ve siyasi yapıda en ufak değişiklik yapılmaması gerekir. Çok hassas ve kırılgan dengeler üzerine kurulu yapıda bir tuğlanın dahi yerinden çekilmesi tüm dengeleri bozacak, yeni kin nefret, çatışma tohumlarının atılmasına neden olacaktır. Ve ne zaman biteceği tahmin edilemeyecek küresel ölçekli çatışmaları beraberinde getirecektir.

YOK HÜKMÜNDE: Referandum hele siyasi sınırların değişmesi sonucunu doğuracak bir adım, daha büyük tehlike ve tehditlerin önünü açabilecektir. Referandumun yapılması ve uygulanması ulusal güvenliğimiz açısından da ciddi tehdit oluşturmaktadır. İsrail hariç bütün dünyanın karşı çıktığı referandumun yapılması bir akıl tutulması, bölge halkı için tehlikeli bir maceradır. Böyle bir referandum bizim açımızdan her zaman yok hükmünde olacaktır ve hiçbir kıymeti harbiyesi bulunmayacaktır. Bunun yanında Türkiye bu tehdidi ortadan kaldırmak için uluslararası anlaşmaların verdiği hak ve sorumluluklarının gereğini yapacaktır. Tüm araçlar yöntemler masadadır. Gerekli tüm tedbirler alınmakta ve alınacaktır. Bu araç ve tedbirlerin kullanılması konusunda en ufak bir tereddüt ortaya çıkmayacaktır.

Sürpriz üçlü zirve

Görüşmeler sırasında sürpriz liderler zirvesi gerçekleştirildi. Edinilen bilgilere göre; görüşmede Yıldırım, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’ye tezkereye verdiği destek nedeniyle teşekkür etti, iki lidere referanduma karşı atılacak olası adımlar konusunda önceki günkü MGK ve Bakanlar Kurulu’nda alınan kararlara ilişkin bilgi verdi. Kılıçdaroğlu’nun ABD’nin tavrını “gerçekten samimi mi” diyerek sorması üzerine Yıldırım, “sorduk, konuştuk istemediklerini söylüyorlar ama... Referandumda İsrail etkisi var. İsrail yapılmasını istiyor, İsrail’in ABD’deki lobi faaliyetleri etkili olur tabi” karşılığını verdi. Yıldırım, Talabani’nin partisi KYB’nin referandumun yapılmasını istemediğini söyleyerek, bölgede tam bir birlik olmadığını da sözlerine ekledi.

İptal edin

Buradan bir kez daha refarandumun iptal edilmesini talep ediyoruz. Bölgede kalıcı güvenlik ve istikrarın sağlanması için sorunların Irak Merkezi Hükümeti ve Bölgesel Yönetim arasında ve Irak anayasası temeli çerçevesinde çözülmesi dışında başka bir yol yoktur. Türkiye olarak sorunun Irak anayasası temelinde diyalog yoluyla çözülmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

Cumhurbaşkanı katılmadı

Referandum tezkeresi  Meclis’ten geçti

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın önceki günkü açıklamasına ve dün Meclis’te buna ilişkin gerekli hazırlıklar yapılmasına karşın tezkere görüşmelerine katılmadı.

- Genel Kurul’un açılışından önce salona gelen vekiller, uzun tatilin ardından birbirleriyle tokalaşıp, kucaklaşarak hasret giderdiler.

- Salona gelen ilk lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli kurmaylarıyla beraber toplantı saatinden yaklaşık 10 dakika önce Genel Kurul’da yerini aldı.

- Görüşmeleri TBMM Başkanı Kahraman bizzat yönetti. Kahraman, iç tüzük değişikliğiyle frak giyme zorunluluğunun kaldırılmasının ardından, ilk kez Divan’a koyu renk takım elbise ve kravat ile çıktı.

- TBMM Başkanı’nın yerini almasının hemen ardından Başbakan Yıldırım, grup başkanvekilleri beraberinde milletvekillerinin alkışları eşliğinde salona girdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, birleşimin başında yoklama sürerken CHP’lilerin alkışlarıyla salonda yerini aldı.

1 Ekim’e kadar tatildeler

- Tezkerinin kabulünün ardından Meclis, yeni yasama yılının açılacağı 1 Ekim tarihine kadar yeniden tatile girdi. Genel Kurul kapanmasına karşın, çok sayıda milletvekili Meclis’ten ayrılmadı. Vekiller, iktidar ve muhalefet kulislerinde televizyondan heyecanla Fenerbahçe-Beşiktaş derbisini izledi.