SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Rota virüsü nedir?

2-3 yaş dönemine kadar çocuklarda yaygın olarak gözlenen rota virüsüne bağlı bağırsak enfeksiyonu, ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Tuvalet temizliğinde gösterilecek özene rağmen rota virüs enfeksiyonuyla karşılaşmak mümkün. Araştırmalar, rota virüs aşısının hastalık yükünü yüzde 75’e kadar düşürdüğünü gösteriyor

|

Ülkemizde rota virüs enfeksiyonları çok yaygın

Rota virüsü bütün dünyada, çocukluk çağında ishal ve kusmaya neden olan mide ve bağırsak enfeksiyonlarının en önemli etkenidir. Hemen hemen bütün çocuklar 2-3 yaşına kadar bu virüs nedeniyle hastalanırlar. Özellikle hijyen koşullarının iyi olduğu gelişmiş ülkelerde bakteriyel etkenler daha az görüldüğünden, rota virüse daha sık rastlanır.

Rota virüsün başlıca bulaşma yöntemi dışkı yoluyladır. Oyuncakların, eşyaların, yiyecek ve içeceklerin paylaşımı ile virüs hızla dağılır.

• Rota virüs enfeksiyonu vücudun aşırı su kaybetmesine neden olur

Virüs ince bağırsaktaki hücreleri enfekte eder ve bu hücrelerde çoğalır. Rotavirüs enfeksiyonunun belirtileri, virüse maruz kalındıktan sonraki 48 saat içinde başlar.
Kendiliğinden geçen sulu ishal şeklinde ortaya çıkabildiği gibi 39°C’ye çıkan ateş ve kusmanın eşlik ettiği ciddi sıvı kaybı yaratan ishal şeklinde de görülebilir.
Rota virüs enfeksiyonu şiddetli kusma ve ishal sonucu dehidrasyona yani vücudun aşırı su kaybetmesine neden olabilir. Bu durum özellikle küçük çocuklarda hastaneye yatışı ve damar içi tedavi alınmasını gerektirebilir.

• Her yıl 440 bin bebek rota virüs enfeksiyonuyla hayatını kaybediyor

Rotavirüs enfeksiyonu sonucu, her yıl 2 milyon bebek hastaneye yatmakta ve 440 binin üzerinde bebek hayatını kaybetmektedir. Elleri yıkamak ve temizlik, yayılımı önlemenin önemli bir yolu olmakla birlikte durdurmaya yeterli değildir.

• En etkili yöntem aşı

Yaşamın erken dönemindeki aşılama, şiddetli rota virüs enfeksiyon ataklarını ve buna bağlı ölümleri önlemede en etkin yöntemdir. Bebekleri rota virüs enfeksiyonuna karşı aşılayarak, rota virüs hastalık yükü yüzde 75’ten fazla azaltılabilir.

Rota virüs aşıları, çoğu aşıdan farklı olarak, ağız (oral) yoluyla uygulanır ve enjeksiyon içermezler. Ağıza damlatılan aşı yutulur, enjeksiyon yapılmaz.

Rota virüs aşıları 6. haftadan başlayarak en az 4 hafta arayla 2 doz olarak yani onuncu haftada tamamlanacak şekilde ya da 6. haftadan başlayarak dozlar arası en az 4 hafta olacak 3 doz olarak, en erken 14. haftada tamamlanacak şekilde uygulanabilir.

Aşı, rotavirüs ishalinin önlenmesinde etkili bir yöntemdir.

• Enfeksiyonlu bebeğin bezini kapalı torbayla atın, çevresini dikkatli temizleyin

Rota virüs enfeksiyonu olan bir bebeğin bakımından sorumlu kişilerin bebek bezini değiştirdikten sonra sabunlu suyla ellerini yıkaması, bebek bezini gıda hazırlanan yerlere yakın yerde değiştirmemesi, bebek bezini atmadan önce kapalı bir torbaya koyması ve bebek bezini değiştirdiği yeri çamaşır suyu vb. bir temizleyici ile silmesi enfeksiyonun yayılmasını önleyebilir.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.