Ekonomi Rusya’da havalandı dünyada vitrine çıktı

Rusya’da havalandı dünyada vitrine çıktı

11.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Dünyanın en büyük 100 müteahhidi arasındaki Ant Yapı Rusya’da ilk havalimanı projesini bitirdi. Mehmet Okay, Türk inşaat sektörünün kalitesini dünyaya göstereceklerini söyledi.

Rusya’da havalandı dünyada vitrine çıktı

Rusya’nın en önemli gayrimenkul geliştiricilerinden olan Ant Yapı, ülkedeki ilk havalimanı projesini bitirdi. Daha önce önemli üst yapı projelerini hayata geçiren Ant Yapı, havalimanı projesi sayesinde bölgedeki en yüksek bedelli kontratını da sağlamış oldu.


Dünyanın en önemli müteahhitleri listesinde ilk 100 içinde yer alan Ant Yapı, Rusya’nın ikinci büyük havalimanı olan Domodedovo Havalimanı 2. Terminal binası inşaatının ardından geniş bir coğrafyaya yayılan Rusya Federasyonu’nda yeni havalimanı projelerine de talip olacak. Ant Yapı ayrıca, Domodedovo Havalimanı 2. Terminal binası inşaatının yeni projelerde önemli bir referans olacağını öngörüyor.

Haberin Devamı

Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, “2015’te başladığımız projeyi taahhüt ettiğimiz gibi zamanında bitirerek ulaşıma açık bir hale getirdik. Rusya’daki varlığımızı sağlamlaştıran bu proje, aynı zamanda Türk mühendisliğinin ve Türk inşaat sektörünün kalitesini ve vizyonunu uluslararası arenada sergilemesi açısından da vitrin proje özelliği taşıyor. Yeni havalimanı projelerine de talip olmak istiyoruz, görüşmelerimiz de var” dedi.

700 milyon $

Moskova hava trafiğinin yüzde 35’ini karşılayan ve ülkenin tek özel havalimanı unvanına sahip Domodedovo Havalimanı, 2017 verilerine göre 31 milyona yaklaşan yolcu sayısıyla Rusya’nın en yoğun ikinci havalimanı. Okay, 700 milyon dolar değeriyle projenin bugüne kadar gerçekleştirdikleri en yüksek bedelli proje olduğunu söyledi. Havalimanının 1. Terminal binasının daha önce hayata geçirildiğini, ancak bu binada da 200 milyon dolar değerinde işi Ant Yapı’nın üstlendiğini belirten Okay, “İnşaatı bitirdik. Anahtar teslim olarak projeyi teslim edeceğiz. Martta yolcu alımını başlatmayı planlıyorlar. Terminal 3 Binası için de bir ihale açılacak. Ona da talip olacağız. Ayrıca havalimanını yollara bağlayan bir de viyadük projesi vardı. 120 milyon dolar değerinde. Onu da biz yapıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Okay, bugüne kadar Avrupa’nın en yüksek binası ünvanını alan OKO Towers, Soçi Olimpiyat Köyü gibi projeler de dahil olmak üzere Rusya’da toplam tutarı 7 milyar doları aşan 98 projeye imza attıklarını söyledi.

Buckingham ve Kremlin

İngiltere’ye, ülkede yatırım yapan Rus yatırımcılar ile giden Ant Yapı, burada 3 gayrimenkul işini bitirdi. Biri Buckingham Sarayı ve Hyde Park’a komşu olan önemli restorasyon projeleri de yapan Ant Yapı, İngilizlerden de iş almaya başladı. Ayrıca kendi projesini de hayata geçirmeye başlayan Ant Yapı, 200 milyon dolar değerinde 2 projeye devam ediyor.

Yine Rusya’da Capital Towers, Yasniy Yasam Kompleksi projelerini hayata geçiren Ant Yapı, ayrıca Kremlin’e komşu Moskova’nın tarihi merkezinde, içinde Mandarin markasının da otelinin olacağı çok fonksiyonlu bir kompleksin inşasını sürdürüyor.

Amerika pazarına da hızlı giren Ant Yapı, Manhattan ve Miami’de projeler hayata geçiriyor. Türkiye’de ise Antwell Sağlık Rezidans projesini 2019 yaz aylarında teslime hazırlanan Ant Yapı, taahhüt işi olarak ise Galataport inşaatını yapıyor. Bodrum projesinin tanıtımının ise 2019 bahar aylarında yapılması planlanıyor.