Saç Ekiminde Son Trendler

Saç ekimi, 3 aşamalı bir operasyondur.

1. Aşama: Greftlerin Toplanması

2. Aşama: Kanal Açılması

3. Aşama: Ekim

Greftlerin toplanması FUE mikro motoru ile yapılabildiği gibi, manuel aparat yardımıyla da tek tek greftler çıkarılabilir. Günümüzde en çok tercih edilen teknik ise FUE tekniğidir.

FUE YÖNTEMİ

FUE (Follicular Unit Extraction); sağlıklı saç köklerinin, “verici alan” olarak adlandırılan iki kulak arası ense bölgesinden mikro motor yardımıyla tek tek çıkarılarak toplanması yöntemidir. Çıkarılan her kök 2’li, 3’lü, 4’lü ve 5’li saç telleri içerir ve bu ünitelere greft adı verilir. Hastanın ne kadar grefte ihtiyaç duyacağı, operasyon öncesi yapılacak muayenede doktor tarafından belirlenir.

Haberin Devamı

Kanal Açma: Saç ekimi operasyonunun en önemli aşamalarından olan kanal açmada 3 yöntem mevcuttur.

1. Klasik Kanal Yöntemi/Lateral Slit Yöntemi

2. Perkutan Yöntemi/İğne Yöntemi

3. DHI (Direct Hair Implant)/Kalem Yöntemi

Günümüzde en çok tercih edilen kanal açma yöntemi, “Klasik Kanal Yöntemi”dir. FUE Yöntemi ile toplanan greftlerin transfer edileceği saçsız alanda, çok ince kesilerle kanallar açılır. En az köklerin toplanması kadar dikkat ve tecrübe isteyen bir işlemdir. Açılan kanalların açısı, doğallığın yakalanmasında çok önemlidir. Açılan bu kanalların içine greftler tek tek yerleştirilir.

İLK YIKAMA

İlk yıkama, operasyondan 48 saat sonra uzman ekip tarafından yapılır ve yıkamanın nasıl yapılacağı hastaya detaylı bir şekilde anlatılır. Hasta 10 gün boyunca her gün yıkama işlemini tekrarlayarak operasyon sonrası oluşan kabuklanmayı temizler.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Saç ekimi işlemi ne kadar sürer?

Ekilecek greft miktarına göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama 6-9 saat süren bir operasyondur. Bu süreçte belli aralıklarla molalar verilir. İşlem sırasında hasta televizyon izleyebilir, müzik dinleyebilir. Operasyonun ardından hasta taburcu edilir.

Operasyon sırasında acı hissi olur mu?

Operasyon öncesi uygulanan lokal anestezi sayesinde herhangi bir acı hissi yaşanmaz.

Saçlar ne kadar sürede çıkar?

Haberin Devamı

Ekilen saçların bir kısmı ilk 2 ay içerisinde dökülür. ‘Şok dökülme’ adı verilen bu durumun sebebi, saçların bölgeye adapte olmasıdır. Saç kökleri yerinde durmaktadır. Ardından sağlıklı, yeni saçlar çıkmaya başlar. 8-12 ay içerisinde saçlar son halini alır.

Ekilen saçlar dökülür mü?

Transfer edilen saç kökleri, genetik olarak dökülmemeye kodlanmış ense bölgesinden alınmaktadır. Böylelikle, ekilen saçlar dökülmez diyebiliriz.

Operasyon öncesinde nelere dikkat etmeliyim?

Operasyon öncesinde, asprin benzeri kan sulandırıcı ilaçlar, depresyon ilaçları içilmemelidir. Operasyondan önceki 24 saat, kafein içeren içecekler tüketilmemelidir. Sigara kullanımı, tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi saç ekiminde de olumsuz etkiye sebep olmaktadır. Nikotin, kan hücrelerindeki oksijen miktarını hızla düşürdüğü için, iyileşme sürecini ciddi anlamda sekteye uğratmaktadır. Bu sebeple sigara kullanan hastaların, sigarayı bırakamıyorlarsa bile kullanımına bir süre ara vermeleri önem taşımaktadır.

Haberin Devamı

Saç ekimi sonrasında nelere dikkat etmeliyim?

Başarıyı etkileyen en önemli faktör, ekim sonrası bakım ve onarım sürecidir. Hasta bu süreçte, hekim tavsiyelerine mutlaka uymalıdır. Operasyon sonrasında, ekim yapılmış olan bölgenin 10 gün boyunca iyi korunması gerekmektedir. Baş, her türlü darbeden korunmalı, kan dolaşımını doğrudan etkileyecek uyaranlardan kaçınılmalıdır. Saç ekimi sonrasında, 1 ay ağır spor yapılmamalı, aşırı sıcak ve aşırı soğuktan korunulmalıdır. 2 ay boyunca havuz, deniz, solaryum gibi etkinliklerden uzak durulması iyi sonuçlar alınması adına önemlidir.

Saç ekimi kimler için uygundur?

Önemli bir sağlık sorunu olmayan her birey saç ektirebilir. Muayene sırasında dökülme tipiniz, saç ve verici bölge analiziniz doktorunuz tarafından yapılacak, operasyona uygun olup olmadığınıza karar verilecektir.