SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Sağlıklı bir karaciğer için tüketmeniz gereken besinler

Karaciğeriniz, vücudunuzun ve metabolizmanızın düzgün çalışmasında önemli rol oynar. Vücudunuzdaki en büyük organ olma özelliğinin yanı sıra hiç durmadan çalışır. Protein sentezi, sindirim, glikojen depolaması, safra üretimi gibi birçok işlevi vardır.

|

Sağlıklı bir vücut için tüm organların uyum içinde ve işlevini tam anlamıyla yerine getirecek şekilde çalışması gerekir. Bir organ bile görevini aksatsa tüm vücut bu durumdan etkilenir. Üstelik diğer organların göreceği zararı kestirmek mümkün bile değildir.

Tüm organlar gibi karaciğer de çok önemlidir. Düzgün çalışmaması durumunda pek çok hastalık ve şikâyet meydana gelmektedir. Karaciğeri korumak için yapılması gerekenler ise oldukça kolaydır.

Karaciğeri yoran alışkanlıklar

Çok fazla alkol tüketmek, sağlıksız beslenmek, düzensiz uyku gibi etmenler karaciğerinizi yorar. Karaciğeri iyileştiren ve temizleyen besinler tüketerek oluşabilecek hastalıkların önüne geçmeniz mümkündür.


Karaciğerin düzgün çalışmadığına dair işaretler

Kilo vermekte zorluk, şişkinlik, koyu idrar, iştahsızlık, güçsüz bağışıklık sistemi, mide yanması, depresyon, kronik yorgunluk, sarı cilt ve gözler gibi belirtiler karaciğerinizin düzgün çalışmadığının habercisi olabilir.

Karaciğer dostu besinler

Sarımsak

Karaciğerinizin sağlıklı çalışması için detoks önemlidir. Sarımsak bu detoksu sağlamak için yardımcı olabilecek en iyi besindir. Çiğ tüketemiyorsanız eczanelerden kapsül şeklinde satın alabilirsiniz.

Brokoli

Brokoli, izotiyosiyanatların ve kükürt içeren bileşenlerin mükemmel bir kaynağıdır. Haftada en az 2-3 defa tüketmeniz, karaciğer sağlığınızı olumlu yönde etkileyecektir.

Pancar

Pancar, betalains olarak bilinen antioksidanları içerir. Pancar suyunun uzun süre tüketilmesi DNA ve karaciğer hasarını azaltmaya yardımcı olur. Haftada 3-4 defa tüketmeye özen gösterin.

Yeşil çay

Yeşil çayın iyi bir antioksidan olduğu ve birçok yararı olduğu bilinen bir gerçektir. Yeşil çayın antioksidan özelliği içerisinde bulunan polifenoller ve kateşinlerden gelir. Yeşil çay, karaciğer hastalıkları ve hepatit risklerini düşürmeye yardımcı olur. Günde 2-3 bardak yeşil çay tüketebilirsiniz.

Zeytinyağı

En yaygın karaciğer problemi, sağlıksız yaşam tarzı tercihlerinden kaynaklanan karaciğer yağlanmasıdır. Bilim adamları, zeytinyağı tüketen kişilerin karaciğer hastalıklarına daha az eğilimli olduğunu gözlemlemişlerdir. Zeytinyağı, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Karaciğerinizi sağlıklı tutmak için yemeklerde katı yağlar yerine zeytinyağını tercih etmelisiniz.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.