SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi sağlayan diyetler

Bazı diyetler göründüğü kadar etkili olmayabilir ya da her bireyde aynı etkiyi yaratmayabilir. Bazıları sağlığımıza bile zararlıdır. Doğru diyeti bulabilmek oldukça zordur. Birazdan vereceğimiz diyetlerde hem nasıl bir etki sağladığından hem de yan etkilerinden bahsedeceğiz.

|

PembeNar Özel

Döngüsel diyet

Döngüsel beslenmenin, uzun süre yeteri kadar kalori almayı kesmemizi gerektiren diğer diyetlerle hiçbir ortak yanı yoktur. Aksine, bu diyeti icat eden insanlar, bu tür yöntemlerin vücudumuzu şok ettiğini, enerji tasarrufu sağladığını ve metabolizmamızı yavaşlattığını iddia eder.

Ana özellikler

Döngüsel bir diyet için standart format 5-6 günlük düşük karbonhidrat diyeti ve 1-2 günlük yüksek karbonhidrat yemektir. Avustralyalı bilim adamları, uzun ve kısıtlayıcı diyetlerin uyarlamalı termojenezlere yol açtığını düşünüyor. Bu durum da, vücudun açlıktan ölmek için tüm süreçleri yavaşlattığı anlamına gelir. Döngüsel bir diyette, termogenez sürecinden kaçınmanıza izin verir ve vücudunuz aktif olarak kalorileri yakmaya devam eder.

Olası yan etkiler

Kalp hastalığı olan insanlar için, glukoz seviyesi aşırı düştüğünde aktif güç ve kardiyo egzersizi yasaklanır. Bu diyet, böbrek, karaciğer veya sindirim sorunları olan kişilere tavsiye edilmez.

Perricone diyeti

Ana özellikler

Bu diyette, soslar, tatlılar, alkol ve hamur işleri gibi ürünleri dışlamanız gerekir. İzin verilen ürünleri belirli bir düzende tüketmeniz çok önemlidir. İlk önce protein içeren yiyecekleri, sonra lifleri ve ardından karbonhidrat içeren yiyecekleri (meyveler) yersiniz. Bu düzen, yağ birikmesine katkıda bulunan şeker emilim sürecini yavaşlatmaya yardımcı olursunuz.

Paleolitik diyet

Bu diyete Paleo diyeti veya taş çağı diyeti de denir. Paleolitik dönemde insanlar tarafından mevcut olan veya tükettiği tahmin edilen yiyeceklerin tüketimini gerektirir.

Ana özellikler

Bu diyeti uygularsanız, işlenmemiş et, sebze, meyve, kuruyemiş, bal, çilek, mantar ve balık konularına odaklanmalısınız. Süt ürünleri, tahıllar, şeker, tuz, baklagiller, tatlılar vb. İşlenmiş yiyecekleri yemekten kaçınmalısınız.

Olası yan etkiler

Süt ürünleri, tahıllar ve bakliyat tüketmeyi bırakırsanız, bu kalsiyum, demir ve magnezyum eksikliğine neden olabilir.

Tim Ferriss'in diyeti

Ana özellikler

İlk olarak, ekmek, pirinç, patates ve kızartılmış ürünler gibi karbonhidratlardan kaçının. İkincisi, aynı birkaç öğün tüketin. Kahvaltıda, baklagil ve sebzeli yumurta tüketin, öğle yemeği için baklagil ve ıspanaklı fırında pişmiş et yiyin ve akşam yemeğinde fasulye ve kuşkonmazlı haşlanmış tavuk göğsü tüketin. Haftada bir gün izin alarak fast-food, tatlılar ve benzeri gibi en sevdiğiniz atıştırmalıkları yiyebilirsiniz.

Atkins diyeti

Ana özellikler

Bu diyeti izlerseniz, tükettiğiniz karbonhidrat sayısını azaltmanız ve protein miktarını arttırmanız gerekir. Başlangıçta, meyve, şeker, baklagiller, tahıllar, fındık, makarna, tatlı hamur işleri veya alkol tüketmenize izin verilmez; ancak indüksiyon bittikten sonra, bu ürünlerden bazılarını yavaşça geri ekleyebilirsiniz.

Olası yan etkiler

Bu diyete başlarken sabırlı ve yavaş olun: dengeli bir diyet değil. Karbonhidrat eksikliği yaşayacağınız için bu baş ağrısına, yorgunluğa, baş dönmesine ve kabızlığa neden olabilir.

Ornish diyeti

Dean Ornish , California Üniversitesi'nde Klinik Tıp Profesörü, bir kardiyoloji uzmanı ve Bill Clinton'un kişisel doktor danışmanıdır. Diyeti, az yağlı ve yüksek karbonhidrattır.

Ana özellikler

Bu yönteme göre menünüz %10'dan fazla yağ içermemelidir. Alkol, tüm kafein, avokado, tereyağı, fındık ve şeker kaynaklarını tüketmekten kaçınmalısınız. Fasulye, baklagiller, tahıllar, meyve ve sebzeler yemenize izin verilir.

Olası yan etkiler

Uygun bir menü tasarlayıp izleyemezseniz, protein, B12 vitamini ve diğer faydalı maddelerin eksikliği oluşabilir.

Volumetrik diyet

Bu diyet, Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nde beslenme bilimleri profesörü Barbara Rolls tarafından geliştirilmiştir.

Ana özellikler

Sağlıksız yiyecek yemekten kaçınmanız gerekmez. Mesele şu ki, yüksek kalorili bir yemekten önce düşük kalorili bir ürünü yemeniz gerekir.

Yumurta diyeti

Gerekli tüm kuralları izlediğiniz takdirde yumurta diyetleri gerçekten yararlıdır. Yumurtalar cildimiz, tırnaklarımız ve saçlarımız için son derece önemli olan proteini içerir.

Ana özellikler

Kahvaltınız 2 yumurta ve 1 greyfurttan oluşacak, öğlen yemeğiniz yumurta, greyfurt veya bir salatadan oluşacak ve bir akşam yemeği için 1 yumurta ve az yağlı et veya sebzeli balık olacak.

Olası yan etkiler

Bu ürünlerden hiçbirini yemekten kaçınmadığınız sürece, vücudunuz herhangi bir eksiklikten muzdarip olmaz. Sadece greyfurta alerjiniz olmadığından emin olmalısınız.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.