Sağlıklı Vajina

Genital sağlık hem erkek hem de kadınlar için çok önemlidir. Günümüzde hala tabu olmaya devam eden genital sağlık, aslında herkesin çok dikkatli olması gereken alanlardan birisi.

Kişinin kendisinin ve yaşam kalitesinin yanı sıra partnerin yaşam kalitesini de etkileyen bu sağlık problemleri erkenden fark edilmeli ve tedavi için mutlaka doktora başvurulmalı.

Vajina Sağlığından Nasıl Emin Olunur?

Kadınların düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırmaları pek çok hastalığın erken teşhisi açısından oldukça mühim. Rahim ağzı kanserinden miyom oluşumlarına kadar pek çok sorunun, erken teşhis edildiğinde çok daha kolay bir şekilde tedavi edildiği biliniyor.

Haberin Devamı

Bu nedenle vajina sağlığından emin olmak için düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmeli. Sağlıklı bir vajinada vajinanın pH dengesini koruyan faydalı bakteriler bulunur. Faydalı bakteriler, asit ve zararlı bakterilere karşı koruma sağlar.

Vajinada az miktarda kokusuz ve renksiz akıntı olması vajinanın sağlıklı olduğunun göstergesidir. Vajinal akıntının değişime uğraması ise bir sorun olduğuna işaret eder.

Uyarıları Dikkate Alın

Vajina bölgesinde bir sorun olduğunu anlamak aslında oldukça kolay. Bazı durumlar kolayca göz ardı edilse de soruna işaret eden oldukça net belirtiler de var.

Cinsel ilişkiden sonra kanama ya da lekelenme, vajinanın normalden kuru olması vajinal bir rahatsızlığa işaret eder. Ancak bu iki belirti kadınlar tarafından kolayca görmezden gelinir. Bunların yanı sıra vajina ve vulvada yanma hissi, kaşıntı, lezyon oluşumu bir sağlık sorunu yaşandığını gösterir. Renkli, koyu kıvamlı ve kötü kokulu vajinal akıntılar, vajinal akıntı içerisinde iltihap bulunması da bir sorun olduğunun belirtisidir.

Kendinizi Koruyun

Vajinanın su, sabun ya da duş jeli gibi maddeler ile yıkanması zararlıdır. Vajina pH değerini bozabilecek maddeler ile yıkandığı zaman bölge enfeksiyonlara ve bakterilere karşı savunmasız hale gelir.

Vajinanın normal pH değer 3,8 ila 4,5 aralığındadır. Banyo ürünlerde ise pH değerinin genellikle 5.5 olduğu bilinir. Vajinanın pH dengesinin bozulması sadece kozmetikler sebebiyle olmayabilir.

Haberin Devamı

Sağlıksız beslenme, sigara ve keyif verici maddedeler, antibiyotik kullanımı, yanlış iç çamaşırı seçimi de vajina sağlığı açısından tehlikelidir.

Op. Dr. Seval Taşdemir

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Facebook: @drsevaltasdemir

Instagram: @drsevaltasdemir