Dünya Saldırıyı kim düzenledi?

Saldırıyı kim düzenledi?

25.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sri Lanka’da düzenlenen terör saldırılarında ölü sayısı 359’a yükselirken, Devlet Başkanı Sirisena yaşanan istihbarat skandalının sorumlularının istifasını istedi. Saldırıyı üstlenen DAEŞ ise, militanların görüldüğü bir video yayınladı

Saldırıyı kim düzenledi

Sri Lanka’da Paskalya ayini sırasında kilise ve otelleri hedef alan bombalı terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 321’den 359’a yükseldiği açıklandı. Sri Lanka Polis Sözcüsü Ruwan Gunasekara tarafında yapılan açıklamaya göre, son operasyonda yakalananlarla birlikte gözaltındaki şüpheli sayısı da 60’a çıktı. Sardırılarla ilgili yaşanan istihbarat tartışması da sürüyor. Televizyondan ulusa seslenen Sri Lanka Devlet Başkanı Maithripala Sirisena, saldırılar sonrası polis ve güvenlik birimlerini “tamamen yeniden yapılandırma” sözü verdi. Sirisena, ülkede saldırılar düzenlenebileceği uyarısı yapılan bazı istihbarat raporlarının kendisiyle paylaşılmadığını söylerken “Bununla ilgili gereken neyse yapılacaktır. Bu yetkililere karşı sert bir şekilde karşılık vermeye karar verdim” ifadesini kullandı. Sirisena’nın daha sonra polis şefi ve savunma bakanından istifalarını istediği öğrenildi.

Haberin Devamı

İhbar edilmişti

Sri Lanka’da gerçekleştirilen saldırıları üstlenen terör örgütü DAEŞ, saldırganların örgüt için yemin ettiklerini ve DAEŞ lideri Ebubekir El Bağdadi’ye bağlılıklarını gösteren bir video yayınladı. Videodaki 8 kişiden sadece ismi Mohamed Zahran olduğu belirtilen örgüt üyesinin yüzü görülüyor. İstihbarat yetkilileri Zahran’ın Sri Lanka’nın doğusunda faaliyet gösteren radikal bir imam olduğunu açıkladı. Zahran’ın Tamil toplumunun bir üyesi olduğu ifade edildi. Zahran’ın daha önce de radikal görüşleri nedeniyle ülkedeki Müslüman toplumu tarafından ihbar edildiği, ancak bu kişiyle ilgili önlem alınmadığı belirtiliyor.
Sri Lanka Müslüman sivil toplum hareketleri ve dernekleri, yetkililere saldırıların faillerini derhal tutuklamaları ve cezalandırmaları çağrısında bulundu. Açıklamada, “Ulusal Tevhid Cemaati” ve saldırıyı düzenleyenlerin, İslam’ı ve Müslümanların inançlarını temsil etmediği vurgulanarak, bu kişilerin kendi radikal ve İslam karşıtı gündemlerini gerçekleştirmek için İslam’ı kötüye kullandığı belirtildi. Sri Lanka Sağlık Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Rajitha Senaratne, daha önce yaptığı açıklamada, Paskalya gününde yaşanan saldırılardan yerel terör örgütü “Ulusal Tevhid Cemaati”ni sorumlu tutmuştu. Senaratne, örgütün saldırıları uluslararası bir terör şebekesinin desteğiyle gerçekleştirdiğinden şüphelenildiğini aktarmıştı.

Haberin Devamı

Saldırıyı kim düzenledi

İngiltere’de eğitim gördü

Polis, saldırıların 9 intihar eylemcisi tarafından düzenlendiğini ve 8’inin kimlik tespitinin yapıldığını aktardı. Açıklamada ayrıca eylemi düzenleyen saldırganlardan birinin İngiltere ve Avustralya’da eğitim aldığı belirtildi. BBC’nin haberine göre, Sri Lanka Savunma Bakanı Yardımcısı Ruwan Wijewardene, yaptığı basın toplantısında, intihar saldırganlardan birinin İngiltere’de lisans eğitimi aldığına, daha sonra Sri Lanka’ya yerleşmeden önce yüksek lisans için Avustralya’ya gittiğine inandıklarını söyledi. Wijewardene, “saldırganların büyük bölümünün iyi eğitimli olduğunu, orta veya orta-üst sınıf ailelerden geldiğini, maddi sıkıntı çekmediklerini” kaydetti. FBI yetkililerinin de, bombalı terör saldırılarının soruşturul- masına yardım amacıyla Sri Lanka’da bulunduğu kaydedildi.