Gündem ‘Saniyeler soğukta geçmedi’

‘Saniyeler soğukta geçmedi’

04.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Niğde’deki Demirkazık Dağı’ndan üzerlerine çığ düşen dağcı Hilal İşcan, 15 saat sonra kurtarılırken, arkadaşı Kemal Karakoç’u arama çalışmaları sürüyor. Hipotermi geçiren İşcan, “Çok korktum, saniyeler soğukta geçmedi” dedi

‘Saniyeler soğukta geçmedi’

Niğde’nin Çamardı ilçesi Demirkazık Dağı’nda önceki gün tırmanış yaparken çığ düşmesi sonucu mahsur kalan iki dağcıdan Kemal Karakoç’u arama çalışmaları sürerken, Hilal İşcan donmak üzereyken 15 saat sonra kurtarıldı. Demirkazık Dağ tırmanışı gerçekleştiren acil tıp teknisyeni Hilal İşcan ile Kemal Karakoç, inişe geçtikleri sırada bölgeye çığ düştü. Karakoç çığda kaybolurken 112 Acil’i arayan İşcan’ın yardım talebi üzerine bölgeye Jandarma Arama ve Kurtarma (JAK), Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ve AFAD ekipleri sevk edildi. Kötü hava koşullarına rağmen ekipler hipotermi geçiren İşcan’a ulaşmayı başardı.

Haberin Devamı

Helikopterle Adana Şehir Hastanesi’ne getirilen İşcan, özel tulum giydirilerek, tedaviye alındı.

Hipotermi geçirdi

Ekiplerin Karakoç’u arama çalışmaları devam ederken, İşcan’ın ve çarşambadan beri Konya’dan gelen Karakoç’la bölgede kampta olduğu öğrenildi. Sağlık durumu iyiye giden İşcan, şunları söyledi:

“Çok korktum, kötü bir şeydi. Saniyeler, soğukta geçmedi. Sürekli bir ilgi vardı. ‘Çantanın içine gir, yiyecek ye, hareket et’ şeklinde öneriler oldu. Yani çünkü riskli bir yerde kalmışım. Ben karın altında kalmadım. Çığ bile üzerime gelmedi zaten; ama karın üzerinde gece geçirdim sadece. Olay 17.00-18.00 gibi oldu dün sabah kurtarıldım. Sağlık durumum iyi, bir sıkıntım yok. Benim açımdan kurtarılmam güzel bir şeydi. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.”

Haberin Devamı

Dere yatağı

AKUT Niğde İl Temsilcisi Nedim Urcan, “Dün (önceki gün) akşam helikopterin sürekli faaliyet yapmasının nedeni Hilal’in üzerine, yakınlarına bir yere uyku tulumu, battaniye ve bazı malzemeler atmaya çalışmışlar. Kayalık yapıdan dolayı arazi dik olduğu için atılan malzemeler Hilal’e ulaşmamış. Hilal tecrübesi sayesinde geceyi sağlıklı bir şekilde geçirmiş. Helikopter vincinin marifetiyle alınıp Adana’ya götürüldü” diye konuştu.

Çığ bölgesinin yukarıdan başlayıp aşağıya yaklaşık 800 metre kadar uzadığını belirten Urcan, “Genişliği de yaklaşık 15 metre. Burası bir dere yatağı. Kazazedeyi bu çığın altında arıyoruz. İki bölgede aradık. 500-550 metre daha var. Aradığımız yerde olduğunu tahmin ediyoruz. Çığın soğuktan dolayı sertleşmiş olabileceği söyleniyor. Hava ve iklim şartları müsaade ettiği sürece çalışmamız devam edecek. Kazazedenin yürüyüş batonlarından iki tanesini, batonların ucundaki simitleri farklı bölgelerde bulduk” dedi.

Yazarlar