İlerleyen yaşlarda ortaya çıkabilen yeni sağlık sorunu: Sarkopeni
İlerleyen yaşlarda ortaya çıkabilen yeni sağlık sorunu: Sarkopeni Zamana bağlı olarak, hastalık söz konusu olmaksızın anatomik yapı ve fizyolojik işlev değişiklikler meydana geliyor. Beslenme sorunları, kronik hastalıklar yaş aldıkça etkisi artan unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Bunların yanı sıra kas gücü ile performans kayıpları ile ortaya çıkan ve son yıllarda ciddi bir artış gösteren “sarkopeni” önlenmediği takdirde yaşlıların sağlık koşullarını olumsuz yönde etkiliyor.
28.04.2022 Genel Sağlık
Pandemi döneminde kasları güçlendirerek korumanın 5 yolu
Pandemi döneminde kasları güçlendirerek korumanın 5 yolu Sık sık düşme, güçsüz hissetme, sandalyeden kalkarken zorlanma, yürüme hızında yavaşlık veya yürümede zorlanma... Kovid-19 pandemisi sebebiyle uzun süre evde kalmak ve eskisine oranla çok daha az hareket etmek, kaslarımızı fazlasıyla etkiledi. Öyle ki önceleri kronik sorunları olanları ve yaşlıları etkileyen kas rahatsızlıkları giderek her yaştan kişi hatta çocuklar için tehdit olmaya başladı. Tıpta “sarkopeni” olarak bilinen kas erimesi de bu tehditler arasında. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof.Dr. Selda Özçırpıcı, pandemi sürecinin belirsizliğini koruduğu ve hareketsiz yaşam tarzının devam ettiği şu dönemde kas kaybını önlemek için yapılabilecekleri açıkladı
20.11.2020 Genel Sağlık
Sarkopeni hastalığından korunmanın yolları
Sarkopeni hastalığından korunmanın yolları Yaşlanmaya bağlı olarak kas gücünün ve dayanıklılığın azalması olarak bilinen sarkopeninin (kas erimesi) zamanında önlem alınması durumunda engellenebileceğini söyleyen, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Fehmi Volkan Öztuna, sarkopeni ile mücadelede en etkili ilacın spor olduğunu söyledi.
14.03.2019 Genel Sağlık
D vitamini eksikliği "sarkopeni"ye sebep oluyor
D vitamini eksikliği "sarkopeni"ye sebep oluyor AÜ Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Geriatri Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Varlı, "D vitamini eksikliği kişide beslenme bozukluğu ve aktivite azlığı olduğunda sarkopeni gelişimi kolaylaşır" dedi.
14.10.2016 Genel Sağlık