Ekonomi Satışların beşte biri kiralamaya gitti...

Satışların beşte biri kiralamaya gitti...

13.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yılın ilk yarısında araç alımlarında hız kesmeyen filo kiralama şirketleri, bu dönemde Türkiye’de satılan otomobillerin 5’te 1’ini satın aldı. Böylece kiralama filosu 365 bine yaklaştı.

Satışların beşte biri  kiralamaya gitti...

Türkiye’de otomotiv satışları, bu yılın ilk yarısında yaklaşık yüzde 12, binek otomobil satışlarıysa yüzde 10 civarında düşüş gösterirken, filo kiralama firmaları satın alımlarında hız kesmedi. Sektör, bu yılın sonuna kadar yüzde 5’lik büyüme hedefiyle ilerliyor.

Haberin Devamı

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği’nin (TOKKDER), 2018 yılı Ocak-Haziran dönemini kapsayan verilerine göre, operasyonel araç kiralama sektörü ilk yarıda Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 21.6’sına karşılık gelen 59 bin 675 adet aracı filosuna kattı. Bu dönemde, 6 milyar 407 milyon TL’lik yeni araç yatırımı yapan sektör, böylelikle 30 milyar 955 milyon TL’nin üzerinde bir aktif büyüklüğe ulaştı. Operasyonel kiralama sektörünün filosunda bulunan toplam araç sayısı ise, 364 bin 653 adedi buldu.

Türkiye’de bu yılın ilk yarısında otomobil ve hafif ticari araç satışları 2017’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 11.92 azalarak 353 bin 348 adet olmuştu. Binek otomobil satışları ise aynı dönemde, yüzde 9.82 oranında azalarak 275 bin 870 adet oldu.

Haberin Devamı

Ticari araç sorunu

Ülkemizin nde gelen 130 araç kiralama firmasını bünyesinde barındıran TOKKDER’in Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, 2018 yılının ilk yarı sonuçlarını değerlendirirken, “Sektörün ekonomiye değer yaratabilmesi ve ivmesinin düşmemesi için hafif ticari araç kiralamasının önündeki engellerin bir an önce kaldırılması gerekiyor” dedi. Bu konuda sektörün acil destek beklediğini, olası değişikliğin sadece araç kiralama sektörüne değil, ağırlıklı yerli üretim olan hafif ticari araç pazarını da olumlu etkileyeceğini ifade eden Ekici, “Temmuz 2018’de hafif ticari araç pazarı yüzde 46 daraldı. Bu satış adetleriyle yerli üreticilerin fabrikalarını verimli çalıştırması imkânsız. 2009’dan bu yana önünde engeller olan ticari araç kiralamanın mümkün kılınması gerekiyor” dedi.

Türkiye ekonomisinin durağan bir dönemden geçtiğini ve dövizin dalgalı seyir izlediğini, buna bağlı yılın sonuna kadar bazı zorlukların söz konusu olduğunu anımsatan Ekici, “Ancak biz, buna rağmen ekonomideki çarklar döndüğü sürece 2018 yılı sonunda operasyonel araç kiralama sektörünün, geçtiğimiz yıla göre yüzde 5 büyüyeceğini öngörüyoruz. Çünkü, firmaların araç ihtiyaçları sürüyor” diye konuştu.

Dizel halen zirvede!

TOKKDER raporuna göre, bu yılın ilk yarısında kiralama şirketlerinin araç parkında büyük çoğunluğu “kompakt sını”taki modeller oluşturdu. Sektörün araç parkındaki araçların yüzde 52.2’si kompakt sınıf, yüzde 26.5’i de küçük sınıf modellerden oluştu. Üst orta sınıf araçların payı yüzde 13.5 olurken, sektörün araç parkının yüzde 93.8’inin dizel motorlu araçlardan oluşması dikkat çekti. Yine rapore göre otomatik vitesli araçların payı da yüzde 51.6 oldu.

Haberin Devamı

Satışların beşte biri  kiralamaya gitti...

‘Faizsiz taksitlerle’ süper lüks!

Süper spor ve lüks otomobillerin markası Aston Martin, Türkiye’de tüm “sıfır” ve “ikinci el” modelleri için 24 ile 36 ay arasında değişen vadelerde “0” faizli kredi kampanyası başlattı. Herhangi bir banka kredisi kullanmadan alınacak krediyi, D&D Motorlu Araçlar A.Ş güvencesiyle Aston Martin Lagonda finanse edecek. Marka, yeni başlattığı “0” faiz kampanyasıyla Türkiye’de satışlarını artırmayı planlıyor.

D&D Motorlu Araçlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Kaya, pazarda yaşanan durgunluk ve döviz kurlarındaki yükseliş nedeniyle bu kampanyayı başlattıklarını belirtirken, Aston Martin’in ana şirketinden çok büyük destek gördüklerini belirtti. Kaya “Ana merkezden böyle bir teklif aldık ve uygulamaya geçirdik” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Markanın ikinci el araçlarının fiyatı bile, model ve model yılına göre değişim gösterse de, 155 bin euro’dan başlıyor. Aston Martin’in gözde modellerinden biri olan ve son olarak geçtiğimiz günlerde yenilenerek Türkiye’de satışına başlanan Vantage ise 350 bin euro’dan başlayan fiyatlarla sevenlerinin beğenisine sunulmuştu.

Satışların beşte biri  kiralamaya gitti...

Deposunda ‘gaz’ var!

Iveco, Türkiye’de ilk kez LNG (doğal gaz) ile çalışan kamyon tanıtımı gerçekleştirdi. “Stralis NP 460” modeli ağır yük kamyonunun tanıtımını yapan Iveco, bu aracın, 1.600 kilometrelik menzile sahip olduğunu, dizel emsallerine göre yüzde 35 daha fazla yakıt tasarrufu sağlarken, daha çevreci olduğunu belirtti.

Artan petrol fiyatları karşısında nakliye sektörü alternatif yakıtlı araçlara yönelirken, Iveco, Türkiye’de LNG (Sıvılaştırılmış Doğal gaz) ile çalışan ağır yük kamyonunu piyasaya sürdü. Stralis NP460, tam depoyla hiç durmaksızın 1.600 kilometre yol alırken, yakıt gideri, dizel araçlara göre yüzde 35 daha az.

Haberin Devamı

Satışların beşte biri  kiralamaya gitti...

Becerileriyle Audi dünyasını fethettiler

Doğuş Otomotiv-Audi ekibi, Audi AG’nin dünya çapındaki distribütörleri arasında düzenlediği ve katılımcıların satış sonrası hizmetler, marka tarihçesi ve takım ruhu gibi konularda değerlendirildiği “Audi Quiz Challenge” yarışmasında dünya birincisi oldu.

Audi Twin Cup, Audi’nin satış sonrası hizmetler alanında görev alan personelini tüm işleyişe hâkim olması yönünde motive ederek, Audi müşterilerinin memnuniyetini sağlamak amacıyla gerçekleştiriliyor.

Yarışmada teknik ekipler arıza tespiti ve araç onarımı; servis ekipleriyse Audi ürün bilgisi ve servis prosedürleri konularında yarışıyor. Doğuş Otomotiv - Audi Satış Sonrası Hizmetler Takımı, organizasyonun Audi Quiz Challenge etabında diğer distribütör ülkeleri geride bırakıp, birinci oldu.

Satışların beşte biri  kiralamaya gitti...

Yeni Focus 5 yıldızı kaptı

Yakın zamanda tanıtılan yeni nesil Ford Focus, bağımsız değerlendirme kuruluşu EuroNCAP’in gerçekleştirdiği ve zorlaştırılmış kriterlerle değerlendirilen çarpma testlerinde en yüksek dereceyi elde etti. EuroNCAP’in yaptığı değerlendirmeye göre yeni Focus, yaya ve bisikletlileri algılayan “Çarpışma Önleme Yardımcısı” da dahil olası çarpışmayı önleme yahut etkilerini azaltmaya yönelik donanımlarıyla üstün güvenlik sunuyor. Euro NCAP hem yetişkin hem de çocuk yolcu korumasında Focus’a yüksek puan verirken, araç, ayrıca yandan çarpışma testlerinde de en yüksek puanı elde etti. Yeni Focus’un yıl sonuna doğru veya 2019’un başlarında Türkiye’de satışa çıkması planlanıyor.

Satışların beşte biri  kiralamaya gitti...

Bu kez Hyundai Çin’in başına geçiyor

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’deki görev süresini dolduran Hyundai Assan CEO’su Yoon Mong-hyun, satışları yavaş ilerleyen Çin operasyonunun başına geçiyor. Dünyanın en büyük pazarına Çinli BAIC ile kurduğu ortaklıkla giren Hyundai, iki ülke arasındaki diplomatik sorunlar nedeniyle zor günler yaşamıştı. Son bir yıldır SUV ve crossover satışlarında patlama yaşanan Çin’de istediği rakamlara ulaşamayan Hyundai, çareyi Türkiye’deki görevi yeni sona eren Yoon Mong-hyun’da arıyor. BAIC ile ortak girişimin başına geçecek Yoon Mong-hyun, Türkiye’de, özellikle çalışanlar arasında hayli sevilen bir yönetici olarak biliniyordu. Müslüman olmamasına rağmen, işçilerle birlikte oruç tutan, iftar yapan Yoon Mong-hyun, bunun nedenini “Onların halinden anlamak için...” diye niteliyordu.

Yoon Mong-hyun’un yerine Hyundai Assan’ın başına otomotivde 29 yıl tecrübesi olan Ickkyun Oh getirilmişti.

Satışların beşte biri  kiralamaya gitti...

Satışların beşte biri  kiralamaya gitti...