Gündem Selülit neden olur?

Selülit neden olur?

19.04.2018 - 10:30 | Son Güncellenme:

Kadınların korkulu rüyası selülit, sadece kilolu kişilerin derdi değildir. Kilo vermeniz selülitlerinizden kurtulmanız için yeterli olmayacaktır. Selülitlerden kurtulmak istiyorsanız, öncelikle selülit karşıtı yaşamı benimsemelisiniz. Yoksa vücudunuzdaki bu görünüm sizi aynalara küstürmeye devam edecektir.

Selülit neden olur

Aynalara küsmenize sebep olan selülitin nedenlerine bir bakalım.

Haberin Devamı

1. Genetik sebepler
Selülite sahip olmanız tükettiğiniz besinlerden kaynaklanabileceği gibi, anneden kıza geçen genetik sebeplerden dolayı da olabilmektedir. Annenizin selülit problemleri, gen yoluyla size aktarıldığında bu duruma şaşırılmamalıdır. Selülite sebep olan fazla yağlar genellikle kadınların üst bacaklarında ve kalçalarında toplanmaktadır.

2. Yaş sebepleri
Yaşınızın ilerlemesiyle vücudunuz, sıkılığını ve esnekliğini kaybeder. Yer çekiminin etkisiyle de sarkmalar oluşur. Esnekliğini kaybeden vücudunuz, cilt altındaki depolanmış yağı yüzeye

çıkarır. Oluşan bu olumsuz değişimler ilerleyen yaşla birlikte kötüleşir. Bu olumsuz değişimleri bir nebze de olsa önlemek ve cildin esnekliğini korumak için sağlıklı bir yaşam biçimini benimseyebilirsiniz.

Haberin Devamı

3. Hormonsal sebepler
Hormonlarınızın selülit oluşumunda rolü vardır. Selülit oluşumunda rol alan hormonlar; insülin, östrojen tiroit ve prolaktin hormonlarıdır. Vücudunuzda dezavantaj olarak görülen bu hormonlar aslında kadınlarda gebeliğe ve emzirmeye olanak sağlayan özelliklerdir.

4. Fazla yağdan kaynaklanan sebepler
Selülitin diğer bir adına “yağ” dememiz yanlış olmayacaktır. Vücudunuzda biriken yağ oranı ne kadar yüksekse, selülitle karşı karşıya gelmeniz de bir o kadar yüksek ihtimaldir. Dışarıdan belli olmayan yağ oranınızı öğrenmek için doktor kontrolünde ölçüm yaptırmanız iyi olacaktır. Bunun sonucunda doğru egzersizlere başlayabilir, ağırlık kaldırarak vücudunuzdaki fazla yağlardan kurtulabilirsiniz.

5. Yapılan yanlış diyet ve beslenme sebepleri
Cildinizin esnekliğini kaybetmesinin selülitlerinizin artmasına sebep olacağını söylemiştik. Kendi kendinize doktor kontrolü olmadan yaptığınız yanlış diyetler, sık sık kilo alıp vermenize sebep olarak, cildinizin gevşemesini sağlar. Bu nedenle, selülitlere istemeden ortam hazırlaryabilirsiniz. Doktor kontrolünde gerçekleşen diyetler vücudunuz için daha sağlıklı olacaktır. Beslenme alışkanlıklarınıza lifli yiyecekleri, taze meyve ve sebzeleri ekleyerek selülite açılan kapıları kapatabilirsiniz.

Haberin Devamı

6. Yanlış yaşam biçiminden kaynaklanan sebepler
Selüliti vücudunuza çeken etmenler arasında hazır gıdaları fazlaca tüketmeniz, sigara kullanımı ve hareketsizlik yer alır. Bu saydıklarımız selülitin başlıca dostlarıdır. Gün boyu stresli bir ruh hâline sahip olmanız da hormonlarınızı etkileyerek, selülit oluşumuna katkı sağlayacaktır. Selülitlerinizle başa çıkmak için hayatınızdaki kötü alışkanlıklardan vazgeçebilir, egzersiz yapmaya başlayabilirsiniz.