Ekonomi Sepet 304 TL! 117 ürünün  fiyatı sabit

Sepet 304 TL! 117 ürünün  fiyatı sabit

29.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’de yaygın şube ağına sahip olan beş markette 50 ürünlük liste ile uygun fiyatlı ürünleri inceledik. Beş markette toplam 250 kalemden oluşan listede 117 ürünün fiyatı sabit kalmasına rağmen bu ay market sepeti geçen aya göre altı lira artışla 304 liraya doldu.

Sepet 304 TL 117 ürünün  fiyatı sabit

Ayşe Teyze’nin Kesesi’nden bu ay geçen aya göre biraz daha fazla para çıktı. Ekim ayında 298 liraya doldurduğumuz market sepetimizi kasım ayında altı liralık artışla toplam 304 liraya doldurabildik.

Haberin Devamı

Ülke çapında yaygın market ağına sahip olan A101, BİM, Carrefoursa, Migros ve ŞOK olmak üzere beş markette toplam 250 kalem ürünün fiyatını tek tek inceledik. Geçen aya göre, 250 kalem üründe 77 ürünün fiyatı artmışken 56 ürünün azalmış, 117 ürünün de fiyatı aynı kalmış. Gazetede ürün listelerini yan yana koyup geçen aya göre değişimlerini inceledik. En uygun fiyatlı ürünlerin gramajlarının her markette farklılık göstermesi nedeniyle ürünleri birim fiyatlarını baz alarak listeyi düzenledik.

25 Kasım itibariyle not ettiğimiz fiyatlara göre tüketiciler ev ihtiyaçlarını en yaygın beş marketteki en uygun fiyatlı ürünleri tercih ederek karşılarsa 50 ürünü 304 liraya satın alabilecek.

Soğan fiyatında artış

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde medyada kuru soğan fiyatının artışıyla ilgili birçok haber yer almıştı. Marketleri gezerken de özellikle kuru soğan fiyatlarına özellikle dikkat ettik. Soğan fiyatlarında gözle görülür şekilde artış vardı. Kuru soğan fiyatları beş markette de artmıştı. Salatalığın ve salçanın fiyatı beş, patatesin ise üç markette artmış. Bulgur, kırmızı mercimek, toz şeker, makarna, yoğurt, su, un fiyatları beş markette aynı kalırken, nohut, kuru fasulye, margarin, çay, sıvı çamaşır deterjanı fiyatı dört markette aynı kalmış.

Market kartına indirim

Ayrıca müşteriler marketlerin indirim kartlarına sahip olarak belirli ürünleri biraz daha ucuza alabiliyorlar. Marketler müşterilerine kendi indirim kartlarına özel olarak bazı ürünlerde 2 ila 4 lira arasında değişen indirimler uyguluyor.

77 ürünün fiyatı arttı

Geçen aya göre, A101’de 19 ürünün fiyatı artarken, 11 üründe düşüş görüldü, 20 üründe sabit kaldı. BİM’de 17 ürünün fiyatı artarken, 6 ürünün düştü, 27 ürünün fiyatı değişmedi. Carrefoursa’da 11 ürünün fiyatı artarken, 22 ürünün aynı kaldı, 17 ürünün fiyatı da azaldı. Migros’ta 17 ürünün fiyatı azalırken, 15 ürünün fiyatı arttı, 18 ürün fiyatı da sabit kaldı. ŞOK’ta 15 ürünün fiyatı artarken 30 ürünün fiyatı sabit kaldı, 5 ürünün de fiyatı düştü. Bu marketlerde toplamda 250 kalem ürün içinde 77 ürünün fiyatı artmışken 56 ürünün fiyatı azaldı, 117 ürünün de fiyatı aynı kaldı.

Haberin Devamı

Hafta sonu gezdik

Her ayın 25’ine gelen günde marketleri dolaşıyor, ürün fiyatlarını inceliyoruz. Bu ay da 25 Kasım Pazar gününe denk geldi. Marketleri gezdiğimiz sırada birçok üründe hafta sonuna özel olarak yüzde 20 ila yüzde 40 arasında indirimler düzenlendiğine dair anonslar yapılıyordu. Birçok ürün için markalar stant kurarak ürünlerini müşterilere deneyimletip satış gerçekleştiriyordu. Bu ay da marketlerde ‘Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı’ kapsamında afişler gözümüze çarptı. Ürünlerin raflardaki etiketlerinde de yerli üretim logoları bulunuyordu.

Her ay fiyatları kıyaslayacağız

Milliyet olarak eylül ayında okuyucularımız için “Ayşe Teyze’nin Kesesi” adlı bir sayfa başlatmıştık. Bir süre önce aramızdan ayrılan yazarımız, hocamız Güngör Uras’ın anısına saygıyla bu sayfamızın adını “Ayşe Teyze’nin Kesesi” koymuştuk.

25 Eylül, 25 Ekim ve 25 Kasım’da aynı semtte yer alan beş marketi inceledik. A101, BİM, Carrefoursa, Migros ve ŞOK şubelerinde elimizdeki her market için 50 madde olmak üzere toplamda 250 kalem ürün listesi bulunuyordu.

Haberin Devamı

Geçen ay da yaptığımız gibi, aynı ürünlere bakarak bunların dışında daha uygun fiyata alabileceğimiz markalar var mı, bunu dikkate aldık. Listeye her bir ürünün o marketteki en uygunlu fiyatlı olanını not ettik. Bazı ürünlerde fiyatlar sabit kalırken bazılarında artış ve düşüş gözlemledik. Bu ay market sepetini geçen aya göre altı lira artışla 304 liraya doldurduk.

Milliyet olarak, önümüzdeki ay da reyonların, rafların arasında dolaşacağız. En yaygın beş marketteki en uygun fiyatlı ürünleri tek tek not edeceğiz. Ve her marketteki fiyatları yine bir önceki ay ile kıyaslayacağız.

Sepet 304 TL 117 ürünün  fiyatı sabit

Sepet 304 TL 117 ürünün  fiyatı sabit

Sepet 304 TL 117 ürünün  fiyatı sabit

Sepet 304 TL 117 ürünün  fiyatı sabit

Sepet 304 TL 117 ürünün  fiyatı sabit

Sepet 304 TL 117 ürünün  fiyatı sabit

Sepet 304 TL 117 ürünün  fiyatı sabit