SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Sezaryen ve normal doğum arasındaki farklar

Son zamanlarda anne adayları normal doğumu tercih ediyorlar. Peki, normal doğum tercihi anne ve bebek sağlığı için doğru bir seçim mi? Sezaryenle doğumun bebeğe bir zararı var mıdır?

|

Normal doğum nasıl gerçekleşir

Normal doğum fizyolojik bir olaydır. Doğum ağrılarıyla birlikte vajinanın açılması ve annenin ıkınmasıyla beraber bebeğin vajinal yolla doğmasıdır. Genellikle 40. haftada gerçekleşen doğum daha geç veya daha erken de gerçekleşebilir.

Beklenen tarihte doğum gerçekleşmezse gerekli kontrollerle beraber suni sancı uygulanır ve rahimde kasılmalar başlar. Rahim 4-5 cm açıldığında doğum başlar ve annenin sancıları artabilir. Rahim açıklığı 10 cm olduğunda annenin ıkınmasıyla doğum geçekleşir. Bebeğin başı çıktıktan sonra doktorlar yardımıyla omuzları, vücudu ve bacakları çıkar. Daha sonra da plasenta çıkar.

Sezaryenle doğum nasıl gerçekleşir

Sezaryen batın ameliyatı ile gerçekleşir. Batın bölgesinde gerçekleşen ameliyatla rahimden bebek alınır daha sonra plasenta çıkartılır. Kesilen dokular tek tek onarılır. Sezaryen genel anestezi ya da epidural anestezi ile gerçekleşebilir.

Sezaryen ve normal doğum arasındaki farklar

Gebeliğin 37. haftasında bebeğin geliş pozisyonu baş gelişiyse, kilosu 4500 gramın altındaysa, annenin çatı darlığı yoksa bebek doğum kanalına girmiş ise ve kontroller sonucunda bebekte bir sorun yoksa cerrahlar ve kadın doğum uzmanları normal doğumu tercih ederler. Eğer bebek normal doğum şartlarına uygun değilse sezaryenle doğum tercih edilir.

Sezaryenle doğumun gebeliğin en geç 40. haftasında gerçekleşmesi planlanır. Çünkü daha geç olduğunda doğum başlayabilir. Normal doğumda anne doğumdan kısa bir süre sonra doğum öncesi hâline döner ve bebeğini emzirmeye başlayabilir. 24 saat hastane gözetiminde kaldıktan sonra bir sıkıntı oluşmamışsa taburcu olurlar.

Sezaryende ise annenin 2-3 gün hastanede yatması gerekir ve bebeğini beslemede sorun yaşayabilir. Normal yaşantısına dönmesi normal doğuma oranla daha uzun sürer. Normal doğumda bebekler solunum sorunu çekmezken sezaryende solunum sıkıntısı yaşayabilirler. Normal doğumda anne istediği kadar çocuk doğurabilir; sezaryende ise bu sayı sınırlıdır. Normal doğumda anne ve bebek arasındaki iletişim hemen sağlanır. Sezaryende bu iletişim için annenin kendine gelmesi beklenir. Her iki doğum tipinde de dikişlere pansuman gerekmektedir ve dikişlerin açılması iltihap kapması gibi riskler mevcuttur.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.