Gündem Sigara yasağındaki sosyal medya maddesinde düzenleme

Sigara yasağındaki sosyal medya maddesinde düzenleme

15.11.2018 - 17:45 | Son Güncellenme:

Sağlık torba yasa teklifinde bulunan internet ve topluma açık olan sosyal medya benzeri ortamlarda tütün ürünlerinin kullanılamayacağı ve görüntülerine yer verilemeyeceği maddesinde düzenleme yapıldı.

Sigara yasağındaki sosyal medya maddesinde düzenleme

TBMM Genel Kurulu'nda devam eden sağlık torba yasa teklifinin görüşmelerinde, AK Parti'nin kabul edilen önergesiyle, internet ve topluma açık olan sosyal medya benzeri ortamlarda tütün ürünlerinin kullanılamayacağını ve görüntülerine yer verilemeyeceğini düzenleyen madde rötuşlandı.

Haberin Devamı

Yapılan değişiklik uyarınca sosyal medyaya yönelik yasağın kapsamı ticari gaye ve reklam amacıyla sınırlandı.

Buna göre sosyal medya hesabında ticari amaç ve reklam amacıyla sigaralı görüntü paylaşımı yasak olacak.

Teklifin komisyon aşamasında tütün ürünlerinin kapalı dolapta satılmasını zorunlu kılan düzenlemeden vazgeçilmişti. Genel Kurul'da kabul edilen bir başka önerge ile de "tütün ürünlerini onsekiz yaşını doldurmamış kişilere doğrudan ulaşacağı ve işletme dışından görülecek şekilde satışa arz edenler" için uygulanan idari para cezasını 5 bin TL'den 20 bin TL'ye şeklinde arttıran madde de teklif metninden çıkarıldı.

Teklifin "Tütün ürünleri paketleri ile nargile şişelerinin üzerine, zararlarını belirten resimli ve Türkçe yazılı uyarı veya mesajların konulacağı alanın, yüzde 65'den yüzde 85'e çıkarılmasını, bütün tütün ürünlerinin üzerindeki yazı ve şekillerin tek tip olmasını" öngören maddesi aynen kabul edilirken. Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 7 ay içinde yerli ve ithal ürünlerin sözkonusu kriterlere uygun hale getirilmesini düzenleyen maddede benimsenen önergeyle Tarım ve Orman Bakanlığı'na 7 aylık süreyi 6 aya kadar uzatma yetkisi tanındı.

Haberin Devamı

Yazarlar