SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Siyah nokta (komedon) nedir?

Siyah nokta, ergenlik döneminden itibaren cilt bakımına özen gösterilmediği takdirde yüzde çok sık görülen bir cilt problemidir. Cilt altındaki yağ yüzdeki kir tabakası ile birleşir ve ortaya siyah nokta çıkar. Siyah noktanın bir ileri aşaması ise sivilcedir.

|

Ergenlik döneminde hormonlardaki değişiklikler vücuttaki yağ üretimini arttırır. Bu yağlar cilt gözeneklerinden atılmalıdır. Fakat fazla üretilmesi sebebiyle gözeneklerde yoğunlaşır ve gözeneklerin tıkanmasına sebep olur. Eğer tıkanma tam olursa siyah noktaya sebep olur. Siyah nokta bir süre sonra sivilceye dönüşebilir. Her siyah nokta sivilce olmayabilir ama her sivilce, siyah nokta evresinden geçmek zorundadır.

Siyah nokta ne zaman artış gösterir?

•Ergenlik döneminde vücudun aşırı yağ üretmesi sonucu siyah nokta oluşumu gözlemlenir.
•Hassas ciltlerde yaz aylarında aşırı güneşe maruz kalındığında siyah noktaların arttığı gözlemlenebilir.
•Kadınların regl dönemi öncesinde hormonlarında değişiklikler olur. Bu hormon değişiklikleri siyah noktalara sebep olabilir.
•Kozmetik ürünler cilt gözeneklerini tıkayabilir, bu da siyah noktalara sebep olur.

Siyah noktalar nasıl geçer?

Siyah noktalar; yağların gözeneklerde tıkanması ile oluştuğu için temizliği de o gözenekleri temizlemek ile olur.

Buhar banyosu

Siyah nokta temizliği için en kolay yöntemlerden biri buhar banyosudur. Öncelikle bir kap su kaynatılır. Başa bir havlı sarılıp yüz buhara yaklaştırılır. Buhar cildin gözeneklerine nüfuz ederek gözenekleri genişletir. Temizlik için uygun ortam sağlandıktan sonra kulak çöpü ile siyah noktalar temizlenebilir. El değdirmemek önemlidir. Yüz bol su ile yıkandıktan sonra uygun kremler ile yüz bakımı yapılmalıdır.

Yoğurt ve limon kürü

Bir kâse içerisine yoğurt koyulur. Üstüne limon sıkılır. İyice karışana kadar kaşık yardımıyla karıştırılır. Göz çevresi hariç cilde uygulanır. Yaklaşık 20 dakika bekledikten sonra sertleşen karışım, ılık suyla iyice temizlenmelidir.

Elma sirkesi

Bir kâse içerisine bir miktar su konulur. Üstüne elma sirkesi ilave edilir. İyice karşına kadar kaşık yardımıyla karıştırılır. Karışım, pamuk yardımıyla siyah noktalı bölgeye uygulanır. Bu karışım gözeneklerin içerisindeki mikropları öldürerek siyah noktaların oluşmasına engel olur. Karışım siyah noktalı bölgeye uygulandıktan sonra ılık suyla yıkanmalıdır.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.